A 3000 milliárd forintot érő törvényjavaslatokról is tárgyal a parlament hétfőn

2022. szeptember 26. – 06:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egynapos üléssel elkezdődik hétfőn az Országgyűlés őszi ülésszaka, írja az MTI. A képviselők három olyan törvényjavaslat vitáját is lefolytatják, amelyek az Európai Bizottsággal való megegyezéshez kellenek. A tét 3000 milliárd forint, a törvényjavaslatokról korábban itt írtunk>>>

A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés délután egykor kezdődik.

Megemlékeznek a közelmúltban elhunyt volt országgyűlési képviselőkről: Tarján Lászlónéról (FKGP, EKgP), Jüttner Csabáról (SZDSZ), Várhelyi Andrásról (FKGP, független), Zsupos Lajosról (MDF), Szalay Istvánról (MSZP), Wittner Máriáról (Fidesz), valamint Fuzik János volt szlovák nemzetiségi szószólóról.

A napirend előtti felszólalások után képviselői esküt tehet Ander Balázs és Dudás Róbert. A két politikus, aki korábban is volt országgyűlési képviselő, a mandátumáról leköszönt Szabó Hajnalkát és Végh Noémit váltja a Jobbik padsoraiban.

Az Országgyűlés a tervek szerint megválasztja a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hét tagját és három póttagját kilenc évre. Az NVB jelenlegi tagjainak mandátuma szeptember 30-án jár le.

A parlamentnek hét képviselő nyolc mentelmi ügyében is döntenie kell. A bíróság Hegedüs Andreának (DK), Orosz Annának (Momentum), Hajnal Miklósnak (Momentum), Tóth Endrének (Momentum), Pócs Jánosnak (Fidesz) és két ügyben Jakab Péternek (független) rágalmazás, Fekete-Győr Andrásnak (Momentum) pedig hivatalos személy elleni erőszak miatt indítványozta a mentelmi joga felfüggesztését. A mentelmi bizottság Hegedüs Andrea és Fekete-Győr András esetében kéri ezt a Háztól a parlamenti honlapon elérhető indítványok alapján. Döntés lesz Sebián-Petrovszki László (DK) tiszteletdíjának csökkentéséről is.

Ezt követően több mint három órán keresztül interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangzanak el.

Szeptember 18-án döntött az Európai Bizottság arról, hogy nem zárják le a jogállamisági – vagy más néven kondicionalitási – mechanizmus keretében indított eljárást Magyarországgal szemben, hanem az Európai Unió Tanácsa elé viszik tovább az ügyet.

Az uniós szakminiszterekből álló Tanács szavazásán dőlhet el, hogy a magyar kormány hozzáférhet-e az országnak járó uniós forrásokhoz. A Bizottság múlt vasárnapi javaslata szerint 3000 milliárd forintnyi összeget kellene elvonni Magyarországtól az uniós pénzek felhasználása körüli visszaélések miatt, azonban két hónap haladékot adtak arra, hogy a kormány megtegye a Bizottságnak korábban beígért korrupcióellenes intézkedéseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől