Egy férfi vízzel öntötte le a tüntető diákokat Miskolcon, a DK feljelentést tesz

2022. szeptember 12. – 14:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn Miskolcon egy férfi lelocsolta vízzel a tüntető diákokat, a Demokratikus Koalíció (DK) feljelentést tesz, írja a párt képviselője sajtóközleményében.

Hétfő reggelre a miskolci Herman Ottó Gimnázium elé szerveztek szolidaritást az iskola tanárai, miután pénteken felmentették pozíciójából igazgatóhelyettesüket, Dezsőfi Györgyöt. A tankerület szerint a felmentés oka, hogy Dezsőfi részt vett korábban a polgári engedetlenségben, holott ezt vezető pozíciója miatt nem tehette volna meg. Vele való szolidaritásképp a kollégái fekete ruhában mentek hétfőn tanítani, és a diákokkal, szülőkkel együtt élőlánccal állták körül az iskola épületét.

Ezután a diákok egy része még spontán tüntetésbe kezdett, ezt elégelhette meg a videón látható férfi, aki egy palack vízzel locsolta le a diákokat. A videón hallható, ahogy nagy felháborodás, fütyülés követi az incidenst, a férfi ezután visszazárta ablakát.

Sebe-Gazdig Judit, a Demokratikus Koalíció helyi önkormányzati képviselője közleményében azt írja:

„becsületsértés és garázdaság vádjával feljelentést tesz az ellen a személy ellen, aki vízzel locsolta a tüntetőket Miskolcon”.

Több iskolában szolidarítottak a tanárok, diákok a miskolci gimnázium felmentett igazgatóhelyettesével. A tankerületek múlt hét pénteken kirúgással fenyegették meg a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat, a pedagógusok ma minden megfenyegetett kollégájukért fekete ruhában mentek tanítani, több helyen élőlánccal tiltakoztak.

A Tanítanék Mozgalom múlt hét pénteken javasolt gördülő polgári engedetlenséget. Ez azt jelenti, hogy minden héten másik napon ne vegyék fel a munkát a pedagógusok. A tanárok a polgári engedetlenséggel munkakörülményeik javítását, egy jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszert szeretnének kiharcolni. Múlt héten mindennap más iskolában volt munkabeszüntetés, de volt olyan intézmény, ahol több napig is tartott a polgári engedetlenség.

A tankerületek szerint a gyerekek tanulni járnak az iskolába, az órák elmaradása viszont korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár levélben már korábban jelezte a pedagógus-szakszervezeteknek, hogy a polgári engedetlenséget erkölcsileg aggályosnak tartja, és a csatlakozó tanárok rossz példát mutatnak a diákoknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!