A demokrácia szép példája volt Tata polgármestere szerint az érvénytelen népszavazás

2022. augusztus 2. – 18:36

A demokrácia szép példája volt Tata polgármestere szerint az érvénytelen népszavazás
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Tata kormánypárti polgármestere szerint a hétvégi, érvénytelen eredménnyel zárult városi népszavazás szép példája volt a demokráciának és a jogállam működésének is. Erről Michl József a Facebookon posztolt vasárnap este, amikor már tudni lehetett, hogy nem volt meg az érvényességi küszöb eléréséhez szükséges részvétel.

Ahogy arról a Telex is beszámolt, Tatán helyi civilek kezdeményeztek népszavazást, ezzel próbálták meg ellehetetleníteni az Öreg-tó partjára, természetvédelmi és műemléki környezetbe tervezett luxusszálloda-beruházást. A nyár közepére kiírt népszavazás érvényességéhez 10 281 darab érvényesen leadott szavazatra lett volna szükség, de ez nem jött össze. A hivatalos eredmény szerint

  • összesen 8361 fő jelent meg a népszavazáson,
  • az egyes kérdésekre valamivel több mint 8300 érvényes szavazatot adtak le,
  • ugyanakkor minden kérdés esetében elsöprő többségben voltak a gigaberuházás megvalósulása ellen szóló igen szavazatok,
  • az első kérdésre 7787-en, a másodikra 7800-an, a harmadikra pedig szintén 7787-en szavaztak a Stop Avalon Tata Civil Mozgalom által javasolt igennel.

A tópartra tervezett szállodát pártoló és ellenző szereplők a kezdetektől vitáznak azon, hogy a helyi építési szabályozás módosítása nélkül pontosan mit lehetne – lehetne-e egyáltalán bármit – építeni az Öreg-tó partján az Avalon tulajdonában álló területre. Azt ugyanakkor még a beruházó is elismerte, hogy a terveik megvalósításához változtatni kéne a helyi építési szabályzaton. A népszavazással ezt szerették volna ellehetetleníteni a beruházás ellenzői. (A jogásznyelven megfogalmazott, pontos kérdéseket a cikkünk végén ismertetjük.)

A részvételi adatok elsőre alacsonynak tűnhetnek, de ha összevetjük azokat a legutóbbi önkormányzati választás számaival, akkor úgy tűnik, hogy a szállodaépítés ügye majdnem annyi szavazót vonzott, mint a polgármester-választás: Michl ugyanis 2019-ben 5010 szavazattal szerezte meg a polgármesteri pozíciót, míg ellenfelére, az ellenzéki pártok színeiben induló Popovics Juditra 3722-en voksoltak.

Ez azt is jelenti, hogy vasárnap több mint másfélszer annyian szavaztak a szállodaépítés ellen, mint ahányan legutóbb Michlre, aki 2006 óta Tata polgármestere.

Vagyis itt is beigazolódott a régi szabály, miszerint népszavazást nyerni sokkal nehezebb, mint választást. A polgármester egyébként korábban sem szerzett megközelítőleg sem annyi szavazatot, mint ahány igen összegyűlt most a népszavazási kérdésekre: a 2014-es választáson 4064, a 2010-ben 4651, 2006-ban pedig 4864 darab voksot gyűjtve győzött.

Polgármester: Erőteljes véleménynyilvánítás

Michl József előzetesen nem árulta el, hogy milyen eredményre számít a népszavazáson, ahogy azt sem, hogy ő szavaz-e (vagyis segíti-e a részvételével annak a népszavazásnak az eredményességét, amelyet saját bevallása szerint maga is fontosnak tartott). Akkor is kitérő választ adott, mikor azt próbáltuk megtudni tőle, hogy sikeres népszavazási eredménnyel meg tudnák-e akadályozni a szálloda megépülését a helyiek.

A tatai polgármester, aki az Avalon beruházását ellenző civilek szerint egyértelműen a beruházó érdekeit képviselte, korábban többször is azt mondta, támogatja, hogy a szálloda ügyében a szükséges szakmai és társadalmi vitákat lefolytassák. Ugyanakkor bíróságon támadta meg a helyi választási bizottság által már jóváhagyott népszavazási kérdéseket, a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet idején hozott döntést saját hatáskörben a szálloda ügyében, és feltette a kezét, amikor egy lakossági fórumon azt kérték, jelentkezzen, aki támogatja a beruházást.

Michl József – Fotó: Michl József / Facebook
Michl József – Fotó: Michl József / Facebook

Michl a népszavazás eredményének ismeretében hétfőn sajtótájékoztatót tartott, ahol a városi honlap beszámolója szerint arról beszélt, hogy

„az érvénytelen népszavazást erőteljes véleménynyilvánításnak kell tekinteni”.

