Három magánszemély is megtámadta a bíróságon Baranyi Krisztina Fudan Egyetemről szóló népszavazási kezdeményezését

2022. december 7. – 06:19

Másolás

Vágólapra másolva

Három magánszemély felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez azért, hogy így akadályozzák meg Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester Fudan Egyetemről szóló népszavazási kezdeményezését – írja a Hvg.hu.

Baranyi Krisztina és az őt támogató önkormányzati képviselők szeptember végén két népszavazásra javasolt kérdést nyújtottak be a ferencvárosi választási bizottsághoz, amelyekkel azt akarják elérni, hogy ne valósuljon meg a kormány által szorgalmazott Fudan-beruházás a IX. kerületben, hanem az eredeti terveknek megfelelően az úgynevezett Diákváros épüljön fel az értékes Duna-parti területen. Baranyiék erről a két kérdésről akartak helyi népszavazást:

  1. Egyetért azzal, hogy a 2016/2017. (XII. 22.) Korm. határozat szerint kiírt nyílt, nemzetközi tervpályázaton nyertes Budapest Déli Városkapu Fejlesztési Mestertervtől (Diákváros) eltérő módon és funkcióval nem valósulhat meg fejlesztés a jelenlegi önkormányzati rendelet – 20/2010 (VI.04.) Nagyvásártelep KSZT – hatálya alá eső területen?
  2. Egyetért azzal, hogy Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata a 2021. évi LXXXI. Tv. (Fudan tv.) 3. §-ában meghatározott cél megvalósulásához az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat se tulajdonba, se használatba ne adja át a Magyar Államnak, illetve a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványnak?

A helyi választási bizottság októberben külön-külön vizsgálta a kérdéseket, és csak a másodikat engedték át, az első kérdést nem hitelesítették. A Fővárosi Törvényszék most azt közölte, hogy ezt a jóváhagyott kérdést támadták meg többen: hárman felülvizsgálati kérelmet adtak be, de a nevüket személyiségi jogi okokból nem közölhetik. A legelső kérelem november 14-én érkezett, és mivel a törvény szerint 30 nap van az elbírálásra, még egyikről sem hoztak döntést.

Egy negyedik, szintén magánszemély által benyújtott kérelem is érkezett a Fővárosi Törvényszékhez, ez a másik népszavazási kérdésre vonatkozott, és azért támadta a döntést, mert azt a kérdést a helyi választási bizottság nem engedte át. Többet erről sem árult el a törvényszék, viszont az ezt benyújtó személy ismert, mivel korábban maga Baranyi mondta, hogy megtámadja az elutasítást.

Ha a Fővárosi Törvényszék kivárja az elbírálásra rendelkezésre álló 30 napot, akkor év végére lehet minden kérdésről döntés. A törvényszék határozata ellen további jogorvoslatnak nincs helye, viszont a közzétételt követő nyolc napon belül alkotmányjogi panaszt lehet benyújtani az Alkotmánybíróságon, amelynek szintén 30 napja van dönteni az ügyben.

A jogorvoslati határidők letelte után, a jogerősen jóváhagyott kérdés(ek) alapján a kerületi képviselő-testületnek kell kitűznie a helyi népszavazás időpontját.

Baranyi Krisztina a Telexnek adott interjújában azt mondta: a magyar szabályozás nem nagyon teszi lehetővé érvényes és eredményes népszavazás megtartását. „De ha az eredmény egyértelműen mutatja az akaratot, azt politikailag nagyon jól fel lehet használni valódi ügyekben is, nem csak a kormány kamu, propagandakérdéseihez. Talán a tatai népszavazás volt ilyen, ahol viszonylag sokan és nagyon egy irányba tartóan szavaztak, és ott a városvezetés végül engedett. Ez egy politikai kötelezettség, még a kormány számára is” – mondta a polgármester.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!