Visszakapta lájkbajnoki koronáját Orbán, ehhez pedig csak egy kis focira volt szüksége

2022. október 2. – 19:37

Visszakapta lájkbajnoki koronáját Orbán, ehhez pedig csak egy kis focira volt szüksége
Illusztráció: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz képviselői focilázban égtek, de nem maradt ki a lájkokat és egyéb reakciókat behúzó olasz választás, illetve az újabb Nagy Magyar Nemzeti Konzultáció sem a közösségi média berkeiből. Az ellenzék a kormányt szidta, a kormány Brüsszelt szidta, az egészből pedig végül Orbán került ki abszolút lájkbajnokként. Eljött egy újabb vasárnap, azaz a 97. Lájkbajnokság pillanata.

Az e heti lájkbajnoki fordulót jelentősen átitatta a német-magyar és magyar-olasz meccs, kérdés nélkül tarolt a Facebookon és az Instagramon lényegében bármi, ami foci volt. Emellett pedig még befértek azért a virális témák közé olyanok is, mint

  • Az olasz választások, ahol már előre érezhető volt, hogy a jobboldali-szélsőjobboldali szövetség fog győzni. Ez így is lett, a Fidesz pedig nagyon örült neki.
  • Az új nemzeti konzultáció: „Az energiaszankciókat Brüsszel ráerőltette a tagállamokra, és azóta az energiaárak az égben vannak” – Orbán Viktor ezzel indokolta meg, hogy a magyarok konzultálni fognak az Oroszország elleni szankciókról.

Ennyi Fidesz-narratívához közeli aktualitás pedig elég is volt ahhoz, hogy a miniszterelnököt a nyári uborkaszezont és a múlt heti bronzérmét követően ismét megkoronázzák a közösségi média használói a Lájkbajnokság folyójának jegén. Azért persze az ellenzék sem maradt mindenben le a dobogóról: megosztások, reakciók tekintetében bőven hozott toplistás helyezéseket a kormányzati döntések kritizálása.

Nem kevesebb, mint 97 hete jelentkezik már minden vasárnap itt a Telexen a Lájkbajnokság aktuális fordulója, szóval itt az ideje egy kis megújulásnak. Októbertől a heti megjelenést átalakítjuk havira, így egy kicsit más, átfogóbb nézőpontból tudjuk majd megfigyelni a közösségi média csataterét. Erősebben kiviláglanak majd a hosszú távú trendek, nem fogja annyira szanaszét torzítani az eredményeket egy-egy focimeccs vagy anyák napja, jobban megmutatkozik majd a valódi, stabil politikai kommunikációs teljesítmény. Vagy nem. Mindenesetre sosem derül ki, ha nem teszünk vele egy próbát.

Orbán, a király

Orbán Viktor jött, látott és győzött azután, hogy múlt héten Szijjártó Péter és Dobrev Klára is maga mögé utasította őt a lájkbajnoki toplistán. A miniszterelnök, bár két hete is élre tört az összes interakciók ranglistáján, ezen a héten még az akkorihoz képest is nagyobbat ment: eddigi 200 ezres heti interakcióira most nem kevesebbel, még plusz több mint 100 ezerrel tromfolt rá.

Heti interakciók
1.Orbán Viktor320 000
2.Szijjártó Péter248 000
3.Zsigmond Barna167 000
4.Jakab Péter134 000
5.Varga Judit128 000
6.Novák Katalin111 000
7.Hadházy Ákos98 000
8.Kocsis Máté89 000
9.Karácsony Gergely87 000
10.Mesterházy Attila87 000
11.Ujhelyi István82 000
12.Dúró Dóra77 000
13.Márki-Zay Péter57 000
14.Gyurcsány Ferenc54 000
15.Czeglédy Csaba54 000

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok a szeptember 23., péntek reggel 9:20 és szeptember 30., péntek reggel 9:20 közti időszak eseményeit tükrözik. Interakciókon a politikusok hivatalos oldalain a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások összegét értjük, ezresre kerekítve. Ez a szám nem azonos azzal, amit egy Facebook-oldal kezelője az Insights menüpont alatt lát, az a statisztika egy csomó más dolgot is az interakciók közé számol. A kis szimbólumok az előző heti pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, illetve stagnáló helyezést mutatják.)

