Harminc éves korig kitolná a kormány a gyermeket vállaló nők szja-mentességét

2022. szeptember 26. – 18:14

frissítve

Harminc éves korig kitolná a kormány a gyermeket vállaló nők szja-mentességét
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A DK-s Kálmán Olga szerint akkor lesz vége az élelmiszerárak emelkedésének, ha a kormány megbukik. Orbán azt javasolta a DK-nak, hogy inkább maradjanak árnyékban, mert kormányon egyszer már leégtek. Decemberben jönnek az újabb családtámogatási intézkedések, és Orbán szerint nem lehet szembeállítani a Vodafone megvásárlását az energetikai korszerűsítéssel. Azonnali kérdések órája percről percre.

Orbán Viktor már korábban kisietett a teremből – vélhetően a 20:45-kor kezdődő magyar-olasz focimeccsre –, de csak most ért véget az azonnali kérdések órája. Lezárjuk a közvetítésünket.

Jámbor András arról is beszélt, hogy a kormány kitalálta ezt a 181 ezer forintos összeget, hogy szerintük ennyivel támogatnak minden magyar családot, de ez Jámbor szerint egy fiktív szám, az áram esetén például nem az itthoni valós előállítási költséget vették figyelembe. Hangsúlyozta, hogy soha nem mondott olyat, hogy eltörölné a rezsicsökkentést.

Keveset beszélünk a szociális válságról Jámbor András szerint. Kilakoltatásokról, a szociális intézmények elszálló rezsijéről beszélt a Szikra Mozgalom képviselője, és arról kérdezte a belügyminisztert, hogy miként segít a kormány a szociális ellátórendszernek.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Pintér Sándor helyett Rétvári Bence válaszolt, aki arról beszélt, hogy az elmúlt évbekben növelték a nehéz helyzetbe került emberek állami támogatásait. Sokkal nagyobb mértékben növelték a minimálbért, mint a baloldali kormányok valaha, csökkentették a szja-t, és 181 ezer forinttal segítik a családok rezsiköltségeit – sorolta Rétvári.

Az önök segélyezésre épülő szociálpolitikája oda vezetett, hogy 2010-ben 400 ezer mélyszegénységben élő ember volt Magyarországon. Most az Eurostat adatai szerint csak 100 ezer – mondta Rétvári Jámbornak.

Már nem kell több kérdésre válaszolnia. Sok képviselő kiment vele együtt.

Arató szerint Orbán nem mondott semmit arról, hogy mit kínál a kormány azoknak, akik nem tudják kifizetni a rezsit. A választás előtt azt hazudták, hogy megvédik a rezsicsökkentést, majd sokszorosára emelték az energia árát.

Orbán megismételte, hogy a kormány minden egyes magyar családnak 181 ezer forint támogatást ad havonta, ennyivel támogatják a rezsiszámlákat, ennyivel többet kellene fizetni a gázért és az áramért, ha nem lenne a rezsicsökkentés.

Ma magyarok milliói számolgatnak a rezsiszámla felett Varju László, a DK országgyűlési képviselője szerint. Míg a miniszterelnök fizetése nőtt, azt javasolta a magas rezsiszámla miatt izguló magyaroknak egy rádióinterjúban, hogy keressenek többet.

A DK-féle árnyékkormány egy világos megoldást dolgozott ki a jelenlegi helyzetre Varju szerint: be kell fagyasztani a rendszerhasználati díjat, meg kell duplázni a lakosságnak kedvezményesen adható áramot és gázt, valamint rezsimoratóriumot kell bevezetni. Csökkentené továbbá a DK a rezsi áfáját. A kormány cserben hagyja az embereket – tette hozzá Varju.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Egész Európában a magyar kormány adja a legmagasabb támogatást a családoknak – válaszolt a DK képviselőjének Orbán Viktor. A nálunk gazdagabb országokban sincs ekkora támogatás a miniszterelnök szerint. Az év elején emelték a minimálbért, és azon dolgoznak, hogy nagyobb fizetése legyen a magyaroknak.

