A kamara szerint valakik fenyegetik a háziorvosokat

2023. február 13. – 17:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt időszakban több jelzést kapott a Magyar Orvosi Kamara (MOK) arról, hogy „az alapellátásban dolgozó kollégákat különböző presszió, fenyegetés éri az ügyeleti ellátási szerződések megkötése érdekében”. Erről a MOK egy Facebook-posztban számolt be. Arra kérik az érintetteket, hogy jelezzék az eseteket az országos elnökségnek.

Arról is beszámoltak, hogy etikai eljárást kezdeményeztek egy megyei háziorvos kollegiális vezetővel szemben, aki néhány napja „a saját kollégáit negatív értékítélettel minősítette, és valótlan állításokat tett az orvostársadalom összefogásával kapcsolatban”.

A 444.hu megkérdezte a kamarát, mit jelent pontosan a nyomásgyakorlás, milyen valótlanságokkal próbálják megtéveszteni a háziorvosokat, egyáltalán hány ilyen jelzést kaptak, de semmit sem akartak hozzátenni a közleményhez.

A kormány nemrég úgy döntött, hogy átalakítja az orvosi ellátás első vonalát. Februártól Hajdú-Bihar, márciustól pedig Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében alakítják át az orvosi ügyeletek rendszerét. Hajdú-Biharban az eddigi huszonkét háziorvosi ügyelet helyett ezután csak tíz településen lehet majd este vagy éjszaka orvoshoz fordulni, mindez azonban részben válasz a kínzó orvoshiányra, részben pedig az ügyeletek eddigi kihasználatlanságára. Bevezetnek egy új, négyjegyű telefonszámot is, amin a megfelelő helyre irányítják a beteget, de vesznek telemedicinás eszközöket, és az orvos ezután is mehet házhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!