Mostantól akárhányszor 180 nappal meghosszabbíthatják a veszélyhelyzetet

2022. október 24. – 16:11

Másolás

Vágólapra másolva

November 1-jétől akárhányszor 180 nappal meghosszabbíthatják a veszélyhelyzetet Magyarországon, ezt szavazta meg hétfőn az Országgyűlés. A módosítás szerint

„a kormány 2022. november 1-jei hatállyal a veszélyhelyzet 30 napon túli meghosszabbítására az Országgyűlés felhatalmazását alkalmanként legfeljebb 180 napra kérheti, azzal, hogy a felhatalmazás többször megadható.”

A módosítás lehetővé teszi, hogy az Országgyűlés (legfeljebb) 180 nappal meghosszabbítsa újra és újra a veszélyhelyzetet „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében.”

Orbán Viktor május 24-én jelentette be, hogy aznap éjféltől háborús veszélyhelyzet lesz. Orbán ezt azzal magyarázta, hogy a szomszédban háború zajlik, egy olyan háború, „amelynek még senki sem látja a végét”, és ezért szerinte mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szükség.

Ezzel az indoklással módosították az Alaptörvényt, ami kiegészült azzal, hogy humanitárius katasztrófa vagy szomszéd országban zajló fegyveres konfliktus esetén is el lehet rendelni ezt az állapotot.

A törvényjavaslat elfogadása előtti rövid vitában a Mi Hazánk-os Novák Előd azt mondta, ez a módosítás ebben a formájában „elfogadhatatlan”, és ők nem támogatják „az új világrendet, a szabadságunk korlátozását”. Hiányolja például, hogy az ügyben még a képviselők sem fordulhatnak Alkotmánybírósághoz. Novák szerint a módosítás nem jelent mást, mint „180 napos jogfosztást: ennek kellene örüljünk?”.

A DK-s Arató Gergely szerint „továbbra is az a helyzet, hogy Magyarország államformája veszélyhelyzet”, a kormány pedig a veszélyhelyzet mögé bújva „osztogatja a pénzt ész nélkül”, és egyes társadalmi csoportok jogait vonják el, például a tanárok sztrájkjogának elvétele is ilyen körülmények között jelent meg. Arató szerint a veszélyhelyzet olyan, mint „a megszálló orosz hadsereg: ideiglenes érkezett, sokáig itt maradt”.

A törvényalkotási bizottságból a fideszes Illés Boglárka minderre úgy reagált, a kormánypártok nem akarják fenntartani a veszélyhelyzetet, de muszáj, mert a szomszédban háború dúl.

Más témában is hivatkoznak rá

A veszélyhelyzet a magyar jogrendben egy úgynevezett minősített időszak, amiben különleges jogrend lép érvénybe. Ez azt jelenti, hogy a kormány veszélyhelyzetben olyan rendeleteket fogadhat el, amikkel felfüggesztheti bizonyos törvények alkalmazását.

De a kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva rendeletben mondta ki, hogy az egy héttel elhalasztott és végül augusztus 27-én megtartott augusztus 20-i tűzijáték megtartásához ingyen használhatók a közterületek.

A veszélyhelyzetről, az utóbbi két évben a koronavírus-járványra hivatkozó alkalmazásáról itt írtunk hosszabban.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!