Fideszes fideszes ellen, rokon rokon ellen

Legfontosabb

2022. szeptember 9. – 15:38

frissítve

Fideszes fideszes ellen, rokon rokon ellen
Pajtók Gábor fideszes országgyűlési képviselő és Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere 2022 augusztusában – Forrás: Pajtók Gábor / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Eger fideszes országgyűlési képviselője, Pajtók Gábor már korábban megmondta, hogy nem tud minden fideszessel együtt dolgozni, most pedig nyilvánosan árulózta le a helyi Fidesz-frakcióvezetőt, aki szerinte elvtelen paktumot kötött az MSZP-s képviselővel. A város polgármestere, Mirkóczki Ádám viszont jól együtt tud működni Pajtókkal, de barátságnak azért ezt nem nevezné. Közben a háttérben a közgyűlésben fideszes szavaz együtt ellenzékivel és fordítva. Megszólaltattuk a résztvevőket.

Nem túl gyakori, hogy ha belviszály van a Fideszben, akkor abból bármit is érzékel a nyilvánosság. Akkora a pártfegyelem, hogy csak nagyon ritkán derül fény az ellentétekre. Ilyen történt például nemrégiben Csepelen, ahol a kerület fideszes vezetése és a Fidesz alelnöke, Németh Szilárd üzengetett egymásnak nyilvánosan az újonnan felhúzott birkózócsarnok miatt. És hasonló zajlik most Egerben is.

A városban eddig sem volt unalmasnak mondható a közélet, csak mindeddig az ellenzék esett egymásnak, olyannyira, hogy ma már az ellenzéki többséggel megválasztott polgármester, Mirkóczki Ádám áll szemben a többi képviselővel.

Mostanra viszont a kormánypárt is felzárkózott hozzájuk: a napokban ugyanis Eger fideszes parlamenti képviselője árulással vádolta a helyi Fidesz-frakció vezetőjét. Nyilvános Facebook-posztjában azt írta: „Az egri közgyűlés már egy ideje a meddő, egyéni ambíciók által túlfűtött politikai csatározások színtere, ami lassan a város működését veszélyezteti. A júniusi közgyűlésen Oroján Sándor az országgyűlési képviselő és a frakció feje felett elvtelen paktumot kötött az MSZP-s Mirkóczki Zitával. (…) Be kell látnunk, hogy Oroján Sándor az értékek helyett az egyéni érdekek mentén politizál, elárulva a választópolgárokat.”

Nem hagyta ezt szó nélkül az érintett sem: Oroján a képviselő posztja alatti kommentben azt írta, az egész nem igaz, és mindezt amúgy sem a nyilvánosság előtt kellene megvitatniuk. Majd a saját Facebook-oldalán is reagált még egyet. „A Fidesz-KDNP frakcióban senki sem áruló. A baloldallal nem szövetkeztünk, elvtelen háttéralkut nem kötöttünk. A munkánkat Eger üdve érdekében végezzük” – írta.

Fideszes odamondások

Pajtók Gábor idén áprilisban lett Heves megye 1-es választókerületének parlamenti képviselője, előtte megyei kormánymegbízott volt. A választókerületben elődje Nyitrai Zsolt volt, aki bár négyévente hozta a körzetet, a mostani választásokon mégsem őt indították Egerben a kormánypártok.

A jelenlegi egri Fidesz-frakciót, élén Oroján Sándorral, pedig inkább Nyitrai Zsolt köréhez sorolják helyben – maga az egri polgármester, Mirkóczki Ádám is –, nem pedig Pajtókéhoz. Aki egyébként eleve fenntartásokkal indult neki az egri munkának, mert már egy tavalyi interjújában is azt mondta, bár alapvetően hiteles emberek képviselik a választókerületben a kormánypártokat, azért

nem tud majd minden fideszessel együtt dolgozni.

