Ellehetetlenítheti a téli nyelvvizsgáztatást, hogy tanítási idő után bezárják az iskolákat a rezsiárak miatt

2022. október 21. – 08:51

Másolás

Vágólapra másolva

Majdnem megfeleződött a nyelvvizsgázók száma 2016-hoz képest – derült ki az Oktatási Hivatal (OH) friss nyelvvizsga-statisztikai adataiból. Hat éve még több mint 84 ezren kaptak bizonyítványt, tavaly 62 ezren,

idén október elejéig pedig csak 46 ezren jutottak papírhoz.

A drasztikus csökkenés mögött többek között az áll, hogy 2013-tól az állami finanszírozású felsőoktatási férőhelyek száma jelentősen csökkent – mondta a Napi.hu-nak Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület és az Euroexam Vizsgaközpont elnöke. Bár később lazítottak a megszorításon, ez a nyelvvizsgázók számában csak lassan látszódott.

2015-ben és 2016-ban átmeneti növekedést hozott a diplomamentő program, ez azonban egyszeri esemény volt szerinte. A jelenlegi nyelvvizsgázók számát valójában a 2017-es évhez vagy még inkább 2018-hoz érdemes viszonyítani a szakember szerint. 2018-ban az Oktatási Hivatal honlapján elérhető adatok szerint 79,5 ezer nyelvvizsga bizonyítványt állítottak ki.

Minden bizonnyal nem tesz jót a nyelvvizsgaközpontok forgalmának az a napokban megjelent törvénymódosító javaslat sem, amellyel eltörölhetik a nyelvvizsga-követelményt a felvételinél, és az egyetemek a jövőben maguk határozhatják meg, hogy milyen nyelvtudást várnak el a hallgatóktól.

A felsőoktatási intézmények maguk szervezhetik meg az ehhez szükséges képzéseket is, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egyetemeknek maguknak kell gondoskodniuk „az adott szakon szerezhető szakképzettség gyakorlásához szükséges idegen szaknyelvi ismeretek oktatásáról és a szaknyelvi ismeretek megfelelő méréséről”.

„Furcsállom a döntést. Egyrészt azért, mert a magyarországi nyelvvizsgák igenis jól mérik az idegen nyelvi készségeket – és ez nemcsak az én véleményem. A nyelvvizsgák a Közös Európai Referenciakeret szemléletéhez igazodnak, széles körű szakmai konszenzuson alapulnak” – reagált a javaslatra Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke a Telexnek.

A Napi.hu cikke szerint a módosítás mellett komoly nehézség elé állítja a nyelvvizsgaközpontokat az elszálló rezsiárak is. A korábbi években a nyelvvizsgákat egy-egy középiskolában vagy egyetemen bonyolították el.

Most ezek a vizsgahelyszínek a tanítási idő után és szombatonként kötelezően zárva lesznek.

Sok helyen hiába fizetné meg a vizsgaszervező az összes járulékos költséget, Rozgonyi szerint a tankerület vagy az egyetem vezetése kategorikusan elzárkózik.

Erre lehetne megoldás a szakember szerint az online vizsgáztatás, amire a nyelviskolák és a nyelvtanárok is egyre felkészültebbek. A tanulók, vizsgázók azonban nem, nagyjából 10-12 százalék választja csupán ezt a lehetőséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!