Eltűnt a tanulmány, ami a debreceni akkumulátorgyár hatalmas vízigényéről írt

2023. február 3. – 17:24

Eltűnt a tanulmány, ami a debreceni akkumulátorgyár hatalmas vízigényéről írt
Január 20-án botrányba fulladt a debreceni CATL akkumulátorgyár környezetvédelmi engedélyeztetéséről tartott közmeghallgatás – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Két nap után eltűnt a kormányhivatal oldaláról az a tanulmány, ami a tervezett debreceni akkumulátorgyárhoz vezető új vízvezeték előkészítéséhez készült, írja a 24.hu. A lap szerint ebben arról volt szó, hogy az ipari park akár 60 ezer köbméter vizet is fogyaszthat majd naponta.

Úgy, hogy a hét elején a debreceni önkormányzat még szórólapokkal szórta meg a postaládákat, amiken hazugságnak nevezték azt a terjedő hírt, hogy akár napi 40 ezer köbméter vizet fogyasztana a gyár, mert szerintük a vízigény biztosan nem haladná meg a 25 ezer köbmétert.

Az illetékes kormányhivatal oldaláról eltűnt tanulmány szerint viszont a vízfogyasztás nem is 40 ezer, hanem átlagosan 42 500 köbméter lenne, ami a nehezebb napokon felmehet akár 60 ezer köbméterig is, írja a lap. Emellett a gyár napi 18-28 ezer köbméternyi szennyvizet is termelne a tanulmány szerint, ami a „kritikusabb napokon átlépi a szennyvíztisztító telep kapacitását még száraz időben is”,. vagyis új szennyvíztisztító-telepet is kéne majd létrehozni.

A tanulmányt a debreceni önkormányzat tulajdonában álló Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. megrendelésére az Enviro-Expert Kft. készítette, de már decemberben, még azelőtt, hogy kirobbantak volna a hangos tiltakozások a városban. A dokumentumot azért adták be a kormányhivatalnak, hogy az lefolytathassa a vezetékek megépítését megelőző vizsgálati eljárást, és kiadja az engedélyeket.

A dokumentum eltávolításáról a kormányhivatal azt írta a lapnak, azért törölték, mert a kérelmező az előzetes vizsgálati eljárás iránti kérelmét visszavonta, így a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal az eljárást február 1-jén megszüntette.

Debrecen polgármestere, Papp László szerint pedig a szakértő „a terület vízigényével kapcsolatos leírás félreérthetően fogalmazott”, ezért állították le a vezetéképítési engedélyeztetési eljárást, és kértek pontosítást. A polgármester állítása szerint tanulmányban szereplő napi 42 500 köbméteres vízmennyiség Debrecen déli és délkeleti városrészének teljes – mind az ipari övezetet, mind pedig a lakóterületeket magában foglaló –, évtizedekre előre tervezett ellátására, a várható csúcsigények kiszolgálására vonatkozik.

Korábban a polgármester azt is nyilatkozta, „az engedélyezés alatt álló gyár átlagos vízigénye 3378 köbméter/nap, melynek túlnyomó többsége újrahasznosított tisztított szennyvíz. Debrecennek jelen pillanatban is megfelelő mennyiségű vízbázisa van, és a jövőben is elegendő vízkészlete lesz”.

Tavaly augusztusban jelentették be, hogy Debrecen mellett építi meg második európai akkumulátorgyárát a globális piacvezető CATL. A gyár 9 ezer dolgozónak adna munkát. A projektet azonnal nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánították, az állam csak az ipari park áramellátásának fejlesztésére 88 milliárd forintot szán. A beruházással számos problémájuk van a helyieknek, amelyekre szerintük a hatóságok eddig nem tudtak megnyugtató válaszokat adni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!