„Az összes tanácsát meghallgattam, és csak az jutott eszembe, hogy milyen kár, hogy amikor kormányon voltak, az ellenkezőjét csinálták” – szúrt oda végül Orbán.

Kanász-Nagy Máté szerint Palkovics miniszter támogatná a szélenergia hasznosítását, viszont szerinte Orbán az, aki ellene van.

A kormányfő arról beszélt, sok megválaszolatlan kérdés van a szélturbinákkal kapcsolatban, az élővilág szempontjából is, és a turbinák mellet élők szempontjából is. De Orbán nem ideológiai szempontból közelíti meg a kérdést, a vita még zajlik a kormányban a szélenergiáról.

Fenntarthatatlan rendszert akar Orbán Viktor, nem veszi figyelembe a zöld szempontokat. Kanász-Nagy Máté szerint ideje lenne megérkezni a 21. századba, és a kormányzati döntések során a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe venni.

Arról beszélt, az LMP-nek vannak javaslatai az energia- és klímaválságra. Ilyen a szénenergia engedélyezése, a napenergia adójának eltörlése, az országos hőszigetelési program és a klímabérlet bevezetése. Az országos hőszigetelési program szerinte fontosabb lenne a jelenlegi helyzetben, mint a Vodafone megvásárlása. Azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy támogatja-e az LMP javaslatait.

A nemzetstratégiai célokat ne állítsuk egymással szembe – reagált Orbán. A miniszterelnök bevallása szerint 1998 óta dolgozik azon, hogy legyen magyar tulajdonú telekommunikációs cég, és fontosnak tartja a Vodafone megvásárlását.

Azt is mondta, a zöld ügyekért a kormányon belül Palkovics László felel, és a szélenergiákról komoly viták folynak a kormányban. A napenergiát terhelő adó csökkentésén gondolkodtak, de akkora profitja volt a naperőműveknek, hogy úgy döntöttek, ők is járuljanak hozzá a rezsialaphoz. Később azonban csökkentenék a járulékaikat.

Dúró Dóra válaszában azt mondta, elismeri a Fidesz-KDNP eddigi családpolitikai erőfeszítéseit. De az első gyerek vállalásakor nagyon kitolódott az anyák életkora, ezért nemcsak a családpolitikai eszközök bővítésére van szükség, hanem egészen új intézkedésekre is.

Orbán azt mondta, Dúró Dóra minden szavával egyetért. December elején bemutatnak olyan intézkedéseket, ami azt segíti elő, hogy 30 éves kor előtt meg tudják szülni az első gyermeküket.

Orbán azt mondta, hogy még nincs erről végső döntés, de olyasféle intézkedést fognak bejelenteni, hogy ha egy nő 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie.

Ha a családi adókedezményt vagy más családtámogatást az inflációhoz kötnénk, az katasztrófa lenne Orbán Viktor szerint. Az a cél, hogy minél jobban emeljék meg a családtámogatási elemeket, amelyek fontosak az emberek. A nyugdíjat az inflációhoz kötik, ennél többet azonban nem tud vállalni a magyar gazdaság jelenleg.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Arról is beszélt a miniszterelnök, hogy decemberben véglegesítik a jövő évi költségvetést, és abban újabb családtámogatási intézkedések is lesznek.

„Online oktatás nem lesz, arról most nem érdemes spekulálnunk” – válaszolt Dúró Dóra kérdésére.

A Mi Hazánk képviselője arról beszélt, hogy idén lehetséges, hogy csökkenni fognak a termékenységi mutatók. Azt is megemlítette, hogy a német multicégek annyi pénzt visznek ki az országból, amit sok minden másra lehetne fordítani.

