Elvenné a Magyar Orvosi Kamara jogait a Belügyminisztérium

2023. február 27. – 11:46

Másolás

Vágólapra másolva

Törvényjavaslatot nyújtott be a Belügyminisztérium az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló és az egészségügyről szóló törvényhez és sürgős tárgyalást kér az Országgyűléstől – olvasható a minisztérium hétfői közleményében. Azt írják, hogy a biztonságos egészségügyi ellátáshoz való jog alkotmányos alapjog, amit a Magyar Orvosi Kamara veszélyeztet akkor, amikor „nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket”.

A benyújtott törvényjavaslat fel is került a parlament honlapjára, és többek között tartalmaz egy olyan kiegészítést, ami szerint az orvosok, fogorvosok és a felsőfokú egészségügyi szakképesítést szerzett egészségügyi dolgozók

egészségügyi tevékenységet akkor is végezhetnek, ha nem tagjai a szakképesítésük szerint illetékes szakmai kamarának.

A Belügyminisztérium szerint a Magyar Orvosi Kamara visszaél a hatalmával, az etikai eljárásokat kilátásba helyező fenyegetése pedig elvtelen és elfogadhatatlan. A minisztérium szerint a MOK egyetlen orvost sem fenyegethet a Kamarából való kizárással, a közlemény szerint ez a magatartás visszaélésszerű és “veszélybe sodorja a betegek biztonságos ellátáshoz való alapjogát, ami erkölcstelen”. Azzal, hogy a Kamara az új ügyeleti rendszer működését akadályozza és ezzel az egészségügyi ellátást veszélyezteti, megszegi demokratikus köztestületi jellegének alapvető szabályát, semmibe veszi saját céljait” – olvasható a közleményben.

A Belügyminisztérium törvényjavaslata a hatalommal való visszaélés lehetőségének és az orvosi kamarai tagság kötelezettségének megszüntetését, valamint a folyamatban lévő etikai eljárások Egészségügyi Tudományos Tanácshoz történő áthelyezését célozza.

– írták. A törvényjavaslat egyik paragrafusában az is szerepel, hogy az orvos a törvényjavaslat hatálybalépését követő 30. napig nyilatkozhat, hogy a kamarai tagságát meg akarja-e tartani. Aki eddig a határidőig nem nyilatkozik, arról, hogy megtartja tagságát, az a 30 nap lejártával elveszíti a tagságot, az előre befizetett tagdíját pedig a kamarának vissza kell fizetnie. A javaslattal így egyértelműen csökkenhet a kamara érdekérvényesítő képessége.

Ahogyan arról beszámoltunk, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter éles szavakkal bírálta a testületet a szombati kormányinfón, azt mondta, a Magyar Orvosi Kamara véleménye elvtelen, tűrhetetlen, nyíltan visszaél a hatalmával, ha orvosokat fenyeget. Erre a kamara úgy reagált, hogy a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában mindenki önkéntesen vesz részt, a kormányinfón elhangzottakkal ellentétben a Magyar Orvosi Kamara egyetlen háziorvos ellen sem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést.

A Magyar Orvosi Kamara öt pontban reagált Gulyás szavaira:

  • A magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában minden kolléga önkéntesen vesz részt.
  • A kormányinfón elhangzottakkal ellentétben a Magyar Orvosi Kamara egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést.
  • A Magyar Orvosi Kamara elnöksége etikai panasszal élt azzal a megyei kollegiális vezető háziorvossal szemben, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására.
  • A Magyar Orvosi Kamara támogatja az új ügyeleti rendszer bevezetésének elvi alapjait.
  • Az ügyeleti szerződések aláírásának elutasítása a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójának eszköze az orvostársadalom korábban közzétett követeléseinek elfogadására, melyek célja egy betegközpontú, fejlett, biztonságos ellátórendszer kialakítása.

Mi is megírtuk pénteken, hogy Győr körzetében egyetlen háziorvos sem írta alá az ügyeleti szerződését, így a győri kórházban dolgozó rezidensek és szakorvosjelöltek látják majd el az „egyelőre csak márciusra tervezendő” ügyeletet. Az új ügyeleti rendszert elvileg az Országos Mentőszolgálattal szerződött háziorvosokkal akarta megoldani a kormányzat, de a Magyar Orvosi Kamara február elején tartott küldöttgyűlésén úgy döntöttek: addig bojkottálják ezt, amíg a kormány nem teljesíti a kamara feltételeit.

A kormány és a MOK közötti konfliktusról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!