Akcióban a szegedi szülők: 40 helyi iskola tanárait várják támogató feliratok a bejáratnál hétfőn

2022. december 5. – 05:57

Másolás

Vágólapra másolva

„Ne féljetek, veletek vagyunk”, „Szolidaritás! Pedagógus nélkül nincs jövő”, „Folyatjuk” – ilyen, krétával felírt feliratokra érkeznek hétfőn a kb. 50 szegedi általános és középiskola közül kb. 40-ben a pedagógusok, miután helyi szülők egy kisebb csoportja vasárnap az iskolák elé írta fel ezeket. Az esemény egyik szervezője, Gönczöl Andi a Telexnek azt írta: szerették volna kifejezni szolidaritásukat a pedagógusokkal. „Azt szeretnénk, hogy holnap reggel ez fogadja őket munkába menet” – írta. Az akcióban kb. 35-40 szülő vett részt, akiknek erőfeszítéseit végül kissé visszavetette az éjszakai esőzés, a feliratok valamelyest elhalványultak.

Fotó: Gönczöl Andrea
Fotó: Gönczöl Andrea

Az oktatásért múlt hét szombat délutánra is tüntetést szervezett a Tanítanék Mozgalom. Helyi tudósítónk szerint délután ötre nagy tömeg gyűlt össze az Klebelsberg Központ előtt, egészen a Deák Ferenc térig ért a tömeg vége. A tüntetésen az esemény meghirdetett programja alapján tanárok, diákok, pedagógusok és szakszervezetek, illetve szülők is részt vettek.

Budapesten az újabb demonstrációk azután kezdődtek, hogy múlt hét szerda napközben a Belügyminisztérium közleményéből kiderült: újabb nyolc tanárnak szűnik meg rendkívüli felmentéssel a közalkalmazotti jogviszonya december 1-jétől a polgári engedetlenségben való részvételük miatt.

Mint a Telex ekkor megtudta, az Eötvös József Gimnáziumból egy fiatal matematika–biológia szakos tanárt rúgtak ki, a Karinthy Frigyes Gimnázium elbocsátott hat pedagógusa között végzős osztály osztályfőnöke is van, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból egy angol szakos tanárt bocsátottak el. A kirúgások után beszéltünk a három érintett iskola egy-egy képviselőjével, itt írtunk részletesen róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!