24.hu: Varga Judit havi 1,4 millió forintot kap kuratóriumi elnökként

2022. szeptember 26. – 07:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Varga Judit igazságügyi miniszter havi 1,4 millió forintot kap kuratóriumi elnökként a miskolci egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítványtól, derül ki a 24.hu megkeresésére adott válaszból. Eddig kéthavi tiszteletdíjat, azaz 2,8 millió forintot fizettek ki neki.

A lap szerint a kuratóriumi tagok 1,2 millió forintot kapnak a munkájukért. Köztük van Veres Pál, Miskolc polgármestere, aki egyedüli ellenzéki politikusként került be a harmincnégy vagyonkezelő alapítvány egyikének kuratóriumába.

Augusztus óta lehet tudni, hogy Varga Judit kap valamennyi pénzt az alapítványtól, ekkor tették közzé ugyanis a miniszterek vagyonnyilatkozatait. A pontos összeget akkor még nem árulták el.

Rajta kívül még Szijjártó Péter, Lázár János, Nagy István és Varga Mihály miniszterek kuratóriumi tagok valahol.

A modellváltás első hullámáról tavaly januárban írtunk, amikor behívták az Innovációs és Technológiai Minisztériumba (ITM) a szegedi, a pécsi és a debreceni egyetemek rektorait, és Palkovics László ismertette velük a minisztériumi forgatókönyvet: saját kérésükre kikerülnek az állami fenntartásból. Az intézményeknek csak pár napjuk volt rá, hogy a kormányzati ütemterv szerint önként kérjék a modellváltást, pedig az alapítványosítás meghatározza a hazai felsőoktatás következő évtizedeit.

Végül a három vidéki egyetem mellett a Semmelweis is a modellváltás mellett döntött, a Semmelweisről itt, a PTE és a zavaros SZTE modellváltás melletti döntéséről itt, a Debreceni Egyetemről pedig itt írtunk. Az ellenzéki pártok tavaly áprilisban úgy fogalmaztak, a „magyar felsőoktatás kiszervezése merénylet”.

Tavaly nyáron létrehozták a modellváltó egyetemeket fenntartó alapítványokat is, mely alapján 2021. augusztus 1-jétől tíz egyetem alapítványi fenntartásba került át. A lista alapján tavaly szeptembertől a tíz, listán szereplővel együtt már összesen már 21 modellváltó egyetemen kezdhette tanulmányait a hazai hallgatók közel 70 százaléka, azaz 180 ezer fiatal. Harmincezer egyetemista egyházi fenntartású intézményekben maradt, azaz tavaly ősztől már csak a hallgatók 20 százaléka vett részt állami képzésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!