Mint azt mind tudjuk, a legjobb azzal foglalkozni a munkánkban, amit amúgy is szeretünk – ez az örök bölcsesség úgy néz ki, ezen a héten Orbánnak is bejött. A legtöbb interakciót ugyanis azzal gyűjtötte be, hogy posztolt a fociról, utána a fociról, majd pedig a fociról. A már említett foci egyébként nemcsak nála működött. A Fidesz szinte összes képviselője kötelezőnek érezte, hogy magyar zászlókkal, videókkal, focis képekkel, focis mezekkel, focis bármivel gyűjtse a lájkokat a közösségi médiában.

Orbán emellett politizált is azért, az olasz választásokról például meglehetősen sokat posztolt – rengeteg interakciót hozott be neki például a „Bravo, Giorgia” nevű bejegyzése. A miniszterelnöknek nyilván fontos is volt az olasz politika: még maga Havasi is jelezte, hogy Orbánnak nem titkoltan intenzív kapcsolata van az új olasz kormánnyal. A győztes olaszoknak Orbán nem volt rest elsőként gratulálni sem, ezt a közeli kapcsolatot pedig a kattintó közönség imádós szmájlikkal díjazta.

Foci, foci, politika

Az Orbán utáni toplistások között továbbra is dobogón maradt Szijjártó Péter, akinek lényegében már bérelt helye van a totál interakciós lista első három székén. A csodarecepttől ezen a héten ő sem nagyon tért el, bár a foci, foci és egy kis foci mellé belefért az is, hogy megünnepelje 8. évfordulóját Orbán Viktorral.

Eközben Novák Katalin szintén örült a focinak, de nagyot dobott az interakciók gyűjtésében az is, hogy körutazott Amerikában és találkozott többek között Dr. Edith Egerrel és Mel Gibsonnal. Az egyébként érthetetlen, miért nem került a toplistára Novák tényleg jól összerakott, görkorcsolyás-nosztalgiázós imázsvideója, de hát úgy néz ki, jobban szeretik az emberek a köztársasági elnök képeit, mint a videóit.

A listán szereplő kormánypárti politikusok között a foci volt az egyetlen olyan téma, ami senkinél nem maradhatott ki. Az olaszokkal viszont csak a tűzhöz nagyon közel ülő fideszesek tudtak sok lájkot hozni (mint egyébként a szintén előkelő helyen álló Varga Judit). Amíg viszont az emberek a kormányoldallal együtt rúgták a lájk-labdát, addig az ellenzék mással hozta be a maga interakcióit: szidták a kormányt. A kilakoltatások témája volt még az, ami többször megjelent az ellenzéki oldalon.

Jakab Péter került az ellenzék köreiből a legelső helyre, a Kövér Lászlót szidó és Orbán Viktort bolondozó posztjait falták az emberek. Orbán mellett bár csak hátulról, de toplistára tört örök politikai társa, Gyurcsány Ferenc is: ő olyan csodálatosan megszerkesztett önidézetekkel tarkította a netet, szerezte a lájkokat, mint ez. Felesége viszont amilyen gyorsan jött múlt héten a lájkbajnoki toplistára az árnyékkormánnyal, olyan gyorsan tűnt el ezen a héten – egy hét alatt se híre, se hamva nem maradt a 15-ös ranglistán Dobrevnek.

Kevesebb Fidesz-pénz

A hirdetési pénzek legelső helyére ezen a héten felugrott az Európai Bizottság. Itt egyébként a héten bőven volt miről szó: az uniós rezsicsökkentésről és az energiaválságról, a háborúról és a Magyarországra vonatkozó jogállamisági eljárásról. Az EU mellett ráadásul több ellenzéki politikus és párt is fel tudott tűnni a hirdetési pénzeket költők listáján – ami meglepő, hiszen itt általában a kormányhoz közeli szereplők szoktak ékeskedni.

De a kormánynarratíva látszólag nem akart erősködni a héten, a kormányközeli média mellett csak az Alapjogokért Központ került fel fideszes politizálásaival a listára. Ők arról hirdettek, hogy mit vesz már el megint „a baloldal Magyarországtól”. Az erős propaganda-munka helyett viszont úgy néz ki, ezen a héten olyan szervezetek kerültek inkább a listára, akik arról hirdettek, hogy mi történik a világban. Bár nem őrületes összegekkel, de felkerült a listára a Háttér Társaság és a Tanítanék: előbbi például a szexuális neveltetésről hirdetett, utóbbi pedig az egyre feszülő tanársztrájkok történéseiről.

