Eltemették Baumann Pétert, az újbudai késes támadó rendőr áldozatát

2023. január 26. – 17:21

Másolás

Vágólapra másolva

Eltemették csütörtökön a 29 éves Baumann Péter posztumusz főhadnagyot, aki január 13-án, szolgálatteljesítés közben vesztette életét, amikor egy késes támadó két kollégájával együtt megszúrta. A fiatal rendőrt hősi halottá nyilvánították. Családja kérésére az esemény a nyilvánosság kizárása nélkül zajlott, de kollégái közül országszerte több ezren utaztak el Mátészalkára, hogy tiszteletüket tegyék a végső búcsún. A budapesti rendőrök már reggel fél nyolckor útnak indultak.

A Police.hu beszámolója szerint a temetésen Pintér Sándor belügyminiszter, Bolcsik Zoltán rendészeti államtitkár, Balogh János altábornagy, országos rendőrfőkapitány és helyettesei, a megyei rendőrfőkapitányok és a társszervek vezetői részvétüket fejezték ki, és főhajtással tisztelegtek Baumann Péter posztumusz rendőr főhadnagy előtt. A ravatalnál a BRFK munkatársai és a teljes rendőri állomány nevében Budapest rendőrfőkapitánya, Terdik Tamás vezérőrnagy búcsúzott.

Terdik beszéde szerint Baumann Péter barátságos, kedves személyiségének köszönhetően gyorsan beilleszkedett, kollégáival kiváló kapcsolatot alakított ki, szolgálati helyéhez rendkívüli mértékben kötődött. Pozitív életszemlélete, kisugárzása által rövid idő alatt számos barátra tett szert, életre szóló baráti kapcsolatai szövődtek. „A mi szemünkben az intézkedő rendőrök – Baumann Péter főtörzsőrmester, Dobos László törzszászlós, Kállai László főtörzszászlós – hősök. Hősies helytállásuk nélkül civil életek kerültek volna veszélybe” – mondta a főkapitány.

A temetéssel egy időben a rendőrök az egész országban egy percre bekapcsolták a kék lámpát és a szirénát, hogy tisztelegjenek Baumann emléke előtt.

Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu

Január 13-án egy késes támadó három rendőrt szúrt meg a XI. kerületben, egyikük meghalt. Mint később kiderült, egy Lecke utcai társasházban lakó férfi beszakította a szomszéd lakás ajtaját, ezért hívták a rendőröket. A támadó intézkedés közben egy 17 centis késsel esett a rendőröknek, az egyiküket a bal combján, a másikukat a karján és a mellkasán, a harmadikukat pedig szívtájékon szúrta meg, ő halt bele a sérülésbe. A menekülő támadót a rendőrök végül a közeli villamosmegállóban kapták el, miután lábon lőtték.

A támadóról azóta kiderült, hogy hangokat hallhatott, ezért támadhatott. A férfi eleinte megtagadta a vallomástételt, és a gyanúsítás ellen is panaszt tett. Az ügyész kérte a támadó letartóztatását, aki a rendőrök megkéselése miatt akár életfogytiglant is kaphat. A férfi időközben mégis a vallomástétel mellett döntött, beismerte tettét. A gyanúsított kirendelt védője azt mondta, hogy védence szerette volna megvédeni a felette lakó idős nőt, a kést pedig önként adta át a kiérkező rendőröknek. Az ügyben parancsnoki kivizsgálást is lefolytattak, amely során arra jutottak, hogy szakszerű volt az intézkedő rendőrök fegyverhasználata.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!