Az egyik legjobb gimnázium tanárai is kiállnak a felmentett miskolci igazgatóhelyettes mellett

2022. szeptember 12. – 18:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Mi, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium dolgozói, szolidaritásunkat fejezzük ki a Miskolci Herman Ottó Gimnázium azonnali hatállyal felmentett igazgatóhelyettesével, valamint elutasítjuk a polgári engedetlenségben részt vevő kollégák megfélemlítését. A sztrájk alapjog. A hatalom a közoktatásban dolgozók számára ellehetetlenítette a sztrájkot, így a nyomásgyakorlás egyedüli eszközeként a történelemből jól ismert polgári engedetlenség maradt” – olvasható a Telexnek is eljutattott közleményben, amelyet az egyik legjobb magyarországi gimnáziumnak számító Fazekas 48 tanára, azaz a tantestület közel fele írt alá.

Eközben egy másik budapesti iskola, a Fasori Evangélikus Gimnázium 13 tanára is szolidaritását fejezte ki egy közös képpel a Facebookon. A két iskola tanárai számos másik intézmény pedagógusaihoz csatlakoznak, akik korábban már jelezték, hogy szintén szolidarítanak a miskolciakkal.

Ahogy a Telex pénteken megírta, a fenntartó tankerület felmentette a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét, Dezsőfi Györgyöt. Az indoklás szerint azért született a döntés, mert az igazgatóhelyettes a pedagógusok polgári engedetlenségének az élére állt.

Erre válaszul hétfő reggel fekete ruhába öltözött diákok, szülők és tanárok tiltakoztak élőlánccal az iskolánál. Egy élő közvetítés szerint annyian vettek részt, hogy nemcsak az iskola épületét, hanem annak tornacsarnokát is körül tudták venni. Az élőlánc után a diákok elindultak az intézményt fenntartó tankerülethez átadni azt a petíciót, amelyben kérik, hogy a hétfőtől hatályos felmentést a tankerület vonja vissza, és Dezsőfi György maradhasson az intézmény igazgatóhelyettese. A menethez útközben csatlakoztak a szintén miskolci Földes gimnázium diákjai is. Egy férfi lelocsolta vízzel a tüntető diákokat, amiért a Demokratikus Koalíció fel is jelentette.

A Tanítanék Mozgalom szeptember elején javasolt gördülő polgári engedetlenséget. Ez azt jelenti, hogy minden héten másik napon ne vegyék fel a munkát a pedagógusok. Ezen a héten több iskolából csatlakoztak tanárok a munkabeszüntetéshez. A tanárok a polgári engedetlenséggel munkakörülményeik javítását, egy jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszert szeretnének kiharcolni. Szombaton a két pedagógus-szakszervezet, a PDSZ és a PSZ közös közleményt adott ki arról, hogy megkezdik a gördülő sztrájk előkészítését, majd hétfőn javaslatot is tettek annak rendjére.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár levélben már korábban jelezte a pedagógus-szakszervezeteknek, hogy a polgári engedetlenséget erkölcsileg aggályosnak tartja, és a csatlakozó tanárok rossz példát mutatnak a diákoknak.

A Herman Ottó igazgatóhelyettesét felmentő tankerület szerint a hatályos törvényekben a polgári engedetlenség nem definiált fogalom, a munkabeszüntetés veszélyezteti a tanulók érdekeit, az igazgatóhelyettesnek pedig kiemelt felelőssége van az iskola jogszerű működésében. Dezsőfi György lapunknak azt mondta: tíz éve az iskola igazgatóhelyettese, szerinte a menesztése nem áll arányban az elkövetett vétséggel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!