Mondjon le! – skandálták a tanárok, amikor Pintér Sándor kijött a Belügyminisztériumból

2022. december 5. – 12:40

Mondjon le! – skandálták a tanárok, amikor Pintér Sándor kijött a Belügyminisztériumból
Fotó: Nagy Bálint / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Mondjon le! – skandálták a Belügyminisztérium előtt tiltakozó tanárok és diákok, amikor hétfőn Pintér Sándor kilépett az épületből, majd heves fújjolás közepette autóval távozott.

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai azért vonultak hétfőn a Belügyminisztérium épülete elé, hogy átadjanak egy levelet Maruzsa Zoltán oktatási államtitkárnak és Pintér Sándor belügyminiszternek. Ebben többek között azt kérték Pintéréktől hogy még karácsony előtt látogassanak el az iskolákba.

Az „Újabb párbeszédkísérlet” címmel hirdetett eseményhez más iskolákból is csatlakoztak pedagógusok és diákok. A Telex helyszíni tudósítója szerint körülbelül 200-an gyűltek össze a minisztérium főbejárata előtt az esemény kezdetére.

Két tanárt beengedtek, hogy átadják a levelüket – Fotó: Nagy Bálint / Telex
Két tanárt beengedtek, hogy átadják a levelüket – Fotó: Nagy Bálint / Telex

Pintér távozása után arra vártak a tanárok, hogy valaki átvegye tőlük a levelet. Egy rendőr próbálta kideríteni, hogy kinek tudják átadni azt, egyik ajtótól a másikhoz küldözgették őket. Később két tanárt beengedtek az épületbe, ahol valaki végül átvette tőlük a levelet. A kint várakozó tiltakozók tapssal fogadták ennek hírét. Az akciónak ezzel vége is lett, a tiltakozók elhagyták a minisztérium környékét.

Újabb tanárokat rúgtak ki

A Kölcsey Ferenc Gimnáziumból még szeptember végén, a tanárkirúgások első körében bocsátottak el öt pedagógust. Köztük volt Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom egyik vezetője és Palya Tamás is – mindketten a tanártiltakozások arcaivá váltak az elmúlt hetekben. A tankerületek korábban levélben fenyegették meg a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat, hogy elveszíthetik munkájukat, ha folytatják a tiltakozást. Közel két hónapos kihagyás után múlt hét szerdán újabb nyolc tanárt bocsátottak el. Kirúgtak pedagógust az Eötvös József, a Karinthy Frigyes és a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból is.

Az újabb elbocsátások hírére már aznap estére tüntetés szerveződött az oktatásért is felelős Belügyminisztérium elé, ahol bejelentették, hogy ülősztrájkba kezdenek – december 8-ra országos szinten is meghirdették az eseményt –, illetve diákok vállalták, hogy határozatlan ideig virrasztanak az épület előtt. Ezen túl munkabeszüntetésekbe is kezdtek a tanárok. Ehhez múlt hét szerda óta a Tanárok a Tanárokért szervezet összesítése szerint már 93 iskola összesen 929 tanára csatlakozott, ahogy fogalmaznak, „válaszul a jogszerűtlen elbocsátásokra”. Voltak iskolák, ahol a tiltakozások miatt annyira kevés tanár maradt, hogy tanítási szünetet kellett hirdetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!