Visszavették az OMSZ-hez az elmaradt tűzijáték után kirúgott főmeteorológust

2022. december 15. – 15:07

Visszavették az OMSZ-hez az elmaradt tűzijáték után kirúgott főmeteorológust
Horváth Gyula, az OMSZ elnökhelyettese az Országos Meteorológiai Szolgálat 152 millió forintból felújított napkori időjárási radarállomásának átadásán 2017. január 11-én – Fotó: Balázs Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Bő egy hónappal állítólagos kompetenciahiányaival indokolt menesztése után ismét az Országos Meteorológiai Szolgálatnál dolgozik Horváth Gyula korábbi elnökhelyettes. Jelenleg a szervezet nem létező elnökének elnöki főtanácsadója, és gyakorlatilag ugyanazt a munkát végzi, mint korábban. Ez arra utalhat, hogy az augusztus 20-i elmaradt tűzijáték felelősségének meteorológusokra kenése elhamarkodott politikai döntés lehetett.

Érdekes változásra figyelhet fel, aki meglátogatja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapját: elnöki főtanácsadóként visszatért az intézményhez Horváth Gyula korábbi elnökhelyettes, akit Radics Kornélia elnökkel együtt menesztett Palkovics László akkori miniszter – ám elnöke azóta sincs a szolgálatnak, mert azt Hanyecz László elnöki jogkörben eljáró gazdasági elnökhelyettes vezeti. Tehát Horváth Gyula most a nem létező elnök elnöki főtanácsadója, és információink szerint lényegében ugyanazt csinálja, mint a menesztése előtt.

Megkerestük Horváth Gyulát, aki elmondta, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat kereste meg a menesztés után, hogy szükség van rá, és október 1-től – tehát egy bő hónap kihagyás után – dolgozik újra a szervezetnél. Ennél többet nem kívánt elmondani, és az OMSZ-től sem tudtunk meg többet, például arról, hogy Radics Kornélia korábbi elnök ügyében várható-e hasonló fordulat.

Mint arra sokan emlékezhetnek, augusztus 22-én nagy vihart kavart, hogy kirúgta a kormány az OMSZ vezetését, mint később kiderült, „különféle kompetenciahiányok” miatt. Maga Horváth Gyula a menesztés után azt nyilatkozta lapunknak, hogy a kormányinfóról értesült az állítólagos kompetenciahiányáról.

Az állítólagos kompetenciahiányok emlegetése kapcsán sokan úgy gondolták: inkább az lehet a háttérben, hogy az OMSZ előrejelzése miatt halasztotta el a kormány az augusztus 20-i tűzijátékot, ám az előrejelzés ellenére nem jött a vihar. A személyi konzekvenciákat előrevetítette, hogy a közmédia és a kormánysajtó rögtön a meteorológusokra támadt az eset miatt, holott reggel csak annyit mondtak, hogy 75-80 százalék az esély az este kilenc óra körüli esőre vagy felhőszakadásra. A kormányzati reakcióra nem sokat kellett várni, Palkovics miniszter augusztus 22-én indoklás nélkül kirúgta Radics Kornélia elnököt és Horváth Gyula elnökhelyettest. (Palkovics később azt mondta, nem ez az egyetlen eset vezetett a menesztésekhez.)

Mint lapunknak akkor elmondta, Horváth Gyula háromhetes szabadságából visszaérve kezdett el dolgozni hétfőn, amikor délután berendelték őket a Technológiai és Ipari Minisztériumba. Azt is közölte, semmi nem jelezte, hogy a kormány elégedetlen a meteorológiai szolgálat jelentéseivel. Sőt, 2020-ban az Országos Meteorológiai Szolgálat 150. születésnapján maga Orbán Viktor írt egy levelet, amelyben gratulált és megköszönte a munkájukat.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!