Marad a háborús veszélyhelyzet, és máris meghosszabbítanák 180 nappal

2022. október 29. – 08:58

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány újra kihirdette a háborús veszélyhelyzetet Magyarországon.

Orbán Viktor május 24-én jelentette be, hogy aznap éjféltől háborús veszélyhelyzet lesz. A miniszterelnök ezt azzal magyarázta, hogy a szomszédban háború zajlik, egy olyan háború, „amelynek még senki sem látja a végét”, és ezért szerinte mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szükség. Ezzel az indoklással módosították az Alaptörvényt, ami kiegészült azzal, hogy humanitárius katasztrófa vagy szomszéd országban zajló fegyveres konfliktus esetén is el lehet rendelni ezt az állapotot.

A veszélyhelyzetre vonatkozó alaptörvényi szabályok november 1-jétől megváltoznak, ezért kell megszüntetni az eddigi veszélyhelyzetet, és újat kihirdetni, magyarázta a kormány az MTI-nek küldött közleményében. November 1-jétől ugyanis a korábbi hat különleges jogrend – rendkívüli állapot, szükségállapot, megelőző védelmi helyzet, terrorveszélyhelyzet, váratlan támadás, veszélyhelyzet – helyett három különleges jogrend lesz már csak az országban: hadiállapot, szükségállapot és veszélyhelyzet.

Most újabb harminc napra hirdették ki a háborús veszélyhelyeztet, és meghosszabbítják az október 31-én hatályos veszélyhelyzeti rendeletek hatályát is. Így a gyakorlatban nem változik a helyzet.

Egy frissen elfogadott törvényjavaslattal is él a kormány. Pár nappal ezelőtt ugyanis az Országgyűlésben szavazták meg, hogy november 1-jétől akárhányszor 180 nappal meghosszabbíthatják a veszélyhelyzetet Magyarországon. A kormány most úgy látja, erre szükség is van, mert még tart a háború, így a parlament elé terjesztik, hogy a veszélyhelyzetet már hosszabbítsák is meg 180 nappal.

A veszélyhelyzet a magyar jogrendben egy úgynevezett minősített időszak, amiben különleges jogrend lép érvénybe. Ez azt jelenti, hogy a kormány veszélyhelyzetben olyan rendeleteket fogadhat el, amikkel felfüggesztheti bizonyos törvények alkalmazását.

De a kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva rendeletben mondta ki azt is például, hogy az egy héttel elhalasztott és végül augusztus 27-én megtartott augusztus 20-i tűzijáték megtartásához ingyen használhatók a közterületek.

A veszélyhelyzetről, az utóbbi két évben a koronavírus-járványra hivatkozó alkalmazásáról itt írtunk hosszabban.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!