A Debreceni Egyetem hallgatói önkormányzata 70 igen, nulla nem arányban támogatja a struktúraváltást

2021. január 21. – 10:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elindultak a belső egyeztetések a fenntartói struktúraváltásról azokon az egyetemeken, amikre a Palkovics vezette ITM úgy tekint, mint az idén modellváltó egyetemek.

Ezek között van a Debreceni Egyetem is, ahol a hallgatói önkormányzatnak küldtünk kérdéseket arról, mit gondolnak a folyamatról, és mit éreznek a hallgatók részéről, az SZFE-n történtek befolyásolták-e a hallgatók hozzáállását ehhez az alapítványi, kuratóriumi, vezetői váltáshoz. Az egyetem hallgatói önkormányzata megtárgyalta a struktúraváltás témáját, és azt támogatja, az erről szóló döntéssel párhuzamosan a nekünk írt válaszaikat is elküldték.

Alapvetően nincs semmilyen problémánk a struktúraváltással, hiszen a vonatkozó jogszabályi környezet alapján a hallgatók közvetlen, a tanulmányukhoz tartozó jogaiban és kötelezettségeiben tudomásunk szerint változás nem következik be. Változás az intézmény működésében, a működési tér jogi, gazdasági környezetében történik

– írták arra a kérdésünkre, jó iránynak tartják-e a megkezdett egyetemi struktúraváltást. Megkérdeztük azt is, hogy felmérik-e, és ha igen, hogyan, az egyetemi hallgatói társadalom véleményét a folyamatról.

„A teljes hallgatóságot megszólító vélemény kikérést, ha tetszik szavazást nem tervezünk. Úgy gondoljuk, hogy az intézményünk stratégiai döntéshozatalában a megválasztott HÖK képviselők, vezetők felelőségteljesen részt tudnak venni,

hiszen többek között azért is kerülnek megválasztásra, hogy részt vegyenek a különböző döntéselőkészítő és döntéshozó testületek munkájában, ezáltal napi szinten rendelkezzenek az intézmény működését jellemző releváns információkkal

– írják, és hozzáteszik, hogy szerintük a képviseleti demokrácia egyik lényeges eleme, hogy a választópolgárok az őket is érintő döntések meghozatalára képviselőket választanak:

„tudomásunk szerint oktatói, dolgozói oldalról sem történik az ügyben ”népszavazás„, a megválasztott testületek nyilvánítanak véleményt, hoznak döntéseket”

Az egyetemi hallgatói önkormányzat vezetése megtárgyalta a struktúraváltással felmerülő kérdéseket szerdán, és Neptun üzenetben el is küldte az összes aktív hallgatónak. A teljes, hallgatóknak küldött levelet itt lehet elolvasni. 70 igen, nulla nem mellett szavazták meg, hogy a HÖK támogassa a modellváltást.

A kérdésünkre, hogy éreztek-e bármilyen fenntartást, esetleg ellenállást az egyetemi hallgatók részéről a folyamattal kapcsolatban, az egyetem hallgatói önkormányzatától azt a választ kaptuk, hogy

„a DEHÖK-höz eddig az időpillanatig egy hallgatói levél érkezett, mely a modellváltás kapcsán íródott”,

és hozzáteszik:

„a közösségi média felületeken, úgy mint pl, Facebook, a helyi, debreceni kötődésű oldalakon publikált posztok mindamellett – hogy kivétel nélkül mind pártpolitikai színezetűek, sőt bizonyos esetekben kulturált emberek körében vállalhatatlan hangneműek – a hozzászólások és lájkok tekintetében 100 fő alatti reagálással rendelkeznek. Az egyetemnek 25 ezer hallgatója van”.

Válaszukban azt is írják, hogy szerintük a nemzeti felsőoktatási törvény vonatkozó rendelkezései alapján „egyértelmű, hogy a hallgatók mindennapi egyetemi életére a modellváltás nincs semmilyen hatással”, mert az egyetemen ugyanaz a közfeladat ellátása történik meg, továbbra is az állam finanszíroz, és nem történik változás az ösztöndíjak rendszerében sem.

„Jelen tudásunk szerint tehát sem a tanulmányi és vizsgaszabályzat, sem a térítési és juttatási szabályzat rendelkezései nem fognak változni egy betűt sem, így tehát a hallgatókat fogja ez a legkevésbé érinteni, ezért nem számítunk tömeges hallgatói megkeresésre”

– írják.

