Egész napos kormányüléssel készül Orbán a hét végi EU-s csúcstalálkozóra

2022. október 19. – 16:20

Másolás

Vágólapra másolva

Egész napos kormányülést tartottak a Karmelitában szerdán, az EU állam- és kormányfőinek csütörtök-pénteki csúcstalálkozója előtt – írja Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tájékoztatása alapján az MTI.

„A Magyarország energiabiztonsága szempontjából kiemelkedő fontosságú témákat tárgyaló kétnapos brüsszeli EU-csúcs előtt Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével szerdán egész nap a Karmelita kolostorban ülésezik Magyarország kormánya teljes körben, valamint az uniós ügyekben illetékes miniszterek részvételével külön is” – tájékoztatott Havasi.

Mint írta, a gázársapkáról szóló brüsszeli javaslat Magyarország számára a jelenlegi formájában gázembargót jelent, ezért a kormányfő a háborús szankciós politika átgondolását, észszerű alapokra helyezését fogja szorgalmazni a csúcstalálkozón.

A szankcióról nemzeti konzultációt is indított a kormány, és plakátkampánnyal is megtámogatta az üzenetet, miszerint az Európai Unió által az ukrajnai invázió miatt Oroszországra kivetett gazdasági szankciók okozzák a kiemelkedően magas magyarországi inflációt és különösen az energiaárak emelkedését. Dacára annak, hogy a hazai inflációs spirál már jóval a háború előtt megindult és Moszkva is jóval a háború előtt elkezdte tekergetni az európai gázcsapot és feltornászni az árakat. Arról, hogy Orbán kiknek a támogatására számíthat a szankcióellenes álláspont képviselésében, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Mint arról korábban is írtunk, nem igaz az a kormányzati állítás, hogy az európai uniós és amerikai szankciók „nem működnek” és „többet ártanak Európának, mint Oroszországnak”. Pusztán arról van szó, hogy ezek hosszabb távon fejtik ki hatásukat, és az már most látszik az orosz költségvetésen és a csökkenő energiabevételeken, hogy a háború finanszírozását már a következő hónapokban meg fogják nehezíteni.

A miniszterelnök október közepén Berlinben még azt nyilatkozta: „Még csak azt sem mondom, hogy vonjuk vissza, csak gondoljuk újra, és faragjuk újra a szankciókat”. Ehhez képest szeptember végén a kormány hivatalos lapjának számító Magyar Nemzetben még azt írták, Orbán arra kérte Balatonalmádiban a fideszes képviselőket, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy Brüsszel legkésőbb év végéig vonja vissza a szankciókat.

Október 17-én egy Luxemburgban tartott sajtótájékoztatón magyarázta el Szijjártó Péter, hogy akarják elérni, hogy eltűnjenek a szankciók az év végéig. Mint mondta, „például azzal, hogy sikerül elérni a békét, tehát ha nem csak egy ország beszélne a 27-ből a béke nyelvén, az szerintem nagy segítség lenne.”

A kormányzati kommunikáció ellentmondásairól a KDNP képviselőjét, Nacsa Lőrincet is kérdeztük. Nacsa elmondta, a 11 ezer szankció között vannak olyanok, amelyek Oroszországnak és az Európai Uniónak is fájnak, és olyanok is, amelyek főleg Európát sújtják, ezek az energetikai szankciók. „Ezt az utolsó csoportot kellene felülvizsgálni” – mondta. A teljes beszélgetést itt lehet megnézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!