Sok esetben a lakhatás kérdése sem megoldott a gyermekvállalást fontolgatóknak, és a családtámogatási juttatások ma harmadannyit érnek, mint amikor bevezették őket – mondta.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Úgy látszik, önnek a szerződés szövegének értelmezése sem ment – szúrt oda a miniszterelnöknek Tordai Bence. Putyin azt ígérte februárban, hogy Magyarország ötödáron kapja az orosz gázt, de nem ez történt, hétszeresére emelkedett a gáz ára itthon. A Párbeszéd társelnöke azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy mit javasol az embereknek: keressenek többet vagy spóroljanak.

Először is azt javasolnám a magyaroknak, hogy önökhöz soha ne forduljanak – reagált Orbán Viktor. Azt javasolta Tordainak, hogy Putyinhoz forduljon a kérdésével, ami az orosz elnök kijelentésére vonatkozik.

A miniszterelnök arról beszélt, értékeljük és becsüljük meg azt a körülményt, hogy havonta 181 ezer forintos energiatámogatást tud adni a kormány minden egyes családnak. Azt ígérte, ezt fenn is fogják tartani, amíg csak lehet. Ezen kívül adót csökkentenek és fizetést emelnek.

Szerinte Tordai is elismerte, hogy a szankciók miatt emelkedik az energia ára. Orbán azt mondta, az lenne az érdekünk, hogy fixáras gázszerződéseket kössünk, ezt azonban az EU megtiltotta. Nemhogy az oroszokkal, senkivel nem lehet fixáras szerződést kötni – mondta Orbán. A kormányfő megígérte, hogy átadja Von der Leyen bizottsági elnöknek, hogy Tordai is fixáras szerződéseket szeretne.

Olcsó orosz gáz és rezsicsökkentés ígéretével nyert választást a Fidesz Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke szerint. Azt mondta, elbaltázott szerződést kötött a kormány az oroszokkal tavaly ősszel, a hollandi tőzsdei ár felett 7-8 százalékért vásárol orosz gázt Magyarország.

Ha korábbi feltételek mellett kötötték volna a szerződést, nem tízszeres áron lehetne gázt venni. A Párbeszéd társelnöke azt kérdezte a miniszterelnök, hogy vállalják-e a felelősséget az elbaltázott szerződés és a családok kiszolgáltatottsága miatt.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Lukács László szerint Orbán valójában nem válaszolt a kérdésekre. Az ellenzéki képviselő szerint a kisvállalkozóknak nem ad támogatást a kormány, pedig nekik is nagyon megnő a rezsijük. Lukács szerint ezzel szemben a nagy multikat bőségesen támogatja a kormány.

Orbán viszontválaszában megismételte, hogy kétféle támogatási rendszeren dolgoznak. Szerinte az elmúlt években közel 2000 milliárd forint támogatás ment a vállalkozásoknak, amiből 1600 a kkv-knak ment. Még el se indultak a programok, Orbán arra kérte a képviselőt, várja meg a konkrétumokat.

Az elmúlt hetekben sorra zártak be a kisebb vállalkozások, éttermek, üzletek – erről beszélt Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője.

Sok család veszíti el egyik napról a másikra a megélhetését, és újabb kiadó üzletek sorakoznak a városok központjában. A Jobbik szerint a legkisebb vállalkozások a magyar gazdaság aranytartalékai, és elsődleges cél kell, hogy legyen az ő megsegítésük. Azt kérdezte Orbántól Lukács, hogy mit üzen a bezárás előtt álló boltoknak.

Orbán Viktor arról beszélt, a magyar vállalkozásoknak három eszközzel tud segíteni a kormány: indítanak egy támogatási programot az energiaintenzív vállalatoknak, amellyel részben az energiaszámlákat szeretnék ellensúlyozni, másrészt olyan beruházásokat támogatnának, amelyekkel energiát takaríthatnak be. A nagyobb termelő vállalatoknak pedig gyármentő programot indítanak, és ha a tömeges elbocsátások miatt szükség lesz rá, újabb munkahelyvédelmi akció is lesz.

