Szijjártó: A Türk Államok Nobel-békedíjat adnának Erdoğan török elnöknek

2023. január 31. – 09:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Türk Államok Szervezetének keretein belül működő Bölcsek Tanácsa Nobel-békedíjat adna Recep Tayyip Erdoğan török elnöknek az orosz-ukrán háborúban játszott sikeres közvetítői szerepéért – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó a török külügyminiszterrel, Mevlüt Cavusogluval közösen tartott keddi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az elmúlt időszak globális és európai eseményei jelentősen felértékelték Törökország szerepét. Szijjártó kiemelte, hogy Erdoğan volt az egyetlen vezető, aki valamennyire sikeresen tudott közvetíteni Oroszország és Ukrajna között.

„Aki a békéről beszél, az azonnal Putyin szövetségeseként, azonnal az oroszok barátjaként, meg a Kreml propagandistájaként kerül feltüntetésre. Holott, a háborúnak csak tárgyalásokkal lehet véget vetni. Ezt Törökország sikeres közvetítési kísérletei is bizonyították.

Sőt, mind a mai napig az egyetlen sikeres közvetítési kísérlet, amely a béke reményét valamennyire felcsillantotta, az Törökországhoz, személyesen Erdoğan elnökhöz és Cavusoglu miniszter úrhoz kapcsolódik, amelynek nyomán a gabonamegállapodás létrejött. Mi arra kérjük Törökországot, hogy folytassa a közvetítési törekvéseit, mert a török erőfeszítéseknek köszönhetően közelebb kerülhetünk a béke reményéhez” – mondta Szijjártó.

A külügyminiszter köszöntötte Tilki Attila fideszes képviselőt, aki a Bölcsek Tanácsának tagjaként támogatta a kezdeményezést, hogy Nobel-békedíjra terjesszék fel a török elnököt.

Korábban írtuk: Orbán Viktor a Karmelitában fogadta kedden Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert, aki Szijjártó Péter meghívására érkezett Budapestre – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az beszámoló szerint a megbeszélésen Magyarország és Törökország kétoldalú kapcsolatainak további megerősítéséről egyeztek meg. Orbán azt mondta: Magyarország elkötelezett a gazdasági kapcsolatok fejlesztése mellett, és mindent megtesz annak érdekében, hogy sikerüljön elérni a hatmilliárd dolláros magyar-török kereskedelmi forgalmat.

Orbán Viktor miniszterelnök Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel tárgyal a Karmelitában 2023. január 31-én. Középen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – Fotó: Benkő Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Orbán Viktor miniszterelnök Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel tárgyal a Karmelitában 2023. január 31-én. Középen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – Fotó: Benkő Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

A miniszterelnök szerint Európa nem lehet stabil és biztonságos Törökország stabilitása és biztonsága nélkül. Éppen ezért az Európai Uniónak támogatnia kell Törökországot a migrációs kihívások kezelése során – mondta Orbán. A magyar kormányfő és Cavusoglu egyetértett abban, hogy a nemzetközi közösségnek az orosz-ukrán háború mielőbbi, békés lezárásáért kellene erőfeszítéseket tennie.

Orbán hétfőn Ilham Aliyev azeri elnököt fogadta a Karmelitában, akivel megállapodott arról, hogy egy fokozattal feljebb, a kiemelt stratégiai partnerség szintjére emelik az együttműködést a két ország között. Szijjártó Péter külügyminiszter múlt héten találkozott az azeri gazdasági miniszterrel, akkor azt mondta, az azeri földgáznak fontos szerepe lehet Magyarország energiabiztonságában.

(Cikkünk első verziójában azt írtuk, hogy Magyarország adna Nobel-békedíjat a török elnöknek, ezzel szemben ezt a Türk Államok Szervezete kezdeményezi, amelynek Magyarország is tagja. A cikk címét ennek megfelelően módosítottuk.)

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!