Bilincset akasztott Völner Pál nyakába Jakab Péter

2023. február 23. – 12:05

Másolás

Vágólapra másolva

„Hoztam egy bilincset, jó? Viselje egészséggel, megérdemli. Egy ország várja, hogy felvegye!” – mondta Jakab Péter országgyűlési képviselő Völner Pál fideszes exállamtitkárnak a Völner–Schadl-ügy előkészítő ülésének szünetében, a Fővárosi Törvényszék folyosóján. Az erről készült videót Jakab Péter Facebook-oldalán lehet megnézni, íme:

Völner Pál szótlanul, rezzenéstelen arccal sétált a tárgyalóterem előtti folyosón, miközben a Nép Pártján Mozgalom elnöke a nyakába akasztotta a bilincset. Völner egyszer hátat is fordított Jakabnak, de ő másodszor is a nyakába tette a bilincset.

A Telex helyszíni tudósítója szerint Völner később a tárgyalóteremben is beszélt az esetről a bírónak, szerinte Jakab felszólításra sem hagyta abba az inzultálását. A bíró megkérdezte a résztvevőktől, hogy látta-e ezt más is, és egy-két védő korteskedett mellette, hogy látta.

A bíró, Dr. Tóth Erzsébet később az incidensről azt mondta, nem lehet Jakabbal szemben semmiféle átvilágítást, biztonsági ellenőrzést végezni, mert országgyűlési képviselő, akinek szabad bejárása van a közintézményekbe. Mindenesetre a bíró azt mondta, jegyzőkönyvbe veszik, hogy behozott egy olyan tárgyat, amit nem szabadott volna. A bíró szerint Jakabnak sem szabadna visszaélni azzal, hogy ő országgyűlési képviselő, mert akkor „egy parlamenti képviselő legközelebb egy fegyvert fog behozni?”

A bíróság négy napon át tart előkészítő üléseket az elmúlt évek legsúlyosabb korrupciós ügyében, a Schadl–Völner-ügyben, amiken röviden arról kérdezik a vádlottakat, bűnösnek vallják-e magukat. Nem vallotta magát bűnösnek a végrehajtói kar elnöke, Schadl György a bíróságon, úgy, ahogy előtte a szintén vádlottak padján ülő társa, a fideszes exállamtitkár Völner Pál sem. De míg Völner otthonról érkezett a Fővárosi Törvényszékre, mert szabadlábon védekezhet, addig – ahogy az első napon – úgy Schadl Györgyöt csütörtökön is bilincsben, vezetőszáron hozták be a terembe.

Völner mindent tagadott a bíróságon, ártatlannak vallotta magát, így nem fogadta el az ügyészség indítványát arra, hogy beismerés esetén 8 év börtönbüntetésre és 25 millió forintos pénzbüntetésre ítéljék. Völner röviden a bíróságnak azt mondta, „bűncselekményt nem követtem el, a vádirat nagy része súlyosan valótlan és alaptalan”. Védője védője pedig egy sor ember tanúként való meghallgatását kezdeményezte, köztük

Varga Judit igazságügyi miniszter, Vízkelety Mariann volt államtitkár, Kovács Pál volt államtitkár, Süli János volt miniszter, Trócsányi László egykori igazságügyi miniszter, Molnár Zoltán államtitkár, Hajas Barnabás államtitkár meghallgatását.

Ebben a cikkben korábban összeszedtük, honnan indult és mik derültek ki a Schadl–Völner-ügyről, az alábbi videóban pedig arról kérdeztük a bíróságon Schadl Györgyöt, ki az a Tóni, Barbara és Ádám, akiket egy lehallgatási jegyzőkönyvben emlegetett egy 35 éves sztorival együtt. Azóta sem derült ki, kikről beszélt, de a nyomozati iratok arra utalnak, Schadlnak bizalmasabb kapcsolata lehetett Nagy Ádámmal, Rogán Antal kabinetfőnökével, akinek egyébként a feleségét Rogán Barbarának hívják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!