Beadta munkaügyi keresetét a Kölcsey öt kirúgott tanára

2022. október 28. – 15:26

Beadta munkaügyi keresetét a Kölcsey öt kirúgott tanára
Törley Katalin és Palya Tamás a Kölcsey Ferenc Gimnázium pedagógusai az október 5-i tüntetés színpadán – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Beadta munkaügyi keresetét az az öt tanár, akiket a tankerületi központ rendkívüli felmentéssel bocsátott el a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból – adta hírül a Magyar Helsinki Bizottság. Molnár Barbara, Ocskó Emese, Palya Tamás, Sallai Katalin és Törley Katalin már a napokban pertársaságot alakítva együttesen fordultak most a Fővárosi Törvényszékhez.

Mindannyian a terézvárosi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai voltak egészen rendkívüli felmondással történt elbocsátásukig. A tanárok alapjogi és munkaügyi érvekkel támasztották alá, miért volt jogellenes, diszkriminatív, aránytalan és szabálytalan a polgári engedetlenségük miatt végrehajtott elbocsátásuk. Az elmaradt végkielégítésük, a felmondási időszakra járó fizetésük és kártérítés megítélését várják a bíróságtól.

Érdekes módon ugyanis a polgári elégedetlenséget nem egyedül követték el, ezt az utóbbi hetekben más iskolák tanárai is megtették, de ott nem követte súlyosabb szankció a figyelmeztetést. Legalábbis az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ azt válaszolta az RTL Klub kérdésére, hogy az öt kölcseys tanáron kívül másokat nem bocsátottak el. A tévé híradója beszélt olyan tanárral, aki már ötször vett részt polgári engedetlenségben, de csak figyelmeztetésben részesítették.

Mint korábbi cikkünkben megírtuk, a polgári engedetlenség szándékos, békés jogsértés egy nemesebb cél elérése érdekében. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza korábban a Telexnek azt mondta: a bíróságnak kell majd döntenie arról, arányos szankció volt-e tanárok felmentése azért, mert néhány órát nem tartottak meg, miközben közérdekű cél érdekében fejezték ki tiltakozásukat.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten egyértelművé tette a kormány álláspontját. Szerintük a tanárok csak anyagi előnyök eléréséért tiltakoztak, ezért nem is tekinthető polgári engedetlenségnek az akciójuk, azért pedig más munkahelyen is elbocsátás jár, ha valaki nem végzi el a munkáját. Hogy ez nem ilyen egyszerű, és hogy milyen összefüggésben áll például a tanárok sztrájkjogának kiüresítésével, azt ebben a cikkünkben jártuk körül.

Az igazukat kereső munkavállalókat a Magyar Helsinki Bizottság képviseli a perben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!