MOK: Ma a kormány hazugságok alapján indított nagyon durva támadást, hitelrontásért pert fogunk kezdeményezni

2023. február 27. – 16:29

MOK: Ma a kormány hazugságok alapján indított nagyon durva támadást, hitelrontásért pert fogunk kezdeményezni
Dr. Svéd Tamás, dr. Kincses Gyula és dr. Álmos Péter Zoltán a Magyar Orvosi Kamara országos elnökségének sajtótájékoztatóján – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Ma a kormány hazugságok alapján indított nagyon durva támadást a Magyar Orvosi Kamara ellen. Hitelrontásért pert fogunk kezdeményezni a Belügyminisztérium ellen, mert a közleményük valótlan állításokat tartalmazott”

– mondta Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke hétfőn a szervezet rendkívüli sajtótájékoztatóján. Szerinte semmilyen elvi alapja nincsen annak, hogy a kormány megpróbálja ellehetetleníteni a kamara működését, itt másról lehet szó, ezért minden jogorvoslati lehetőséget ki fognak használni. „Ürügyet kerestek arra, hogy a Magyar Orvosi Kamara befolyását csorbítsák.” A MOK vezetése azt kéri a tagjaitól, hogy tartsák meg kamarai tagságukat és mondják fel az önként vállalt többletmunka-szerződéseiket.

„Megszületett az ítélet”

A kamara azután hirdette meg a rendkívüli sajtótájékoztatót, hogy a Belügyminisztérium hétfőn benyújtott egy törvényjavaslatot a parlamentnek, amellyel lényegében elvennék a MOK eddigi jogait. Az új ügyeleti rendszert elvileg az Országos Mentőszolgálattal szerződött háziorvosokkal akarta megoldani a kormányzat, de a Magyar Orvosi Kamara február elején tartott küldöttgyűlésén úgy döntöttek: addig bojkottálják ezt, amíg a kormány nem teljesíti a kamara feltételeit. A mostani helyzet úgy alakult ki, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter élesen bírálta az orvosi kamarát a szombati kormányinfón, amikor azt mondta:

a Magyar Orvosi Kamara nyíltan visszaél a hatalmával, ha orvosokat fenyeget.

Erre a kamara korábban úgy reagált, hogy a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában mindenki önkéntesen vesz részt, a kormányinfón elhangzottakkal ellentétben a MOK egyetlen háziorvos ellen sem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést.

A kamara elnöke a hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, hogy egyetlen esetben tettek bejelentést etikai ügyben a szervezethez. De abban az egy esetben sem olyan orvos ellen, aki szeretné az új szerződését aláírni, hanem egy olyan háziorvos ellen, aki az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos beosztottja is egyben. Azért tettek bejelentést, mert ő a kollégáit presszionálta, és visszaélt a hivatali helyzetével. Kincses Gyula szerint teljesen egyértelmű, hogy a nyomásgyakorlás nem valami ellen, hanem valamiért jött létre: egy működőképes alapellátásért.

Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára hétfőn azt mondta: „Gulyás Gergely elmondta a vádat, mi azt tételesen megcáfoltuk, mégis hamis információ ment végig a teljes médián.” Mostanra pedig megszületett az ítélet is. Azt mondta, továbbra is szeretnének harcolni azért, hogy a betegek időben ellátáshoz jussanak. Svéd Tamás szerint ez a nyomásgyakorlás eredményes volt, éppen az váltotta ki a kormány reakcióját, hogy nem sikerült végignyomni az új ügyeleti rendszert.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Álmos Péter Zoltán, a MOK alelnöke is reagált a sajtótájékoztatón a kamara ellen felhozott vádakra. Szerinte egy kormányzati alkalmazott hazudott az MTI-nek, ezt az információt pedig a közmédia továbbadta, és tényként állította be. Szerinte ez egy koncepciós eljárás, ami egy kirakatpernek felel meg. Azt mondta, számítottak támadásokra, mikor a nyomásgyakorlásról döntöttek. Főleg azért, mert olyat kértek, amit pénznél is nehezebben adnak: szakmai függetlenséget. Már akkor is tudták, hogy emiatt veszélyben lehet a kamara, és felszámolhatják a kötelező tagságot. „Ennyi történt” – mondta az alelnök. Szerinte az egész orvostársadalom ellen irányult ez a lépés.

Hétfőn nyújtották be a törvényjavaslatot

A hétfőn benyújtott törvényjavaslat szerint akkor is végezhetnének egészségügyi tevékenységet az orvosok, fogorvosok és a felsőfokú egészségügyi szakképesítést szerzett egészségügyi dolgozók, ha nem tagjai a szakképesítésük szerint illetékes szakmai kamarának.

A javaslat amellett, hogy megszünteti a kötelező kamarai tagságot és áthelyezi a folyamatban lévő etikai eljárásokat az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz, azt is tartalmazza, hogy aki 30 napon belül nem nyilatkozik a tagsága fenntartásáról, az a 30 nap leteltével automatikusan elveszíti kamarai tagságát.

Mi is megírtuk pénteken, hogy Győr körzetében egyetlen háziorvos sem írta alá az ügyeleti szerződését, így a győri kórházban dolgozó rezidensek és szakorvosjelöltek látják majd el az „egyelőre csak márciusra tervezendő” ügyeletet.

Álmos Péter, a MOK alelnöke korábban azt mondta, „ez most nem orvosi bérharc. Hanem arról van szó, hogy nem akarunk egy leépített állami egészségügyet”, és a MOK plakátkampányt indít, hogy elmagyarázzák, mi az akciójuk célja.

A kormány és a MOK között húzódó konfliktusról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!