Elutasították Szilágyi Zoltán feljelentését, nem követett el rágalmazást és becsületsértést a MÚSZ

2023. február 21. – 13:54

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Törvényszék elutasította Szilágyi Zoltán rágalmazás és becsületsértés miatt tett feljelentését. Szilágyi a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) által felállított, Szilágyi Liliána ügyével foglalkozó eseti testület tagjai ellen tett feljelentést az őt elmarasztaló megállapításaik nyilvánosságra hozatala után. A törvényszék jogerős döntése szerint a bizottság jog szerint járt el – írja az MTI.

A múlt héten született végzés helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését, azaz jogerősen kimondta, hogy

a Papp Gábor vezette testület semmilyen formában nem követett el sem rágalmazást, sem becsületsértést, azaz az eljárást bűncselekmény hiányában szüntette meg a törvényszék.

A MÚSZ keddi közleményében azt írta, a végzés indoklásában egyértelműen kimondja, hogy bizonyos ügyekben eljáró testületek adott esetekben kénytelenek olyan megállapításokat megfogalmazni, amely ugyan sértheti az eljárás alá vont személy jó hírnévhez fűződő jogait, ám nagyobb érdek fűződik ahhoz, hogy ezeket a tényeket megosszák a közvéleménnyel.

A MÚSZ kiemelte, a végzés szerint az eseti bizottság minden tekintetben jog szerint járt el, így megállapításait a tanúk meghallgatása mellett egy korábban született, jogerős bírósági ítéletre alapozta, amely egyértelműen kimondta, hogy Szilágyi Zoltán milyen cselekményeket követett el kiskorú lánya sérelmére korábban.

A korábbi, az eseti bizottság számára is hivatkozási alapként szolgáló ítélet szerint „a bíróság megállapította, hogy dr. Szilágyi Zoltán Szilágyi Liliána irányában tettlegességig elmenő agresszív magatartást tanúsított, továbbá megállapította, hogy dr. Szilágyi Zoltán kisebbik gyermeke, Szilágyi Gerda fejlődését veszélyezteti”.

Szilágyi Liliána tavaly december 29-én jelentette be, hogy az olimpikon édesapja bántalmazta őt testileg, lelkileg és szexuálisan is. Az édesapa, Szilágyi Zoltán tagadta a vádakat, és arra kérte lányát, ne használja a nevét. Az ügyvédként és úszóedzőként dolgozó Szilágyi Zoltán becsületsértés miatt be is perelte a lányát. Mivel a tavaly júniusi meghallgatásukon nem békültek ki, az ügyből bírósági per indult, itt számoltunk be a szeptemberi tárgyalásról.

Szilágyi Liliána kijelentései miatt a Magyar Úszószövetség vizsgálatot indított tavaly év elején, hangsúlyozva, hogy ők elsősorban az uszodai, illetve Szilágyi Zoltán klubján belüli történéseket vizsgálták, az esetlegesen családon belül történt erőszakot nem. Arra jutottak, Szilágyi Liliána igazat mondott, Szilágyi Zoltánt pedig a szövetség által szervezett rendezvényeken nemkívánatos személynek nyilvánították.

A Fővárosi Törvényszék ítélete szerint az eseti bizottságot a MÚSZ elnöksége jogszerűen hozta létre és kérte fel tagjait a Szilágyi Zoltán személyével kapcsolatos panaszok kivizsgálására, valamint a vizsgálat eredményének ismertetésére. A Szilágyi feljelentéséről döntő törvényszék szerint a bizottság jelentésének részét képező jogerős bírósági megállapításokat a bizottság nem is vitathatta, sőt, a feljelentésről döntő bíróság az indokolásában arra is kitért, hogy a Szilágyi által vitatott bírósági megállapítást Szilágyi Liliána sértett saját vonatkozásában meg is erősítette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!