Sebők Éva momentumos képviselő arról kérdezte volna a kormány különböző minisztereit, hogy mit tesznek a nők lehetőségeinek, életének javításáért. Pontosan nem lehetett érteni mindent, mert az ülésvezető elvette tőle a szót, elnémította a mikrofonját, arra hivatkozva, hogy ezen az ülésen nem lehet különböző minisztereket kérdezni.

A momentumos képviselő szerint a 20-as, 30-as nőket sokszor feketén vagy szürkén foglalkoztatják, arra lett volna kíváncsi Sebők Éva, hogy a kormány milyen intézkedéseket tervez, hogy ez ne így legyen.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Molnár Zsolt szerint a magyar családok két dolog miatt izgulnak ma este: a magyar-olasz focimeccs miatt, és a magas áramszámla miatt. Azt kérte Orbántól, hogy ez utóbbiért tegyen valamit.

Orbán erre úgy reagált, hogy a magyar családok áramfogyasztásának egy részét támogatja a kormány. Ha sikerül eltörölni az uniós szankciókat, akkor nagyobb támogatást is tud biztosítani.

Molnár Zsolt MSZP-s képviselő a magas áramárakról kérdezte Orbánt. Ha a Paksi Atomerőmű olcsón termeli az áramot, akkor a lakosságnak miért adják ennyire drágán? – kérdezte.

Orbán Viktor a válaszában arra kérte az ellenzéket, hogy támogassák Paks I élettartamának meghosszabbítását, és támogassák Paks II megépítését is.

Az, hogy az áram és a gáz ára össze van kötve, nem a kormány döntése, hanem egy elhibázott EU-s szabály.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Akkor lesz vége az élelmiszerár-növekedésnek, amikor eltörlik a szankciókat – válaszolta Orbán Viktor Kálmán Olgának. Felidézte, hogy volt olyan idő 2010 előtt, amikor 1,1 millió jelzálog-hitel volt, és ennek nagy része svájci devizában, ami tönkretette az embereket. Azt javasolta a DK képviselőjének, hogy óvatosabban rója fel a forintot.

Ha a dollár erősödik az euróval szemben, automatikusan gyengül a forint

– tette hozzá.

Kálmán Olga ezzel szemben úgy gondolja, hogy akkor lesz vége az élelmiszerár-növekedésnek, amikor Orbán Viktor kormányának is vége lesz. Ezért alakított a DK árnyékkormányt, amellyel azt ígérte, kihúzzák az országot a megélhetési válságból.

„Nehéz úgy egymásra figyelni, ha közben kilövik az ember szemét” – reagált Orbán. 2002 és 2010 között volt lehetőségük vezetni az országot. Amikor volt lehetőségük, nem árnyékben tehették, jól le is égtek. Azt javasolta Orbán Kálmán Olgának, hogy maradjanak árnyékban.

Kálmán Olga szerint Orbán tönkretette a forintot. Háború még egyáltalán nem volt, amikor már 350 forint felett volt az euró – mondta. A DK képviselője szerint szinte sehol a világon nem drágultak annyira az élelmiszerárak, mint nálunk. Meddig folytatják az élelmiszerárak emelését? – kérdezte a miniszterelnöktől.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Felszólalásra jelentkezett Orbán Viktor napirend előtt az őszi parlamenti ülésszak első napján. A miniszterelnök főképp a brüsszeli szankciókat támadta, amellyel szerinte lábon lőtte magát Európa, és amelyről nem kérdezték meg az európai embereket. Magyarország épp ezért nemzeti konzultációt indít a témában.

Hosszasan sorolta a miniszterelnök a kormány nyári döntéseit az árstopokról, az extraprofit-adóról és a rezsitámogatásokról, de azt is mondta, hogy a brüsszeli viták ellenére az Európai Unióban képzeli el Magyarország jövőjét. Orbán szavaira többek között Gyurcsány Ferenc és Toroczkai László is reagált.

A napirend előtti felszólalásokat ebben a cikkben közvetítettük percről percre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!