Ellenzéki pártok: A magyar felsőoktatás kiszervezése merénylet

2021. április 9. – 14:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Mi, az ellenzék pártjai, egységesen és közösen elutasítjuk a jelenlegi hatalom, a Fidesz hatalomátmentési kísérletét, amit a felsőoktatásban akar végrehajtani” – mondta Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője a hat ellenzéki párt pénteki közös sajtótájékoztatóján a Parlament előtt.

Pénteken tucatnyi egyetem modellváltásáról tárgyaltak az Országgyűlésben, a törvényjavaslatokat a húsvéti hosszú hétvége előtti utolsó munkanapon nyújtott be a Fidesz. A beterjesztett javaslatok Hiller szerint nem a magyar felsőoktatást és a színvonal növelését szolgálják, ezért ígérete szerint meg fogják akadályozni. „Szabad, színvonalas, jó minőségű, autonómiát garantáló felsőoktatást akarunk” – fogalmazott az MSZP politikusa.

„A 21. század a tudás évszázada.

A magyar egyetemi világ fideszes kiszervezése ezért merénylet minden magyar polgár jóléte és szabadsága ellen”

– vette át a szót Brenner Koloman, a Jobbik képviselője. Ígérete szerint kormányváltás esetén visszaállítanák az egyetemek autonómiáját és a tudás becsületét.

Arató Gergely, a DK politikusa szerint ez a törvényjavaslat nemcsak arról szól, hogy a hatalom rátelepszik a felsőoktatásra és ellenőrizni akarja az oktatást, hanem emögött ott van az is, „ami a Fidesznek a legfontosabb: a pénz, az ingatlanok megszerzése”. A felsőoktatásba jelentős uniós források érkeznek a következő években, Arató szerint ezekre a pénzekre akarja rátenni a kezét a kormánypárt a kuratóriumokba delegált pártkádereken keresztül. „Ezt nem fogjuk hagyni, ez nem történhet így, ez nem elfogadható egy európai Magyarországon” – tette hozzá a DK képviselője.

Keresztes László Lóránt (LMP) arról beszélt, hogy ez a javaslat támadás a vidéki nagyvárosok, Debrecen, Szeged és Pécs ellen, mert ezek az egyetemek a régióik egyik legfontosabb gazdasági szereplői, egy-egy egyetem sorsa összefonódik a térség jövőjével.

„Semmiféle modellváltást nem lehetett volna elindítani mély szakmai és társadalmi konszenzus nélkül. Ez elmaradt” – fogalmazott az LMP frakcióvezetője. Példaként azt említette, hogy nem vették figyelembe a modellváltás mellett szavazó vidéki egyetemek vezetőinek kérését, hogy az egyetemek szenátusának legyen joga a fenntartó alapítványok kuratóriumának tagjairól dönteni.

A törvényjavaslatban a kormány az egyetemek átfogó reformját ígéri, de szó sincs erről – mondta a sajtótájékoztatón Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselője. Szerinte a kormány már a jövő évi vereségre készült, ezért megpróbálja a kádereit elhelyezni az egyetemi kuratóriumokban. „Ha valódi reformokat akartak volna, akkor nem három hónap alatt kellett volna azt végigvinni, hanem legalább 2-3 évet kellett volna adni neki.” Mellár szerint hiányzik a szakmai, társadalmi és politikai konszenzus, és csak a hatalmi és a lopási szempont érvényesül.

Az egyetemek legfontosabb vagyonát, a humántőkét azonban nem tudják ellopni.

„Ha nem lesznek megfelelően demokratikus viszonyok az egyetemeken, akkor ez a humántőke ott fogja őket hagyni” – tette hozzá. Mellár azt ígérte, hogy kormányváltás esetén ezt a törvényt megsemmisítik, és valódi reformot indítanak a felsőoktatásban.

Tóth Endre, a Momentum politikusa ugyan már arról beszélt, hogy megszavazták a törvényjavaslatot, de valójában pénteken még csak a vita folyt a javaslatról a parlamentben. Szerinte ezekkel a változásokkal nem az egyetemeknek lesz nagyobb autonómiája, hanem a kormánypárti politikusokkal teletűzdelt kuratóriumoknak.

„Külön szégyen azokra az emberarcú fideszesekre nézve ez az egész folyamat, akik személyükkel legitimálták ezt a mérgező átalakítást. Nem emberarcú fideszesek ők, hanem Janus-arcú cukrosbácsik, akik mosolyogva akarnak behálózni minket kábító féligazságaikkal”

– mondta a Momentum politikusa. Bár nem nevezte meg, egyértelműen Stumpf Istvánra gondolt, aki januárban az egyetemi modellváltásért felelős kormánybiztosként tért vissza a kormányzatba, a vele készített interjúnkat itt tudja elolvasni.

A törvényjavaslat szerint 12 egyetem kerül át az állam kezéből alapítványi fenntartásba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!