Nem kapott szót az SZTE modellváltásáról szóló szavazás előtt az előterjesztést ellenző szenátusi tag

2021. január 29. – 19:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután nem engedték felszólalni az egyetem vezetése által előterjesztett terv egyik ellenzőjét, zavaros szavazással döntöttek a modellváltásról az Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), értesült több forrásból a Telex. Úgy tudjuk, a botrányos ülés lezárásáig nem volt világos, hogy a Rovó László rektor és Fendler Judit kancellár előterjesztéséről szólt-e valójában a szavazás.

Szajbély Mihály, az Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzora módosító javaslatot adott be az egyetem vezetésének előterjesztéséhez, amellyel Rovó László rektor, és az intézmény kancellárja, Fendler Judit a kormány által favorizált modellváltáshoz ad jóváhagyást – derült ki egy nyilvánosságra került videóból. Miután Szajbély javaslatait felolvasták, a szavazás kezdete előtt jelezte, hogy szót kérne, azonban Rovó nem engedélyezte a hozzászólást.

„Amennyiben nem fogadja el a tisztelt szenátus az első változatot, az SZTE által beterjesztett előterjesztést, akkor utána folytatjuk a következő módon”.

– tette hozzá a rektor a beszámolók szerint. Szajbély az elutasítás után jelezte is, a szavazás utáni felszólalása már csak „eső után köpönyeg lesz”, a szavazás után pedig kiemelte, hogy

„emlékezete szerint a szenátus történetében példátlan, hogyha egy szenátor a szavazás előtt időben jelzi szavazási szándékát, akkor azt nem kapja meg”.

A rektor azonban Szajbély felszólalásának elutasítása után elindította a szavazást, „először most arról szavazunk, hogy ezt az előterjesztést szavazzuk meg a későbbiekben”, az „SZTE kiegészített előterjesztéséről szavazunk most azt, hogy utána erről az előterjesztéséről szavazunk. Ez nem azt jelenti, hogy ezzel most megszavazzuk” – mondta ekkor a kissé zavaros ülésmenetet tovább bonyolítva.

A szavazatösszesítés utáni eredmény 29 igen, 16 nem és 7 tartózkodás lett.

Rovó ezután lezárta az ülést, később pedig közleményben jelezte az egyetem, hogy megszavazták a modellváltást. A Libertas Veritas Virtus, az SZTE önszerveződő polgárainak csoportja oldalán azonban megosztotta az utolsó tíz percet, melyben a szavazás és Szajbély sikertelen felszólalása is látható:

A beteljesült Palkovics-terv

Szegeden három és félóra vita után döntöttek így a modellváltásról, míg Pécsen szintén pénteken 29 igen, 9 nem és 1 tartózkodás mellett támogatták az egyetem alapítványi modellváltását. A budapesti Semmelweis január 28-án, a Debreceni Egyetem pedig több mint egy hete szavazott szintén igennel az egyetem alapítványi fenntartásúvá válásáról.

Ahogy arról korábban írtunk, január első napjaiban a szegedi, a pécsi és a debreceni egyetemek rektorait is behívták az Innovációs Minisztériumba (ITM), ahol Palkovics László miniszter közölte velük: saját kérésükre kikerülnek az állami fenntartásból.

A három vidéki egyetem és a Semmelweis modellváltása együttesen meghatározza a hazai felsőoktatás következő évtizedeit is. A modellváltás ellen a szegedi és a pécsi egyetemen is többen tiltakoztak.

A pénteki eseményekről, illetve a négy egyetemet érintő alapítványosításról cikkünket itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!