„Nekünk a diákok szemébe kell néznünk” – több százan alkottak élőláncot a Fazekas Mihály Gimnáziumnál

2022. szeptember 26. – 09:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország egyik legjobb iskolájának, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumnak a tanárai élőláncos demonstrációt szerveztek hétfő reggelre. A megmozduláshoz sok öregdiák, szülő, mostani diák is csatlakozott, így több százan álltak ki közösen az oktatás jövőjéért.

Az akciót ötven fazekasos tanár szervezte, ez körülbelül a tantestület fele. 7:30-kor élőláncot alkottak az iskola körül, és közösen elénekelték a tiltakozások szimbólumává vált „Mi vagyunk a Grund!” című dalt. Ezután a tanárok „Tudtad?” feliratú táblákkal világítottak rá a közoktatás problémáira. A táblák kinézete, koncepciója a kormány korábbi menekültellenes plakátkampányára hasonlított. Csak éppen az olyan üzenetek helyett, mint „Tudta? a párizsi merényletet bevándorlók követték el”, olyanok szerepeltek rajtuk, mint „Tudta Ön, hogy az iskolák takarítása egyáltalán nem megoldott, ez is sokszor a szülőkre hárul?”.

Fotó: Halász Nikolett / Telex
Fotó: Halász Nikolett / Telex

Repárszky Ildikó, az egyik tanár lapunknak azt mondta, hogy két dologra szeretnék felhívni a figyelmet az akciójukkal: egyrészt szolidaritást vállalnak a tanárok eddigi kiállásával, másrészt arra szeretnének rávilágítani, hogy a tanároktól az utóbbi években nagyon sok szabadságjogot elvettek, például a tankönyvválasztás jogát, a sztrájkjogot.

„Azt gondoljuk, a véleménynyilvánítás jogát nem lehet elvenni, ez egy jelzés arra, hogy muszáj a véleményünknek hangot adni.”

Repárszky Ildikó szerint csak egy szelet a tanárok fizetése és megbecsültsége a problémahalmazban. Sok más dolgot említett, amivel gond van, például azt, hogy igaz, a Fazekas Mihály Gimnázium kívülről jól néz ki, de bent most is esik az eső, és nincs takarítás az iskolában.

Korábban az iskola tanárai már csatlakoztak a fekete ruhás kiálláshoz a megfenyegetett tanárokért, akkor a nyilatkozatot 54-en írták alá. Ennek apropója az volt, hogy a fenntartó tankerület felmentette a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét, Dezsőfi Györgyöt. Az indoklás szerint azért, mert az igazgatóhelyettes a pedagógusok polgári engedetlenségének élére állt.

Kíváncsiak voltunk, hogy a Fazekasban miért csak a tantestület fele vesz részt a tiltakozásokban, és ez okoz-e konfliktust a csatlakozók és a távolmaradók között. Repárszky Ildikó azt mondta: megértik a kollégáik döntését, mert nagyon sokan félnek, a hatalom a félelemre játszik. Persze próbálnak érvelni, hogy nemcsak magukért állnak ki, hanem azért is, mert nekik a diákok szemébe kell nézniük.

Fotó: Halász Nikolett / Telex
Fotó: Halász Nikolett / Telex

A folytatásról annyit árult el, hogy még nem született döntés a pedagógusnapra, október 5-re szervezett közös sztrájkhoz való csatlakozásról, de ő azt gondolja, bele fognak állni.

A tanárok múlt hét óta országszerte a gördülő sztrájk keretein belül tiltakoztak. A pedagógus-szakszervezetek azt javasolták, hogy először „A” héten hétfőn, szerdán és pénteken, majd „B” héten kedden és csütörtökön legyen az első egy-két órában munkabeszüntetés. Ezzel egységesítenék és hosszabb távon fenntarthatóbbá tennék a tiltakozást. A pedagógusok régóta a magasabb fizetésért, a munkaterheik csökkentéséért, a sztrájkjoguk visszaállításáért harcolnak.

A tankerületek szerint a gyerekek tanulni járnak az iskolába, az órák elmaradása viszont korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését.

A tanárok nehezebb helyzetben vannak, amióta a sztrájktörvényt elfogadták. Ez az a törvény, ami olyan elégséges szolgáltatásokat ír elő a tanároknak, amelyek betartása szerintük ellehetetleníti, lényegében láthatatlanná teszi a sztrájkjukat. Ennek egyik legjobban kritizált pontja, hogy a gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben fent kell tartani.

Frissítés 10:45-kor: a II. kerületi Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium 27 tanára sztrájkolt hétfőn. A szülők élőláncos szolidaritást szerveztek velük.

A Klebelsberg Kuno Általános Iskolában is demonstráltak hétfőn – Fotó: olvasói fotó
A Klebelsberg Kuno Általános Iskolában is demonstráltak hétfőn – Fotó: olvasói fotó
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!