Rendőrségi vizsgálat indult az orvosokat ért fenyegetések ügyében

2023. február 28. – 10:00

Másolás

Vágólapra másolva

Több megyében, több orvos is kapott fenyegető, az új ügyeleti rendszerrel kapcsolatos üzenetet, amivel a döntésüket próbálták befolyásolni – írja a honlapján a rendőrség. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda feljelentés kiegészítés keretében vizsgálja, hogy történt-e bűncselekmény. A Magyar Orvosi Kamara pár hete a Facebookon posztolt arról, hogy valakik fenyegetik a háziorvosokat, hogy írják alá az új ügyeleti rendszerről szóló szerződéseiket.

Ahogyan arról korábban is írtunk, a kormány februárban elkezdte átalakítani az orvosi ellátás első vonalát, februártól Hajdú-Bihar, márciustól pedig Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében változik meg az orvosi ügyeletek rendszere, ami miatt utóbbi két megyében akaszkodott össze a Magyar Orvosi Kamara a kormánnyal. Mi is megírtuk, hogy Győr körzetében egyetlen háziorvos sem írta alá az ügyeleti szerződését, így a győri kórházban dolgozó rezidensek és szakorvosjelöltek látják majd el az „egyelőre csak márciusra tervezendő” ügyeletet. Az új ügyeleti rendszert elvileg az Országos Mentőszolgálattal szerződött háziorvosokkal akarta megoldani a kormányzat, de a Magyar Orvosi Kamara február elején tartott küldöttgyűlésén úgy döntöttek: addig bojkottálják ezt, amíg a kormány nem teljesíti a kamara feltételeit.

A kormány és a MOK között húzódó konfliktusról ebben a cikkünkben olvashat bővebben, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig élesen bírálta az orvosi kamarát a szombati kormányinfón, azt mondta, a Magyar Orvosi Kamara véleménye elvtelen, tűrhetetlen, nyíltan visszaél a hatalmával, ha orvosokat fenyeget.

Erre a kamara úgy reagált, hogy a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában mindenki önkéntesen vesz részt, a kormányinfón elhangzottakkal ellentétben a Magyar Orvosi Kamara egyetlen háziorvos ellen sem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést. Aztán a Belügyminisztérium hétfőn benyújtott egy törvényjavaslatot a parlamentnek, amellyel csorbítanák a MOK eddigi jogait, erről már akár kedden dönthet a parlament.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!