Hirdetésre költött pénz
1.European Comission2 870 000
2.Magyar Állampapír1 147 000
3.Háttér Társaság1 040 000
4.Demokratikus Koalíció766 000
5.hirado.hu764 000
6.Tanítanék696 000
7.Origo522 000
8.Dobrev Klára459 000
9.Dúró Dóra340 000
10.Alapjogokért Központ337 000

(A politikai-közéleti témájú, szponzorált posztokra költött összegek a Facebook Ad Library platformjáról valók, általában pár napos késésben vannak, most a szeptember 21. és 27. közti időszak költéseit mutatják.)

Említettem már, hogy foci?

A hét legnépszerűbb posztjait általában egytől az ötödik helyig Orbán Viktor zsebeli be, ezen a héten azonban viszonylag változatosra sikerült ez a verseny. A miniszterelnök 5-ből csak 3 helyet szerzett meg, de ebből csak kettő szólt a fociról:

  1. Orbán Viktor a német-magyar meccs után arról posztol, hogy győztünk – 73 ezer interakció
  2. Orbán: „Bravo Giorgia!” – 58 ezer
  3. Jakab Péter azt írja, „ültetheti őt bárhova Kövér”, ő akkor is „a nép pártján áll” – 46 ezer
  4. Orbán lezseren felkapja hátizsákját és azt mondja: „Hajrá magyarok!” – 32 ezer
  5. Szijjártó évfordulós képe Orbánnal – 24 ezer

A „legtöbb” legjobbjait szinte kizárólag az ellenzék vitte el ezen a héten. Orbán mindössze három kategóriát tudott behúzni, ebből mondjuk kettő arról szólt, hogy az emberek vagy veszekedtek vagy nevettek a nemzeti konzultáción. Egyet meg nyilván a focival hozott.

  • Legtöbb megosztás: Ezt a kategóriát Hadházy szokta elvinni, most azonban Jakab Péter zsebelte be a Kövér-poszttal.
  • A legtöbb komment: Orbán bejelenti, hogy a kormány a szankciós nemzeti konzultáció mellett döntött.
  • Legtöbb mérges: Nemcsak az első, de a második legmérgesebb posztot is Hadházy szerezte meg. Mindkettő Mészáros Lőrincről szól, az egyik a repüléseiről (ez lett az első), a másik a harci kocsijairól.
  • A legtöbb meglepett: Hadházy Ákos arról írt, hogy követte őt egy fekete Audi, majd egy maszkos férfi egy ismeretlen telefont nyomott a kezébe.
  • A legnevetősebb: Orbán Viktor és a bejelentett nemzeti konzultáció.
  • A legtöbb szomorú: Karácsony Gergely posztja arról, hogy Jellinek Dániel csepeli munkásszállójáról „az elszabadult rezsiköltségek és az elszabadult albérletárak közepette utcára tesznek 200 embert, köztük 50 gyereket.”
  • A legtöbb szeretet: Orbán fociról posztolt.

420 felett megkapod a megosztásod

Mint mindig, úgy ezen a héten is listavezető maradt Hadházy Ákos. Hiába futott nagyot Jakab Péter posztja a legmegosztottabb posztok között, még így is lemaradt Jakab a megosztási király, Hadházy mögött. Népszerű posztjaikkal Orbán és Szijjártó is fentebb helyezkedett a megosztós ranglistán, de ha máshol nem, itt azért meglett az összellenzéki kétharmad.

A lista nagyjából alig változott a múlt héthez képest. Nagy ugrásokat Czeglédy csinált azzal, hogy „Fidesz csicskázott”, meg Gyurcsány azzal, hogy „elvettek tőlünk egy évtizedet a semmiért. Rongy emberek, rongy kormány.” Eközben Ujhelyi is tarolt, mondván:

„420 felett észre sem veszed és elhagyod a valóságot 420 felett átértékeled magadban a világot.”

