Reagált a lakossági tiltakozásra a kínai akkumulátorgyár: Távolról sem vagyunk környezetrombolók, sőt

2023. február 11. – 14:40

Másolás

Vágólapra másolva

Reagált a debreceni beruházás körüli tiltakozásokra a kínai akkumulátorgyár vállalata, a CATL, szerintük a világszerte működő akkumulátorgyáraik jelenleg minden szabálynak megfelelően működnek, ez bizonyítja azt, hogy távolról sem környezetrombolók, sőt éppen ellenkezőleg – írja az Index.

A gyár vezetősége (itt konkrét név, és titulus nem derült ki) szerint

  • ez a projekt lehetővé teszi, hogy jobban és időben reagálhassanak az ügyfeleik igényeire, tekintettel arra, hogy Magyarország Európa közepén fekszik, és számos autógyár itt található.
  • a projekt Debrecennek és Magyarországnak is jelentős adóbevételeket generál és munkahelyeket teremt, a helyi gazdaság új hajtóerejévé válhat a jövőben.
  • a legjobb minőségű akkumulátor-termékeket tervezik ebben a gyárban biztosítani az ügyfeleiknek.
  • a gyárat a legmodernebb technológiákkal szerelik fel.

Majd ezek után bejelentették,

hogy az első létesítmények várhatóan három éven belül elkészülnek.

Kitértek a beruházást érő kritikákra is: szerintük nem kell attól félni, hogy a munkavállalók és a lakosság környezeti, egészségügyi kockázatokat szenvedjen, biztonságos technológiai és műszaki feltételek mellett végzik majd a gyártást. Állításuk szerint nem lesz talaj-és talajvízszennyezés, és az üzem átlagosan 3378 köbméter/nap vízfogyasztással fog majd működni, (a lehető legkörnyezetbarátabb technológia miatt)ami számításaik szerint Debrecen jelenlegi vízfogyasztásához képest nem jelentős mennyiség. Ezt cáfolja az a tanulmány, ami a debreceni akkumulátorgyár hatalmas vízigényéről készült, és ami eltűnt a kormányhivatal oldaláról. Arról még nem született döntés, hogy a hűtőtornyokat ún. szürkevízzel üzemeltetik-e, pedig ez a teljes vízfogyasztás 70 százalékát adná.

A gyár úgy gondolja, hogy telephelyeiken világszerte a „jó szomszéd” filozófiáját követik a gyárakat körülvevő emberekkel, városokkal. Ilyen viszonyban szeretnének lenni Debrecen közösségével is:

„Számunkra Debrecenben a lakosság vízellátásának biztonsága az első helyen áll. Az üzem vízfogyasztása nem veszélyezteti a helyi ivóvízellátást.”

Ezt most nehéz elképzelni, mert bár a kormány 9000 új munkahelyet ígér, a helyiek hónapok óta dühösen tiltakoznak a beruházás ellen.

A projekt jelenleg a környezetvédelmi engedélykérelmek benyújtásánál tart.

Még augusztusban Magyar Levente, a Külgazdaság és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára jelentette be a sajtónak, hogy a kínai CATL németországi üzeme után második európai üzemét Debrecenben építi fel egy 221 hektáros területen. A hírt rengeteg civil tüntetés, és tiltakozás követi a mai napig. Az akkumulátorügy a politikában is gyors karriert futott be, szinte minden ellenzéki párt ráugrott, az LMP mellett a Momentum és a Mi Hazánk is népszavazást kezdeményezett, míg a kormánypártoknál idegen érdekek képviselőinek tüntetik fel azokat, akik ellenzik az akkumulátorgyárakat. Szijjártó Péter külügyminiszter mellett nem meglepő módon ugyanezt vallják a kormánypropagandát toló Megafon influenszerei is. Hogy miért fontos az Orbán-kormánynak, hogy akkugyártó nagyhatalom legyünk, és hogy mik az iparág mozgatórugói az európai és világgazdaságban, arról ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!