Hozzáteszik, hogy ők úgy látják, hogy érdemi hozzászólásokat azok tesznek, akik valamilyen politikai oldal mellett elkötelezettek. Ebben persze semmi kivetnivalót nem találnak, de hozzáteszik: „meglátásunk szerint a HÖK-nek nem a pártpolitikai vitákban kell részt vennie, hanem az egyetemi döntéshozó testületekben képviselni a hallgatói érdekeket”.

A kérdésünkre pedig, hogy hogy érzik, befolyásolják-e bármilyen szinten a hallgatók hozzáállását a struktúraváltáshoz az SZFE-n történtek, azt írták, hogy a közélet és a politika iránt fogékonyabb hallgatók azok, akik leginkább tájékozottak az SZFE-n zajló folyamatokkal kapcsolatban, de annak megítélése az ő köreikben sem egységes, de vannak, akiket nem is érdekel, mi történt ott. De hozzáteszik, annyira más intézményekről van szó, hogy nem érdemes semmilyen szinten párhuzamot vonni. És megemlítik a győri egyetemet, ahol szintén meg voltak elégedve a hallgatók a modellváltással.

Az eddigi tárgyalásokat az egyetem rektori, kancellári, dékáni vezetésével jónak értékelik, „az említett vezetők, ahogyan eddig is, most is partnerként kezelték a HÖK-öt, konstruktív légkörben zajlottak a tárgyalások” – írják, és hozzáteszik:

„Mind a hallgatók alanyi jogai, illetve kollektív, érdekképviseleti jogai kapcsán egyetértés volt, nézetkülönbségek nem voltak”.

Hogy mik a legfontosabb pontok, amiben a hallgatói önkormányzatnak egy ilyen fenntartói struktúra átalakításában hallatnia kell a hangját, arra azt írták, az egyik legfontosabb, hogy a hallgatók tiszta, világos szabályzati környezetben tanulhassanak, a már aktív hallgatók ne kerüljenek hátrányosabb helyzetbe, hogy a hallgatói ösztöndíjak rendszere fennmaradjon, hogy mindenki elmondhassa a véleményét, de a HÖK feladata az is, hogy az egyetem vezetésével együtt azon dolgozzon, „hogy az egyetem megőrizze az oktatás, kutatás, a tudományos tevékenység magas színvonalát, az intézménynek a régióban betöltött vezető gazdasági-társadalmi szerepét”.

Frissítés: A SzabaDEgyetem nevű közösségi oldal és a Debreceniek a felsőoktatási autonómiáért Facebook-csoport elindított egy online petíciót a Debreceni Egyetem alapítványi tulajdonba helyezése miatt, írja a Debreciner.hu. Az oldal azt írja, a ma indított petíciót 14 óra 30 percig 280-an írták alá.

A kezdeményezők arról írnak, hogy több oktató és hallgató sem ért egyet az egyetem struktúraváltásával, és a tájékoztatással, módszerekkel. Szerintük a HÖK sem vonta be a hallgatókat a döntésbe.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, bár Palkovics László néhány hónapja még hat egyetemről úgy beszélt, mint ahol nem lesz struktúraváltás, végül januárra ebből 4-nél – köztük a fent említett Debreceni Egyetem – mégis elindult a folyamat, és ha az ITM tervei szerint halad a dolog, februárra meg is történik az átállás.

Január első napjaiban hívták be az Innovációs Minisztériumba (ITM) a szegedi, a pécsi és a debreceni egyetemek rektorait, ahol Palkovics László ismertette velük a minisztériumi forgatókönyvet: saját kérésükre kikerülnek az állami fenntartásból. Az intézményeknek csak pár napjuk van rá, hogy a kormányzati ütemterv szerint önként kérjék a modellváltást, pedig a három nagy vidéki egyetem mellett a Semmelweis Egyetemet is érintő alapítványosítás meghatározza a hazai felsőoktatás következő évtizedeit.

Bár Szegeden és Pécsen is vannak az átalakítási tervekkel szemben az erőteljesebb fellépésben bízó tiltakozók, az SZFE-shez hasonló radikális ellenállást most úgy tűnik, nem támogatja az egyetemi hangulat. Az egyetemi vezetés pedig Debrecenben (ahol a Putyinnak díszdoktori címet adó, Palkovicsnak külön irodát fenntartó Szilvássy Zoltán a rektor) és a Semmelweis Egyetemen határozottan átalakításpárti, ahogy a szegeden is egyértelműnek tűnik a rektor álláspontja. Pécsen volt egy nagyobb, közel ezer résztvevővel tartott vitafórum, amelyen a rektor is részt vett, erről ebben a beszámolóban olvashatnak hosszabban. A pécsi hallgatói önkormányzat pedig egy közleményben jelezte, hogy milyen feltételekkel fogadnák el a struktúraváltást, ezt itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!