Kezdeményezi a modellváltást a Debreceni Egyetem, Pécsen elhalasztották a döntést

2021. január 21. – 17:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Debreceni Egyetem kezdeményezi, hogy a felsőoktatási intézmény állami alapítású vagyonkezelő alapítvány által fenntartott egyetemmé alakuljon át, írja az MTI.

A Debreceni Egyetem szenátusa csütörtökön megszavazta az egyetem modellváltásáról szóló javaslatot.

Erről rendkívüli ülésén, 65 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül döntött a szenátus.

A zárt körű tanácskozás után az egyetem közleményében azt mondta, „kezdeményezik a fenntartónál az áttérést az új szervezeti formára, az egyetem valamennyi eddigi tevékenységének folytatásával, beleértve a betegellátást is”. Az egyetem számára „továbbra is kiemelten kezeli az egészségipar, multidiszciplináris agrár- és élelmiszertudományok, műszaki tudományok, tanárképzés fókuszterületeket”, jelentették ki határozatukban.

Január első napjaiban a szegedi, a pécsi és a debreceni egyetemek rektorait is behívták az Innovációs Minisztériumba (ITM), ahol Palkovics László miniszter közölte velük: saját kérésükre kikerülnek az állami fenntartásból. Az egyetemeknek pár napjuk volt rá, hogy a kormányzati ütemterv szerint önként kérjék a modellváltást. Ez a struktúraátalakítás alapjaiban határozza meg a hazai felsőoktatás következő évtizedeit.

A Debreceni Egyetem hallgatói önkormányzata teljes mértékben, 70 igen és nulla nem arányban támogatja a struktúraváltást. „Alapvetően nincs semmilyen problémánk a struktúraváltással, hiszen a vonatkozó jogszabályi környezet alapján a hallgatók közvetlen, a tanulmányukhoz tartozó jogaiban és kötelezettségeiben tudomásunk szerint változás nem következik be. Változás az intézmény működésében, a működési tér jogi, gazdasági környezetében történik” – írták a Telex kérdésére.

Ugyanakkor a SzabaDEgyetem nevű közösségi oldal és a Debreceniek a felsőoktatási autonómiáért Facebook-csoport online petíciót indított az alapítványi tulajdonba helyezés miatt, írja a Debreciner.hu.

A Pécsi Tudományegyetem csütörtöki szenátusi ülésén elhalasztották a modellváltásról szóló szavazást. A halasztásról a rektor, Miseta Attila azután döntött, hogy Gulyás Gergely nemrég azt mondta, az orvosegyetemeknél maradnak a klinikai központok akkor is, ha az alapítványosodás mellett döntenek: erről azonban az egyetemek felé ellentmondásos információk érkeztek az Emmi és az ITM részéről.

Miseta hozzátette, tovább folytatják az egyeztetéseket, várhatóan január 28-án vagy 29-én tarthatják meg a modellváltásról szóló rendkívüli ülést. A modellváltás ellen többen is felléptek az egyetemen, szerdán közel ezer résztvevővel vitafórumot is tartottak, melyen maga a rektor is részt vett.

Az átalakítás miatt Szegeden is többen tiltakoznak, de ahogy a szintén érintett Semmelweis Egyetem rektora az átalakítás mellett áll, úgy Szegeden is hasonlóképpen egyértelműnek tűnik a rektor álláspontja. A három nagy vidéki egyetemet és a Semmelweist érintő alapítványosítás együttesen meghatározza a hazai felsőoktatás következő évtizedeit is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!