Heti megosztások
1.Hadházy Ákos18 500
2.Jakab Péter17 100
3.Ujhelyi István11 600
4.Mesterházy Attila11 000
5.Orbán Viktor10 100
6.Szijjártó Péter7000
7.Czeglédy Csaba6800
8.Gyurcsány Ferenc6000
9.Zsigmond Barna5900
10.Márki-Zay Péter5500

Orbán, foci, konzultálás

A virális posztok toplistája ezen a héten egészen gyengélkedett. Nemhogy a múltheti 30-as, de még 20-as szorzót sem sikerült felmutatnia az első helyezettnek. Kiélezett versenyről nem igazán beszélhetünk most a szorzós listán:

  1. Keresztes László arról live-ozott, hogy a képviselők Orbánt kérdezik – 19,5x szorzó
  2. Simicskó István elbúcsúzott Szalaitól – 16,8x
  3. Brenner Koloman a „gyújtósnak való nemzeti konzultáció” helyett tűzifát adna az embereknek – 12,7x
  4. Tordai Bence két megakadályozott kilakoltatásról posztolt – 12,7x
  5. Szabó Tímea: „Ön hazudott és most is hazudik, miniszterelnök úr! ” – 12,4x

(A szorzók azt mutatják, hogy hányszor kapott több interakciót az adott poszt, mint a szerzőjük posztjai átlagban szoktak.)

Foci, foci, de most szőlővel

Instagramon továbbra is elől maradt Orbán Viktor és Novák Katalin, szokásos taktikájuk, a Facebookra is kirakott képek instás megosztása vált ismét be. Ők ketten szereztek igazán nagy számú interakciókat, de mellettük jól teljesített a többiekhez képest Szijjártó is. Illetve Dúró Dóra, aki bár csak annyit ért el, hogy megtartotta a múlt heti 7. helyét, de hát már-már lenyűgöző, hogy azt milyen mémekkel érte el:

A téma egyébként itt se volt sokkal másabb, mint Facebookon. Orbán, Szijjártó, Novák szerette a focit, Nagy István és Szentkirályi Alexandra a focit ÉS a szüretet, Varga Judit pedig a focit és a kávét. Az ellenzéknél Hadházy fekete-narancs színű kormánykritikákkal szerzett szívecskéket.

Heti interakciók
1.Orbán Viktor83 700
2.Novák Katalin26 000
3.Szijjártó Péter9800
4.Varga Judit9000
5.Hadházy Ákos6100
6.Szentkirályi Alexandra6000
7.Dúró Dóra4 200
8.Karácsony Gergely3900
9.Márki-Zay Péter3700
10.Nagy István2900

Oroszpártiság és olaszpártiság

Mint az már megszokott, továbbra is toplistás helyekre küzdötte fel magát a keményvonalas propaganda, a a szerzők nélküli fideszes Elemi és az oroszpárti Vadhajtások. A fideszes propagandaoldalak legtöbb interakciója Leyer szidó mondatokból jött, egy kis brüsszelezés itt, egy kis oroszoknak tapsolás ott, és már megy is a közösségi média gépezete.

A Fideszhez közeli oldalak közül egyre fentebb kerülnek a Megafon tagjai is a listán. Deák Dánielnél például remekül működik, hogy teljesen biztosra megy az interakciók szerzésében, legalább óránként, de sokszor 4-5 perces eltérésekkel írja ki újabb gondolatait a Facebookra. Az pedig teljesen érthetetlen, hogy míg Deák ezzel a technikával 3. lett, addig hogy végezhetett csak a 9. helyen a szintén megafonos Trombitás Kristóf olyan jobboldali humort megsimogató mémekkel, mint ez:

A Megafontól próbálkozott még egy harmadik technikával Bohár Dániel is, ő azonban nem találta még meg a csodafegyvert a „😅Csak a szokásos vasárnapi. ❌Megint kikapott a baloldal.” jellegű mondatokkal. A listára viszont így is csak két ellenzéki propagandista, a Nyugati Fény és az Ellenszél fért fel mellettük. Ők azzal, hogy szidták Orbánt.

Heti interakciók
1.Vadhajtások448  000
2.Elemi.hu307 000
3.Deák Dániel / Megafon275 000
4.Orosz hírek241 000
5.Nyugati Fény228 000
6.Ellenszél142 000
7.Bohár Dániel / Megafon138 000
8.Pesti Srácok125 000
9.Trombitás Kristóf / Megafon117 000
10.888.hu115 000

(A Lájkbajnokság sorozat eddigi cikkeit itt olvashatja.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!