Éjféltől háborús veszélyhelyzetet hirdetett a kormány

2022. május 24. – 17:25

frissítve

Éjféltől háborús veszélyhelyzetet hirdetett a kormány
Orbán Viktor miniszterelnök a kormány eskütétele után rendkívüli bejelentést tett – Forrás: Orbán Viktor / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Pár perccel azután, hogy hivatalosan is megalakult az ötödik Orbán-kormány, és Orbán Viktor személyesen bemutatta a minisztereit a parlamentben, a miniszterelnök arról posztolt a Facebookon, hogy hamarosan rendkívüli bejelentés fog következni.

A bejelentés pedig megérkezett: kedd éjféltől háborús veszélyhelyzetet jelentett be, pár órával az ezt lehetővé tevő alaptörvény-módosítás után.

A háborús veszélyhelyzet lehetőség először Gulyás Gergely vetette fel egy kormányinfón, még április elején, hogy „a háború esetében is cselekvőképes” legyen a kormány, az akkori indoklás szerint. Gulyás később azt mondta: a kormány reméli, hogy nem kell élnie ezzel az eszközzel, de „ezt az eszközt magunknak és a mindenkori kormánynak meg kell teremteni” – mondta.

„Meglátjuk, hogy az események alakulása okot ad-e arra, hogy veszélyhelyzetet hirdessünk” – fogalmazott április 21-én a miniszter.

A veszélyhelyzet a magyar jogrendben egy úgynevezett minősített időszak, amiben különleges jogrend lép érvénybe.

Ez azt jelenti, hogy a kormány veszélyhelyzetben olyan rendeleteket fogadhat el, amikkel felfüggesztheti bizonyos törvények alkalmazását

A módosításra azért volt szükség, mert a kormány május 31. határidővel meg akarja szüntetni a Covid-járványhelyzet miatt elrendelt veszélyhelyzetet. Az alaptörvény így kiegészült azzal, hogy humanitárius katasztrófa vagy szomszéd országban zajló fegyveres konfliktus esetén is el lehet rendelni az állapotot. A veszélyhelyzetről, az utóbbi két évben történt alkalmazásáról itt írtunk hosszabban.

Novák Katalin államfő a Facebook-oldalán jelentette be, hogy aláírta az alaptörvény módosítását, ami lehetővé teszi a háborús veszélyhelyzet kihirdetését.

Orbán arról beszélt a kedden megjelent Facebook-videójában, hogy a szomszédban háború zajlik, egy olyan háború, „amelynek még senki sem látja a végét”. A miniszterelnök szerint a háború kockára teszi a fizikai biztonságunkat, valamint veszélyezteti a gazdaság és a családok energiaellátását és anyagi biztonságát is.

„Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas felforduláshoz és drasztikus áremelkedéshez vezettek”

– mondja a videóban, hozzátéve, hogy a világ egy gazdasági válság küszöbén áll.

Orbán elmondja azt, amit nagyjából az orosz–ukrán háború kezdete óta a kormány tagjai többször is elmondtak, hogy az országnak ki kell maradnia a háborúból.

A háborús veszélyhelyzet első döntéseiről Orbán szerdán fog majd tájékoztatást adni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!