Stumpf István kormánybiztosként tér vissza, az egyetemi átalakítás felelőse lesz

2021. január 29. – 11:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Stumpf István február elsejétől kormánybiztosként látja el a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációját, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor a Facebookon köszöntötte régi harcostársát, aki az első Orbán-kormányban a Miniszterelnöki Hivatalt vezette, 2010 és 2019 között pedig alkotmánybíró volt.

„Welcome back! Az egyetemek jövője Magyarország jövője. A következő évek legfontosabb programja az egyetemek korszerűsítése. Egész embert igénylő munka. Megállapodtam Stumpf Istvánnal, aki vállalta a felsőoktatási modellváltás koordinációját. István, üdv újra a fedélzeten!” – írta a miniszterelnök.

Stumpf Istvánt az elmúlt években a Fidesz szűk vezérkarából kiszorított, az orbáni rendszer óvatos belső kritikusaként tartották számon. Decemberben Lázár Jánossal és Navracsics Tiborral vett részt egy beszélgetésen a Mathias Corvinus Collegium (MCC) eseményén.

2019 decemberében a 168 Órának adott interjút, amelyben a miniszterelnökről is elmondta a véleményét. „Orbán Viktor is öregszik, szerintem ő sem bírja már futballistaként sem a támadó középpályás játékot, el is tud fáradni benne. Meg kell nézni, az emberek többsége érdekelt-e abban, hogy a kialakult helyzet konszolidálódjon. Az igaz, hogy Orbán természete a háború, a harc, abban érzi igazán jól magát, és a képességeit is akkor tudja igazán jól mozgósítani. De nem lehet végtelenségig háborúban és harcban élni.”

Stumpf István egy 2019-es rendezvényen. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Stumpf István egy 2019-es rendezvényen. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy a gazdaság újraindítását szolgáló akcióterv legnagyobb nyertese a felsőoktatás lesz. „Olyan egyetemfejlesztési program indul Magyarországon, amilyenre még nem volt példa, 1500 milliárd forintot fektetnek be a magyar egyetemekbe” – tette hozzá.

Frissítés: Péntek este meg is jelent a Stumpf István kormánybiztosi kinevezéséről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben. Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett határozat szerint Stumpf István kinevezése február elsejétől két évre szól.

Feladata kormánybiztosként a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációja lesz, ennek keretében a kormánybiztos ellátja a modellváltás

  • előkészítésével, megvalósításával, az új fenntartói modell működésével kapcsolatos állami feladatok koordinációját;
  • összehangolja a modellváltás megvalósításában részt vevők feladatait,
  • nyomon követi a feladatok teljesítését, valamint rendszeresen tájékoztatja az érintetteket.
  • Kapcsolatot tart továbbá a modellváltás megvalósításában, és az új fenntartói modell működtetésében feladattal rendelkező állami szervekkel, valamint fenntartókkal és felsőoktatási intézményekkel.
  • Kezdeményezi a munkájával összefüggésben felmerülő, a jogalkotásra vonatkozó döntések meghozatalát,
  • részt vesz a jogszabálytervezetek előkészítésének koordinálásában;
  • javaslatot tesz a feladatkörébe tartozó kormányzati döntést igénylő intézkedésekre, különösen a vagyonjuttatásnál és a finanszírozásnál.
  • Elő kell segítenie továbbá az érintett ágazati miniszterek modellváltással kapcsolatban meghozandó szakpolitikai döntéseit, és nyomon kell követnie azok végrehajtását.

A határozat értelmében a kormánybiztos a feladatai ellátása során együttműködik az illetékes politikai és szakmai felsővezetőkkel. A kormánybiztost tevékenységének ellátásában a Miniszterelnökségen működő héttagú titkárság segíti majd Stumpfot,

tevékenységét ugyanakkor közvetlenül a miniszterelnök irányítja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!