Gulyás Gergely a tanárokról: Az anyagi előnyszerzés a meghatározó eleme a tiltakozásnak

2022. október 13. – 16:45

Másolás

Vágólapra másolva

Részletesen válaszolt a csütörtöki kormányinfón a tanárok polgári engedetlenségére vonatkozó kérdéseinkre Gulyás Gergely. A tájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető miniszter többször elismételte, hogy amit a tanárok csinálnak, az szerinte nem polgári engedetlenség.

Vajon a Fidesz 2007-es kordonbontásával összehasonlítva a tanárok mostani polgári engedetlensége alacsonyabb erkölcsi töltettel bír? Hogy lehet, hogy Gulyás szerint az anyagi előnyszerzés a meghatározó eleme a tiltakozásoknak, miközben a tanárok fizetésemelési igényével egyetért? Hogyan tudnának másként nyomást gyakorolni a pedagógusok a kormányra, ha a sztrájk idején is dolgozniuk kell? Miért van akkor az, hogy az eddigi 10 százalékos béremelés helyett most már 20 százalékos emelést ígér a kormány?

A csütörtöki kormányinfón Gulyás bejelentette, hogy ha a kormány megegyezik az unióval, jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal 2025-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal emelik majd a tanárbéreket, és így 2025-re bruttó 777 ezer forint körül lehet a pedagógusbér.

Ebben a cikkünkben arról írtunk, hogy a jelenlegi magas, és az elkövetkező évekre prognosztizált inflációt figyelembe véve az optimista forgatókönyv szerint ez 5 év alatt 33,8 százalékos reálbér-növekedést jelent, ami évi 6 százaléknak felel meg. A pedagógusok fizetése így 2025-re el fogja érni a diplomás átlagbér 80 százalékát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!