Orbán Viktor is felszólal a parlamentben hétfő délután

2022. szeptember 26. – 10:45

frissítve

Orbán Viktor is felszólal a parlamentben hétfő délután
Orbán Viktor azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 27-én – Fotó: Kovács Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn 13 órakor kezdődik az Országgyűlés őszi ülésszaka, az első ülésnapon Orbán Viktor is részt vesz. A miniszterelnök „Jelentés a két ülésszak közötti kormányzati döntésekről” címmel szólal fel napirend előtt – válaszolta a Telex megkeresésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Orbán délután a képviselők azonnali kérdéseire is válaszol.

A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés délután egykor kezdődik. Először megemlékeznek a közelmúltban elhunyt volt országgyűlési képviselőkről: Tarján Lászlónéról (FKGP, EKgP), Jüttner Csabáról (SZDSZ), Várhelyi Andrásról (FKGP, független), Zsupos Lajosról (MDF), Szalay Istvánról (MSZP), Wittner Máriáról (Fidesz), valamint Fuzik János volt szlovák nemzetiségi szószólóról.

A napirend előtti felszólalások után képviselői esküt tehet a jobbikos Ander Balázs és Dudás Róbert. A két politikus – akik korábban is voltak már országgyűlési képviselők – a mandátumáról leköszönt Szabó Hajnalkát és Végh Noémit váltja a Jobbik frakciójában.

Az Országgyűlés a tervek szerint megválasztja a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hét tagját és három póttagját kilenc évre. Az NVB jelenlegi tagjainak mandátuma szeptember 30-án jár le.

A parlamentnek hét képviselő nyolc mentelmi ügyében is döntenie kell. A bíróság Hegedüs Andreának (DK), Orosz Annának (Momentum), Hajnal Miklósnak (Momentum), Tóth Endrének (Momentum), Pócs Jánosnak (Fidesz) és két ügyben Jakab Péternek (független) rágalmazás, Fekete-Győr Andrásnak (Momentum) pedig hivatalos személy elleni erőszak miatt indítványozta a mentelmi joga felfüggesztését. A mentelmi bizottság Hegedüs Andrea és Fekete-Győr András esetében kéri ezt a Háztól a parlamenti honlapon elérhető indítványok alapján. Döntenek továbbá Sebián-Petrovszki László (DK) tiszteletdíjának csökkentéséről is.

Ezt követően több mint három órán keresztül interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangzanak el, majd a képviselők három olyan törvényjavaslatról vitáznak, amelyek az Európai Bizottsággal való megegyezéshez kellenek. A tét 3000 milliárd forint, a törvényjavaslatokról korábban itt írtunk.

A miniszterelnök utoljára június 27-én válaszolt a képviselők kérdésére. Üdvözölte Toroczkai Lászlót, a Mi Hazánk Mozgalom elnökét-frakcióvezetőjét, míg a DK-s Kálmán Olgának azt válaszolta: „Kérdezett ön már engem, de akkor jobban ment.”

Orbán Viktor napirend előtti felszólalását és a délutáni ülést percről percre közvetítjük a Telexen.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!