Tanítási szünet, ülősztrájkoló diákok – folytatódik a tiltakozás az oktatás helyzete miatt

2022. december 5. – 09:08

Tanítási szünet, ülősztrájkoló diákok – folytatódik a tiltakozás az oktatás helyzete miatt
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A héten is folytatódik a tanárok tiltakozása, hétfőn több iskolában tanítási szünet lesz, míg a fővárosi Kölcsey gimnáziumban – ahonnan első körben öt pedagógust bocsátottak el – hétfőn 11-ig lesz tanítás, majd 12-re a Belügyminisztérium elé mennek tiltakozni.

A Tanárok a Tanárokért Facebook-oldalán arról ír, hogy csütörtök óta 93 iskola összesen 929 tanára kezdett munkabeszüntetésbe válaszul az elbocsátásokra:

A Pedagógusok Szakszervezete szerint 823 pedagógus vesz részt a polgári engedetlenségben országszerte, amihez 26 vidéki iskola is csatlakozott. Információik szerint olyan iskolák is vannak, ahol a tanári kar hatvan százaléka elégedetlenkedik. A szakszervezet alelnöke, Totyik Tamás az ATV-nek arról is beszélt, hogy a tanárok kirúgásával kapcsolatban „telefonon keresték fel Brüsszelből.” Totyik szerint az Európai Bizottságtól arra voltak kíváncsiak, mennyire voltak jogszerűek a lépések, és mennyi tanárt veszélyeztethetnek az esetleges további elbocsátások.

December 8-ra a tanárok országos sztrájkot hirdettek, a diákok ülősztrájkban vesznek részt. December 9-én az MTVA székház előtt tüntetnek majd – hangzott el az ATV Híradójában.

A pécsi Janus Pannonius Gimnázium diákjainak hétfői ülősztrájkja – Fotó: Janus Pannonius Gimnázium diákjai
A pécsi Janus Pannonius Gimnázium diákjainak hétfői ülősztrájkja – Fotó: Janus Pannonius Gimnázium diákjai

Vidéki iskolák, amelyekben hétfőn tiltakozás kezdődött, vagy folytatódott a korábban megkezdett tiltakozás:

  • A pécsi Janus Pannonius Gimnázium diákjai egész napos ülősztrájkba kezdtek hétfő reggel – jelentette tudósítónk a helyszínről. Az iskolában az elmúlt hónapokban több tiltakozás is volt, míg ma 12 tanár vesz részt polgári elégedetlenségben. Nagyjából egy évfolyamnyi diákról van szó, de minden korosztályból csatlakoztak a tiltakozáshoz. Más pécsi iskolában egyelőre nem tudunk hasonló akcióról.
  • Polgári engedetlenséget hirdetett hétfőre a Sopron és környéke Pedagógus – Összefogás csoport, közleményük szerint hétfőn 10 órakor találkoznak a soproni Hűségkapunál. Csatlakozik az akcióhoz a Széchenyi István Gimnázium, a Lackner Kristóf Általános Iskola (ahol egy fő már csütörtök óta határozatlan idejű polgári engedetlenségi akcióval tiltakozik) és a Gárdonyi Géza Általános iskola is. Úgy tudjuk, hogy a Széchenyiben az alkalmazottak háromnegyede, 41 főből 30 csatlakozik a polgári engedetlenséghez.
  • A veszprémi és Veszprém környéki oktatási intézményekben legalább 100 pedagógus tervezett polgári engedetlenséggel tiltakozni a párbeszéd hiánya, a közoktatás egyre romló állapota és kollégáik elbocsátása miatt – írták a Veszprém a közoktatásért Facebook-oldalán.
  • A szegedi Deák Ferenc Gimnázium tanárainak több mint a negyede, 22 tanár azonnali munkabeszüntetéssel kezdte a napot. Az 5. órában, azaz 10.50-től ülősztrájkot kezdenek a tanárok tiltakozó akcióit támogató diákok.
  • Munkabeszüntetést terveztek hétfőre tanárok a szegedi Radnóti és Tömörkény gimnáziumokban, továbbá a Madách általános iskolában.
  • Emellett Szegeden létrehozták az Egységes Szülői Front Facebook-csoportot, amely első akciója az volt, hogy negyven iskola elé a tanárokat támogató szövegeket írtak krétával, ám a hétfő reggeli eső ezek egy részét valószínűleg elmosta.
  • Három debreceni gimnázium tanárai is nyílt levélben követelik, hogy vegyék vissza a kirúgott budapesti tanárokat, és induljon érdemi párbeszéd az oktatás helyzetéről – írja a Debreciner. A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tantestületének 22 tagja, a Tóth Árpád Gimnázium 29 tanára, és a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának 47 jelenlegi és egykori tanára írta alá a nyilatkozatokat.
  • Sopronban négy iskolából összesen 33 tanár vállalta a polgári engedetlenséget december 5-én: a Soproni Széchenyi István Gimnázium 27, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum 3, a Lackner Kristóf Általános Iskola 2, a Gárdonyi Géza Általános Iskola 2 fővel csatlakozott. Közülük egy tanár dec. 1-je óta határozatlan idejű polgári engedetlenséget vállalt. A tiltakozó tanárok közös nyilatkozatot tettek és képet is készítettek, „az iskolához visszaérve a diákok kettős sorfallal és tapssal vártak minket, igazán megható pillanat volt” – írják.
Soproni elégedetlenkedő és szolidaritást vállaló tanárok – Fotó: Nagy Márta
Soproni elégedetlenkedő és szolidaritást vállaló tanárok – Fotó: Nagy Márta

Fővárosi iskolák, ahol hétfőn kezdődött, vagy folytatódott a tiltakozás:

  • A Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban a Diákönkormányzat szervezésében egész nap szolidaritási akció folyik – írják a szervezők. A diákok reggel nyolctól délután ülősztrájkolnak, zászlót készítenek és leveleket írnak a tanároknak. Vasárnap este a szülők egy csoportja krétarajzokat készített az iskolai előtti járdára.
  • Reggel csendes demonstrációval álltak ki a II. kerületi Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium tanárai mellett a szülők. Ennek az iskolának is vannak olyan pedagógusai, akik a polgári engedetlenségi mozgalomhoz csatlakozva fejezik ki, hogy szolidárisak a kollégáikkal – írja a Hvg.
  • Az Óbudai Gimnázium diákjai délelőtt 11 és 11:45 között ülősztrájkoltak.
  • A Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanárai is csatlakoznak a polgári engedetlenséghez és a hétfői óráikat nem tartották meg – írja a Hvg. A tanárok – köztük Vilmányi Benett színész – iskola előtt tartott performanszáról videó is készült:
  • A Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium Keveháza utcai tagiskolájában a mai napon 6 pedagógus vett részt polgári elégedetlenségben. A szülők aláírást gyűjtöttek a támogatásukra (eddig több mint száz aláírás gyűlt össze), és leveleket is írtak, amelyeket az iskola elé függesztettek ki. A terv az, hogy a héten a szülők minden reggel kiállnak buzdító feliratokkal az iskola elé, hogy minél több pedagógus merje vállalni a tiltakozást – írta az egyik szülő a Telexnek.
  • a II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban 50 pedagógus kezdett hétfőn gördülő sztrájkba, ami egészen december 14-ig fog tartani. Ez azt jelenti, hogy minden nap lesz munkabeszüntetés az iskolában, de nem mindig ugyanazok vesznek részt benne.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!