Plakátkampánnyal magyarázná el az orvosi kamara, hogy mi a gond az új ügyeleti rendszerrel

2023. február 27. – 10:05

Másolás

Vágólapra másolva

Tájékoztató kampánnyal magyarázná el a Magyar Orvosi Kamara, hogy mi az akciójuk célja és a betegeket is érintő tétje, az első néhány gyors tájékoztató plakát már el is készült, a kamara honlapjáról letölthető, és a háziorvosi rendelők várójában is kifüggeszthető. Álmos Péter, a testület alelnöke a Népszavának azt mondta, ezzel szeretnék megmagyarázni, mi az akciójuk célja és tétje.

„Nagyon fontos, hogy az emberek értsék, ez most nem orvosi bérharc. Hanem arról van szó, hogy nem akarunk egy leépített állami egészségügyet, mert mi most azt érzékeljük, hogy az a folyamat, ami megkezdődött, ide vezet. Ma már egy középosztálybeli családnak is problémát okozhat a megfelelő ellátáshoz való hozzáférés. Ugyan egy lábtörés utáni kontrollröntgen ára akár még bele is férhet, de ha már öt-hat vizsgálatra lenne szüksége valakinek a családban, az akár több százezer forintba is kerülhet, ha időben akarnak hozzájutni a szükséges leletekhez. Sok helyen a közellátásban nem adottak a biztonságos és minőségi ellátás feltételei” – mondta.

Ahogy arról beszámoltunk, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón éles szavakkal bírálta az orvosi kamarát, azt mondta, a Magyar Orvosi Kamara véleménye elvtelen, tűrhetetlen, nyíltan visszaél a hatalmával, ha orvosokat fenyeget. A Magyar Orvosi Kamara öt pontban reagált Gulyás szavaira:

  • A magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában minden kolléga önkéntesen vesz részt.
  • A kormányinfón elhangzottakkal ellentétben a Magyar Orvosi Kamara egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést.
  • A Magyar Orvosi Kamara elnöksége etikai panasszal élt azzal a megyei kollegiális vezető háziorvossal szemben, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására.
  • A Magyar Orvosi Kamara támogatja az új ügyeleti rendszer bevezetésének elvi alapjait.
  • Az ügyeleti szerződések aláírásának elutasítása a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójának eszköze az orvostársadalom korábban közzétett követeléseinek elfogadására, melyek célja egy betegközpontú, fejlett, biztonságos ellátórendszer kialakítása.

Ahogy pénteken megírtuk, Győr körzetében egyetlen háziorvos sem írta alá az ügyeleti szerződését, így a győri kórházban dolgozó rezidensek és szakorvosjelöltek látják majd el az „egyelőre csak márciusra tervezendő” ügyeletet. Az új ügyeleti rendszert elvileg az Országos Mentőszolgálattal szerződött háziorvosokkal akarta megoldani a kormányzat, de a Magyar Orvosi Kamara február elején tartott küldöttgyűlésén úgy döntöttek: addig bojkottálják ezt, amíg a kormány nem teljesíti a kamara feltételeit.

A kormány és a MOK közötti konfliktusról ebben a cikkünkben olvashat bővebben, egy másik cikkünkben pedig arról írtunk részletesen, hogyan alakítja át az orvosi ellátás első vonalát a kormány, és hogy mitől kockázatos lépés ez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!