Navracsics nem cáfolta, hogy a Bizottság várhatóan 3000 milliárd forintnyi forrás felfüggesztését javasolja

2022. november 24. – 11:18

Másolás

Vágólapra másolva

“Jó hírem van, az év végéig – most már a Bizottság által az újsághírek által megerősítetten is – aláírhatjuk a megállapodásokat a kohéziós és helyreállítási forrásokról. Ezek segítenek, hogy a jövő évben hozzáférjünk az uniós forrásokhoz – mondta Navracsics Tibor a versenyképességi operatív programok konferenciáján az Akváriumban. A német Frankfurter Allgemeine Zeitung konzervatív napilap szerdán azt írta, hogy az Európai Bizottság mégis a 3000 milliárd felfüggesztésére tesz javaslatot.

“Alapigazság, hogy jó jól informáltnak lenni. Most azt tapasztaljuk, hogy az Európai Bizottság újságokon keresztül kommunikál velünk” – mondta az atv.hu szerint a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter. Navracsics a felfüggesztésről azt mondta, a feladatok teljesítése a jövő évre húzódik.

Lojális, hasznos és jó felhasználója Magyarország az uniós forrásoknak

– mondta a miniszter.

Navracsics Tibor ezzel tehát nem cáfolta a Népszava és a német FAZ értesüléseit, amelyek szerint az Európai Bizottság (EB) jövő heti ülésén azt fogja javasolni a tagállami kormányoknak, hogy függesszék fel a Magyarországnak 2021 és 2027 között járó felzárkóztatási támogatások egyharmadát – 7,5 milliárd eurót (nagyjából 3000 milliárd forintot) – az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos és a jogállami normák megszegéséből eredő kockázatok miatt. Ursula von der Leyen bizottsági elnök kedden tájékoztatta erről az Európai Parlament frakcióvezetőit.

Csütörtökön az Európai Parlament is szavaz egy állásfoglalásról, amelyet hétfőn egy több mint 30 felszólalós vita előzött meg, és nem volt benne sok köszönet. Ennek azonban nem feltétlenül van direkt befolyása a milliárdok sorsára, a kondicionalitási mechanizmus keretében az uniós pénzekről ugyanis az Európai Parlamentnek nincs döntési jogköre.

Az Európai Bizottság szeptemberben javasolta 3000 milliárd forint EU-s forrás elvonását Magyarországtól, az eljárásról itt írtunk bővebben.

(Atv.hu)

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!