Öt állami cég olvad be januártól Lázár minisztériumába, viszont lehet egy új állami cementgyárunk

2022. szeptember 20. – 06:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hétfő éjszakai Magyar Közlönyben megjelent az a kormányrendelet, amelynek értelmében megszűnik öt, a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium alá tartozó gazdasági társaság. Azt, hogy ezek a cégek januártól beolvadnak a minisztériumba, lapunk írta meg először, még augusztusban.

A rendelet az alábbi öt gazdasági társaságot érinti:

  • az útépítéseket kivitelező NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.;
  • a stadionok beruházásával foglalkozó BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.;
  • a sportlétesítményeket működtető BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft.;
  • az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft., amely szennyvizes, ivóvízminőség-javítással, hulladékgazdálkodással és távhőszolgáltatással kapcsolatos beruházások elősegítését végzi; valamint
  • a Sopron-Fertő térség turisztikai fejlesztéseinek megvalósítására létrehozott Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.

A rendelet szerint a gazdasági társaságok 2023. január 1-jei nappal szűnnek meg, eddig kell a minisztériumnak átvennie azok feladatait.

Frissítés 16:55: A Magyar Közlöny mellékleteként kedden megjelent Indoklások tárából kiderült, hogy az érintett gazdasági társaságok tevékenysége jelentős átfedést mutat az állami építési beruházások előkészítése és szervezése területén. „A meglévő szinergiák kihasználása, a feladatkörök egyértelmű tisztázása és a működés egyszerűsítése érdekében a feladatok ellátása az Építési és Beruházási Minisztérium szervezetébe kerül integrálásra 2023. január 1-jével” – áll a kormányrendelet mellé tűzött indoklásban.

Lehet viszont egy új állami cégünk, derült ki szintén a hétfői Magyar Közlönyből. Az 1451/2022. (IX. 19.) számú kormányhatározat ugyanis „az építőipari alapanyag-ellátása biztosítása érdekében” egy állami tulajdonú cementgyár létrehozásához szükséges intézkedésekről rendelkezik.

A határozat értelmében Palkovics László technológiai és ipari miniszter, valamint Lázár János építési és beruházási miniszter feladata, hogy „gondoskodjanak a cél elérése érdekében megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséről, és annak eredményéről számoljanak be a Kormány részére”. A feladat végrehajtására a két minisztérium ez év végéig kapott határidőt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!