Ez az előzmények ismeretében sem teljesen meglepő, tekintve, hogy Michl a Fideszben politizál, és pártja az áprilisi, gyermekvédelminek nevezett népszavazás után is sikerről beszélt, annak ellenére, hogy a rekordszámú érvénytelen szavazat miatt hivatalosan annak is érvénytelen lett az eredménye. A polgármester azt igyekezett hangsúlyozni, hogy a népszavazás eredménye tulajdonképpen egybevág a városvezetés korábbi döntéseivel, ugyanis:

  • a képviselő-testület korábban úgy döntött, nem módosítja a Helyi Építési Szabályzatot, sem a telek beépíthetőségét illetően, sem az esetlegesen odavezető út tekintetében,
  • az önkormányzatnak nem áll szándékában az Avalonéval szomszédos, önkormányzati tulajdonban lévő telkeken autós közlekedésre alkalmas új utakat építeni, vagy a meglévő utat kiszélesíteni.

Civilek: Erkölcsi fegyvertény

A szállodaépítést ellenző, sikeres népszavazásért kampányoló civilek hétfőn „erkölcsi fegyvertényként” értékelték az érvénytelen népszavazást, ahol az igenek elsöprő többségben voltak a leadott szavazatok között, és azt írták a Facebookon, hogy hatalmas sikerként élik meg a vasárnapi eredményt.

„Higgyétek el, amit együtt véghezvittünk, az akkora cselekedet, hogy pontosan tudják, ezt már nem lehet figyelmen kívül hagyni, érvényességi küszöbtől függetlenül sem!”

– érveltek, azt is hangsúlyozva, hogy szerintük Tata polgármestere volt a tópartot védők legnagyobb ellenlábasa.

Dr. Karlosák Edina jogász és Szalay Ildikó, a Stop Avalon! Tata Facebook-csoport elindítója és a népszavazás kezdeményezője – Fotó: Hevesi-szabó Lujza / Telex
Dr. Karlosák Edina jogász és Szalay Ildikó, a Stop Avalon! Tata Facebook-csoport elindítója és a népszavazás kezdeményezője – Fotó: Hevesi-szabó Lujza / Telex

A tatai Miénk a Grund Városvédő Egyesület (MAG) az elmúlt két évben szintén azon dolgozott, hogy ne épülhessen fel az Avalon tópartra tervezett luxusszállodája, ők most Tata polgármesterének hétfői nyilatkozatára is reagáltak a közösségi médiában. Szerintük hiába tesz úgy Michl, mintha nyitott kapukat döngettek volna a népszavazással, nem igaz, hogy a város vezetésének nem is állt szándékában megváltoztatni az építési szabályzatot az Avalon kedvéért.

„Elmorzsolva néhány könnycseppet a meghatódástól, azért jusson eszünkbe a tavalyi történet, amikor kísérletet tettek a ”szálláshely„ funkció befogalmazására az ”amúgy is felülvizsgálat tárgyát képező„ építési szabályzatba.”

– írták a Facebookon, ahol újra megosztották azt a tavalyi videójukat, ahol az építési szabályzat szövegének szétvágáséval illusztrálták, hogyan trükköztek volna az építési szabályzattal szerintük (ez végül nem valósult meg).

Beruházó: ???

A Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon, amely eleinte látványos kommunikációval igyekezett maga mellé állítani a közvéleményt, később azonban teljesen elhallgatott, kedd délelőttig nem reagált a népszavazás eredményére a Tatára tervezett szálloda hivatalos Facebook-oldalán. A beruházót hiába kerestük a népszavazás előtt, nem válaszoltak az írásban feltett kérdéseinkre.

Kedden ugyanakkor elértük az Avalon ügyvezetőjét, Tóth Róbertet, aki csak annyit közölt, hogy „az Avalon Center Kft. tudomásul vette a tegnapi népszavazás eredményét, és – mint azt a népszavazás előtt is nyilatkozta – tiszteletben tartja azt. Mindettől függetlenül a területtel és a beruházással kapcsolatban végleges döntést még nem született.”

Az Öreg-tó ügyében múlt vasárnap tartották meg a népszavazást, a tataiak ebben a három kérdésben nyilváníthatták ki a véleményüket:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlannal szomszédos telkeken gépjármű-közlekedésre alkalmas út ne épüljön, és az ott már meglévő utat se lehessen kiszélesíteni?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete (29/2018. (XII.20.)) és helyi építési szabályzata (38/2005. (XII.6.)) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit?”
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!