Úgy ragadta ki a Hír TV Ujhelyi István szavait, hogy azok így nagyon nem azt jelentik, amit valójában mondott

2022. szeptember 18. – 10:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Hír TV egy anyagában azt állította, hogy Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő szembe került saját korábbi állításával, mert a Tranzit Fesztiválon még azt mondta, hogy az Oroszország elleni EU-s szankciók tehetnek arról, hogy a magyar embereknek rossz, most viszont már Orbánt tette felelőssé ezért. Csakhogy most Ujhelyi a YouTube-on közzétett egy videót a a Tranzit Fesztiválon készült beszélgetésről, amiből kiderül, hogy valójában ő arról beszélt, hogy ezt a Fidesz propaganda állítja a szankciókról.

Az esetről beszámoló Media1 idézi a politikus posztját, amiben azt írja: „Ilyen a fideszes hazugsággyár működés közben. A Hír TV egyik legutóbbi híradós anyagában azt állították, hogy szembe kerültem saját korábbi állításommal, a Tranziton ugyanis szerintük azt mondtam: az uniós szankciók tehetnek arról, hogy a magyar embereknek rossz. Épp csak azt a mondatot vágták le a felvételből, amelyben hozzáteszem: ezt a Fidesz propaganda állítja. A Hír TV tudatosan és aljas módon hamisított.”

A csatorna amúgy rosszul, hosszú ú-val („Újhelyi)” írta a politikus nevét. A videóból egyébként nem derül ki, hogy pontosan mi Ujhelyi véleménye az EU-s szankciók hatásáról.

A szankciók legalább két évtizedes stagnálásba küldik az orosz gazdaságot – mondta a G7-nek Tóth-Czifra András Oroszország-szakértő. A Yale egyetem gazdasági mélyfúrása szerint Oroszországot megnyomorították a nyugati szankciók. A Válaszonline összegzése arra jutott: Európának fájnak a szankciók, Oroszország viszont belerokkan.

Rácz András Oroszország-szakértő azt hangsúlyozta az egyik, augusztus végi Facebook-posztjában, hogy az energetikai szankciók egy része még életbe sem lépett: az Oroszországból Európába irányuló szénimport augusztus 10-től állt le, a tengeri nyersolaj-import 2022. december 5-től áll majd le, a feldolgozott kőolajtermékek importja pedig csak 2023. február 5-től.

Az olaj és a gáz ára már a háború előtt, tavaly is nagyon magas volt, de az invázió és az erre válaszul bevezetett szankciók kétségkívül még magasabbra repítették az árakat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!