Soron kívül tehetett végrehajtói szakvizsgát a volt helyettes államtitkár, ma a Legfőbb Ügyészségen ügyész

2023. március 1. – 05:01

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly decemberben ügyésznek nevezte ki Polt Péter a Belügyminisztérium korábbi helyettes államtitkárát, Pintér Sándor volt titkárságvezetőjét, aki Völner Pál és Schadl György közbenjárásával soron kívül tehetett végrehajtói szakvizsgát 2021 októberében.

Sokan szerettek volna végrehajtói szakvizsgát tenni a végrehajtói helyek pályázati határideje előtt 2021 októberében. Többen sorban álltak a szakvizsgákat szervező Jogakadémia titkárságán is, ám úgy tűnt, a panaszok ellenére nem nyitnak meg új vizsgaidőpontot. Aztán október 8-án váratlanul meghirdettek egy időpontot, és a nyolc helyből négyre azonnal lecsaptak.

Nem véletlen. Pár nappal korábban ugyanis magasabb szintről is megkeresték Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium volt államtitkárát és Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét. A nyomozati anyagok szerint Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója, egy belügyminisztériumi „fontos ember” és egy meg nem nevezett parlamenti kabinet munkatársa is odatelefonált Völneréknek, hogy szükség lenne soron kívül egy plusz vizsgaidőpontra a munkatársuknak vagy ismerősüknek – írtuk meg pár napja.

Az egyik beprotezsált jelentkező Bodnár Bence volt.

„Még egy név beúszott. (…) Valami Bodnár Bence nevű. Aki a BM egy fontos emberének a kabinetjében van”

mondta Völner Pál Schadl Györgynek 2021 szeptemberében, miután előző nap egy parlamenti kabinettől is érkezett egy hasonló kérés a végrehajtói szakvizsgákról.

Bodnár életrajzát és elérhetőségét nem találtuk meg, de azt igen, hogy Bodnár Bencének hívták a Belügyminisztérium szabályozási és koordinációs helyettes államtitkárát 2018 és 2019. augusztus 31. között, korábban pedig több dokumentum szerint is ezen a néven dolgozott Pintér Sándor miniszteri titkárságának vezetője is.

Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára írásban utasította Szabó Imrét, a végrehajtói szakvizsgákat szervező Jogakadémia akkori vezetőjét, hogy biztosítson plusz vizsgaidőpontot a négy protezsált embernek. Ez meg is történt, és még azt is leegyeztették, hogy biztosan be tudjanak regisztrálni időben.

Az október 14-i vizsga előtt pedig a vizsgabizottság egyik tagja, Jeney Orsolya, korábbi helyettes államtitkár még külön is megkérdezte telefonon Völner Pált és Schadl Györgyöt, hogy „ki az, aki figyelmet érdemel”. Völner fejből csak Bodnár Bence nevére emlékezett, aki információink szerint letette a vizsgát, de nem lett végrehajtó. Azt nem sikerült kideríteni, hogy meddig dolgozott a Belügyminisztériumban, a tárca sajtóosztálya ugyanis nem reagált a megkeresésünkre.

A Legfőbb Ügyészség sajtószóvivője azonban megerősítette a Telexnek, hogy

Bodnár Bence 2022. december 1-től a Legfőbb Ügyészség Közérdekvédelmi Főosztályán dolgozik ügyészként.

A volt helyettes államtitkár tehát annál az intézménynél kapott állást sikeres pályázást követően, amely egy évvel korábban az ő érdekében is eljáró Schadl és Völner ellen emelt vádat.

Az ügyészség honlapja szerint a Közérdekvédelmi Főosztály a közigazgatási, a szabálysértési, valamint a polgári jogi törvénysértéssel foglalkozik. Ide tartozik többek között a gyermek- és ifjúságvédelem, a fogyasztóvédelem, a környezetvédelem, és uzsorás szerződés vagy a lakásmaffia által csalárd módon megszerzett ingatlanok esetén a szerződés semmisségének megállapítása iránt perindítás.

Azt nem tudni, hogy Bodnár hol dolgozott 2019 augusztus vége és 2022 decembere között. A Legfőbb Ügyészség az ügyészek jogállásáról szóló törvény alapján ugyanis nem adhatja ki a személyes adatait, így az életrajzát vagy az elérhetőségét sem. Korábban a Belügyminisztériumtól is hiába kértük, hogy küldjék el a volt helyettes államtitkár életrajzát, illetve elérhetőségét.

A Schadl–Völner-ügy tárgyalása február 17-én kezdődött, a Végrehajtói Kar elnöke és a volt igazságügyi államtitkár is ártatlannak vallotta magát az előkészítő ülésen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!