Két kérdésben kezdeményezett helyi népszavazást a Fudanról Baranyi Krisztina Ferencvárosban

2022. szeptember 30. – 08:02

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön benyújtotta a Fudan-beruházás megakadályozását célzó helyi népszavazási kezdeményezését Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester – írja a hvg.hu. Ha a helyi választási bizottság jóváhagyja a kérdéseket, és letelnek a jogorvoslati határidők, a kerületi képviselő-testület kiírhatja a népszavazást.

Ezt a két kérdést szeretnék feltenni a IX. kerületi lakosoknak:

  1. Egyetért azzal, hogy a 2016/2017. (XII. 22.) Korm. határozat szerint kiírt nyílt, nemzetközi tervpályázaton nyertes Budapest Déli Városkapu Fejlesztési Mestertervtől (Diákváros) eltérő módon és funkcióval nem valósulhat meg fejlesztés a jelenlegi önkormányzati rendelet – 20/2010 (VI.04.) Nagyvásártelep KSZT – hatálya alá eső területen?
  2. Egyetért azzal, hogy Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata a 2021. évi LXXXI. Tv. (Fudan tv.) 3. §-ában meghatározott cél megvalósulásához az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat se tulajdonba, se használatba ne adja át a Magyar Államnak, illetve a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványnak?

Az első népszavazási kérdés a hvg.hu cikke szerint azt célozza, hogy az eredeti terveknek megfelelően csak a Diákváros projekt valósulhasson meg. Mintegy 8000 kollégiumi férőhely épült volna, kiszolgáló infrastruktúrával, bolttal, zöldfelületekkel, sport- és kulturális funkciókkal, az egésznek pedig a központja közösségi térként az ipari műemléknek számító Nagyvásártelep lett volna.

A második kérdés pedig arra irányul, hogy önkormányzati tulajdonú terület ne kerüljön se az állam, se az egyelőre még nem is létező Fudan Egyetem fenntartására létrehozott Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány tulajdonába vagy használatába.

Tavaly júliusban Karácsony Gergely országos népszavazást kezdeményezett a Fudanról és négy másik kérdésről. A Kúria végül csak két kérdést engedett át: a Fudant és az álláskeresési járadékot. Az ellenzék – a választási kampány részeként – december közepén kezdte el gyűjteni az aláírásokat, és a cél az volt, hogy a népszavazást április 3-án, az országgyűlési választás napján tartsák meg.

A megfelelő számú aláírás késve jött össze, az Alkotmánybíróság pedig májusban elkaszálta a népszavazási kezdeményezést. A bíróság a döntését azzal magyarázta, hogy a nemzetközi szerződés nem teszi lehetővé a szavazást. Karácsony akkor azt ígérte, azon lesz, hogy legalább a budapestiek elmondhassák a véleményüket.

Később azonban a fővárosi vezetés is visszalépett, azaz nem kezdeményeztek helyi színű népszavazást Budapesten.

Baranyi Krisztina korábban a Népszavának azt mondta, ő is homályos válaszokat kapott a főváros döntésére, de a legőszintébb verziónak azt gondolja, hogy azért nem kezdeményez a főváros Fudan-ügyben népszavazást, mert a Fővárosi Közgyűlésen sem menne át a kezdeményezés, mivel a Demokratikus Koalíció nem támogatná.

„Amíg az Orbán-rendszerben élünk, addig a magyar nép soha, semmilyen kérdésben sem dönthet majd népszavazáson! Mi éppen ezért nem leszünk a színjáték része, és a továbbiakban nem fogunk népszavazást kezdeményezni vagy népszavazási kezdeményezést támogatni!” – mondta Sebián-Petrovszki László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője a parlamentben májusban, amikor a Fudanról szóló országos népszavazás elrendeléséről vitáztak a képviselők.

A Népszava megkeresésre a fővárostól azt közölték augusztusban, hogy továbbra sem szeretnék, hogy Budapesten kínai kémegyetem létesüljön. „Az viszont egyértelmű, hogy a kormányzat nem akarja, hogy ebben a kérdésben az emberek döntsenek” – indokolták a döntést, hogy miért nem indítanak helyi népszavazást a kínai egyetem budapesti kampuszáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!