Palkovics László: Fizetek egy sört annak, aki látott már engem idegesnek

2022. szeptember 17. – 10:36

frissítve

Palkovics László: Fizetek egy sört annak, aki látott már engem idegesnek
Palkovics László technológiai és ipari miniszter beszédet mond a Saubermacher-Magyarország Kft. új telephelyének ünnepélyes átadásán Kecskeméten 2022. szeptember 15-én – Fotó: Bús Csaba / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Technológiai és Ipari Minisztérium épületében is 18 fok lesz. „Jó szokásunk szerint magunkon kezdjük a spórolást” – fogalmazott Palkovics László miniszter az Atv.hu-nak adott interjúban. Ez csak akkor változhat a tárcavezető szerint, ha például a gázár újra visszamegy a korábbi szintre. „Ehhez a békeidőknek kell visszatérniük, nemcsak az energiapiacon, Ukrajnában is.”

Épülete válogatja, hogy miként fogják tudni ellenőrizni, mindenhol betartják-e a kormányzati döntést. Az új építésűeknél be lehet állítani a hőfokot, a régebbi épületekben azonban nehezebb lesz szabályozni a 18 fokot Palkovics szerint. Ezeken a helyeken a hőforrás oldalán lehet beavatkozni szerinte.

Arról is beszélt Palkovics az interjúban, hogy nem lenne fair megemelni a távfűtés árát, amíg szolgáltatók nem tudnak olyan lehetőséget biztosítani az ott élőknek, hogy maguk tudják szabályozni a hőmérsékletet a lakásban. „Az egystrangos vagy egy sorba kapcsolt rendszereknél ugyanaz a meleg víz megy keresztül mindenhol. Most, ha ezt szabályozhatóvá akarjuk tenni, akkor le kellene választani lakásonként, be kell szerelni hőosztót, termosztátot. Hosszú távon ezzel óhatatlanul foglalkozni kell. De ebben a fűtési szezonban nem lehet megtenni” – mondta az ipari miniszter.

A következő fűtési szezont ugyanakkor már célszerű lenne szerinte úgy elkezdeni, hogy „mindenki eldönthesse azt, hogy milyen a hőmérséklet a lakásában, és mennyit akar érte fizetni”. Lépni kell továbbá a rendszerek korszerűsítésében, összekapcsolásában, megújuló forrásra való átállításában, ezért

a kormány ősszel zöldítési pályázatot indít 5 milliárd forintos keretösszeggel távhőszolgáltatók számára.

Szóba került az interjúban a vasárnapi boltzár ötlete is, amit Parragh László dobott be pár napja a közbeszédbe. „A személyes véleményem az, hogy a vasárnapi boltzár egy kezelhető dolog, technikailag korábban sem volt hátránya. Ha van indoka, hogy még több energiát spóroljunk, és ezzel jelentős mennyiséget tudunk megtakarítani, akkor érdemes lehet megfontolni, de ilyenről eddig nincs döntés” – mondta Palkovics, és megerősítette, hogy még nem tárgyalt a kormány ilyen előterjesztést.

A miniszter ismét arról beszélt, hogy nem az augusztus 20-i téves előrejelzés miatt menesztette két nappal később az OMSZ két vezetőjét, „nem egyetlen napi előrejelzés pontatlanságával volt gond”.

„Ha tartósan rendszerszintű működési zavarokat látok, munkáltatóként jogomban áll az általam felügyelt intézmény vezetőjét bármikor, akár indoklás nélkül is fölmenteni”

– fogalmazott a miniszter.

A Hír TV Sajtóklub című műsorában Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője azt mondta, hogy ha a miniszterelnök nincs szabadságon, akkor az OMSZ vezetőinek a leváltása nem történt volna meg. Bencsik szerint Palkovics „idegességében leváltott mindenkit”.

„Nézze, én annak fizetek egy sört, aki engem látott már idegesnek. Biztos vannak helyzetek, amikor lehetne, de nem vagyok egy ideges fajta”

– reagált erre Palkovics. Hozzátette, ezt még Hernádi Zsolt Mol-vezér is elismerte, és megkérdezte a miniszter feleségétől, hogy volt-e már ő valaha ideges. „Hát, mondta az asszony, hogy nem nagyon látott ő sem idegeskedni. Na, mondom, akkor ez ilyen.”

Senki nem gondolhatja szerinte komolyan, hogy nagy horderejű ügyekben megfelelő egyeztetés nélkül döntene. „Akinek ez a véleménye, az láthatólag nincs képben a kormányzat működését illetően. Ráadásul az OMSZ esetében sem hirtelenkedtünk, rég halmozódó problémák miatt kellett lépni. Már hónapokkal azelőtt, hogy az OMSZ átkerült volna a minisztériumhoz, jeleztem, hogy a tevékenységükön bőven lehetne javítani”.

Az időjárásfüggő megújuló energiaforrások esetében negyedóránként kell megadni, mekkora kapacitáson tud termelni a hálózat. „Az OMSZ jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy a Magyarországon működő naperőművek tulajdonosainak megbízható információt tudjon szolgáltatni, amire alapozva ők jól eltalálják azt, hogy hogyan adnak föl energiát a rendszerbe” – mondta Palkovics. A hazai kiegyenlítő energiaköltség kilencven százalékát az efféle menetrendezési hibák okozzák szerinte. 2 GW telepített naperőmű kapacitásnál e megspórolható kiadás százmilliárdos nagyságrendű tételt jelent.

„Egy kilowattórára vetítve Németországhoz képest a szabályozási energiaköltség tízszeresét fizetjük Magyarországon.”

Azt is mondta Palkovics, hogy az OMSZ egy másik részlege – amelyik más eszközökkel rendelkezik – képes arra, hogy pontosabban eltalálja, mikor mi várható. „Ha az egyik egység tud eredményesen előjelezni, a másik egység pedig nem találja el, akkor valami baj van. Nem a szakmai kompetenciák hiányát, hanem vezetői felelősséget látok ebben, ezért döntöttem úgy, hogy egy másik menedzsmenttel folytatjuk” – indokolta a döntését.

Teljesen megújítják az Országos Meteorológiai Szolgálatot, és klímakutató intézetté alakítják át. Palkovics arról beszélt: az új szervezet október végéig föl fog állni. Kell hozzá még egy meteorológus, aki szakmai elnökhelyettes lesz, de hasonló beosztásban kell vezető, aki a klíma-adatrendszerrel foglalkozik, és egy másik, aki a tudományos területet viszi. „Az elnökkel együtt tehát négy szakembert keresünk.” Az OMSZ egyik menesztett vezetőjének, Horváth Gyulának Palkovics szerint „helye lehet a megújuló szervezetben is”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!