A Magyarországnak járó uniós milliárdokról vitatkozott az Európai Parlament, de nem volt benne sok köszönet

2022. november 21. – 22:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlamentben hétfőn kora este a Magyarországot megillető uniós forrásokról, azok visszatartásáról, illetve a blokkolás felengedéséről tartottak vitát. Több mint 30 felszólaló követte egymást, a másfél perces időkeretekbe persze nem fért bele sok minden, így elég tömény adagokban ment az adok-kapok.

A magyar kormány részéről hárman is felszólaltak. Az EUrológus tudósítása szerint Deutsch Tamás, Hidvéghi Balázs és Hölvényi György is nagyjából ugyanazt mondta: a baloldal a valódi problémák megoldása helyett Magyarországot gyalázza. Hidvéghi azzal foglalta össze a fideszesek mondandóját, hogy

„Minden vád, amivel Magyarországot évek óta támadják, csak ócska hazugság volt!”

Majd kijelentette, hogy a magyar kormányt támadók rögeszmés politikai bohócok.

A magyar ellenzéket képviselve Cseh Katalin, Ujhelyi István, és Molnár Csaba kapott szót, náluk a mondanivaló lényege az volt, hogy Orbán és oligarchái ellopják az EU pénzét, amit a magyar embereknek szán az Unió.

A további felszólalók hasonló vehemenciával támadták, illetve vették védelmükbe a magyar kormányt, Lara Wolters, holland képviselő például egy kirúzsozott disznó költői képét festette le, mondván, a disznó a magyar korrupció, a rúzs meg a kormány ígéretei.

Az ülést megnyitó, majd lezáró Didier Reynerds igazságügyi biztos összesítésképpen azt mondta, a magyar helyzet továbbra is aggasztó, és az eddigi problémákat súlyosbítja a szankcióellenes nemzeti konzultáció is – különösen azért, mert Magyarország a többi tagállamhoz hasonlóan amúgy jóváhagyta a szankciókat.

Novemberben ismertetik a magyar korrupcióellenes vállalások értékelését, és elvileg december 6-án döntenek a tagállamok arról, hogy a 7,5 milliárd eurónyi uniós forrást megkapja-e Magyarország, vagy az továbbra is felfüggesztve marad. A biztos szerint a helyreállítási alapokra vonatkozó magyar terv értékelése is a végefelé jár, ez egy másik, 5,8 milliárd eurós, vissza nem térítendő támogatást jelent. Ennek a fő feltétele az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítása.

A képviselők a vita után állásfoglalást fognak elfogadni – ennek azonban nem feltétlenül van direkt befolyása a milliárdok sorsára, az uniós pénzekről ugyanis az Európai Parlamentnek nincs döntési jogköre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!