Együtt fordul bírósághoz a Kölcsey Gimnázium öt kirúgott tanára

2022. október 18. – 10:18

Együtt fordul bírósághoz a Kölcsey Gimnázium öt kirúgott tanára
Középen a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból elbocsátott Törley Katalin, tőle jobbra Palya Tamás – Fotó: Melegh Noémi Napsugár/Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Pertársaságot alapított és közösen indít munkaügyi pert a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanára, akiket a tankerület a polgári engedetlenség miatt mentett fel állásásából, írja a Népszava. Törley Katalin, az egyik elbocsátott tanár, a Tanítanék Mozgalom alapítója a lapnak azt mondta: beadványuk hamarosan elkészül, és ügyük a következő napokban már a bíróságon lesz. A pedagógusokat a Magyar Helsinki Bizottság civil jogvédő egyesület képviseli a munkaügyi perben.

A további részletekről október 23-a után tájékoztatják a nyilvánosságot. Az elbocsátott tanárok helyére még nem vettek fel új tanárokat a gimnáziumba.

Molnár Barbara, Ocskó Emese, Palya Tamás, Sallai Katalin és Törley Katalin előbb figyelmeztető levelet kaptak a tankerület vezetőjétől, majd miután ezután is több polgári engedetlenségi akcióban vettek részt, rendkívüli felmentéssel elbocsátották őket állásukból.

Érdekes módon ugyanezt más iskolák tanárai is megtették, de ott nem követte súlyosabb szankció a figyelmeztetést. Legalábbis az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ azt válaszolta az RTL Klub kérdésére, hogy az öt kölcseys tanáron kívül másokat nem bocsátottak el. A tévé híradója beszélt olyan tanárral, aki már ötször vett részt polgári engedetlenségben, de csak figyelmeztetésben részesítették.

Mint korábbi cikkünkben megírtuk, a polgári engedetlenség szándékos, békés jogsértés egy nemesebb cél elérése érdekében. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza korábban a Telexnek azt mondta: a bíróságnak kell majd döntenie arról, arányos szankció volt-e tanárok felmentése azért, mert néhány órát nem tartottak meg, miközben közérdekű cél érdekében fejezték ki tiltakozásukat.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten egyértelművé tette a kormány álláspontját. Szerintük a tanárok csak anyagi előnyök eléréséért tiltakoztak, ezért nem is tekinthető polgári engedetlenségnek az akciójuk, azért pedig más munkahelyen is elbocsátás jár, ha valaki nem végzi el a munkáját. Hogy ez nem ilyen egyszerű, és hogy milyen összefüggésben áll például a tanárok sztrájkjogának kiüresítésével, azt ebben a cikkünkben jártuk körül.


Hétfőn a Márki-Zay Péter által alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom egy-egymillió forintot ajánlott fel a kirúgott kölcseys tanároknak. A pedagógusok megköszönték a felajánlást, de személyesen nem fogadták el: azt kérték, a felkínált összeget megosztva juttassák el a Kölcsey Gimnázium alapítványának és a Tanítanék Mozgalom sztrájkalapjának, amelyből a sztrájkoló pedagógusok kieső bérét kompenzálják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!