Ritkán hallani ilyet egy fideszes szájából. A Telex megkeresésére Pajtók erről röviden azt mondta, neki nem a Fidesz-frakcióval van gondja, hanem csak valójában egyetlen emberrel: a frakcióvezetővel, Orojánnal, aki szerinte ezt az „elvtelen szövetséget” megkötötte.

Az országgyűlési képviselő szerint „én szerettem volna – most is erre törekszem – egy sokszor öncélú, kifejezetten konfrontatív politizálás helyett egy átgondolt, elvszerű politikai tevékenységet megvalósítani Egerben. Oroján Sándorral ez nem sikerült, ő nem ilyen természetű. Őszintén bízom benne, hogy ő is átgondolja, mi szolgálja a polgári, keresztény értékeket.” Mindezek miatt érezte úgy, hogy a nyilvánosság elé kell vinnie a véleményét Orojánról.

Oroján Sándor szólal fel az egri közgyűlésen – Forrás: Oroján Sándor / Facebook
Oroján Sándor szólal fel az egri közgyűlésen – Forrás: Oroján Sándor / Facebook

Bár a helyi Fidesz részt vett Pajtók kampányában, „korántsem úgy, ahogy egy Fidesz-katonától elvárható lenne” – mondta a Telexnek Domán Dániel, aki független képviselőjelöltként indult nemrég a helyi időközi választásokon, és ismeri a helyi viszonyokat. Ugyanerről az egri polgármester ennél is erősebben fogalmazott: „A helyi Fidesz a fideszes országgyűlési képviselőjelölt ellen kampányolt. Az volt a cél, hogy ő megbukjon. Mert ez a Fidesz-frakció még a Nyitrai Zsolt köre” – mondta Mirkóczki Ádám is a Telexnek. A polgármester szerint emögött akár az is lehet, hogy Nyitrainak „nem esett jól”, hogy nem őt indították újra az áprilisi választásokon.

Helyi információk szerint egyébként Oroján a „személyisége miatt a legnagyobb ellenszenvnek örvend Egerben, még a fideszesek részéről is”, és inkább „azon van, hogy saját magát építgesse. Ezért ilyen nagy most a Fidesz-belharc: az egyik fele nem szereti, a másik meg úszik az árral.”

Ezekről az ellentétekről megkérdeztük magát Orojánt is, aki konkrétan nem akart a fideszes belviszályt firtató kérdéseinkre válaszolni. Annyit mondott, „a Fidesz egy nagy néppárt, nagy közösség, és a legjobb családban is előfordulnak nézetkülönbségek. Igyekszünk ezeket házon belül tartani.” Arra a kérdésre, hogy valóban inkább Nyitrai felé húz-e a jelenlegi országgyűlési képviselő Pajtók helyett, azt felelte, mindkettejüket kiváló képviselőnek tartja, és mindketten becsületes, jobboldali értékrendű emberek, akik Egerért és a környező településekért dolgoznak. „Értékrendben és célokban sohasem különböztünk” – summázta.

Bár olyan narratívát is hallottunk, hogy lehet, a Fidesz szeretné lecserélni Orojánt a frakcióvezetői posztról, ő maga erre a felvetésre csak nevetett, és azt mondta, „kellett bő egy év, hogy a Telexhez is eljusson ez az urban legend. A frakcióban ez nincs napirenden, és nem is volt arról szó, hogy lecseréljenek.” Pajtók is annyit mondott erről, ilyenről ő sem tud.

Képbe jön Mirkóczki

„A probléma ott van, hogy a testületben ülő Fidesz-frakciónak nincsenek emberei, aktivistái, Pajtók Gábornak pedig még nincsenek.

Ebben a hibrid felállásban Mirkóczki Ádám az, aki Pajtók avatárja a közgyűlésben”

– mondta a helyi forrásunk.

Mirkóczkit ugyan az ellenzéki pártok jelöltjeként választották meg az egriek 2019-ben polgármesternek, azóta egyre távolodik nemcsak korábbi pártjától, a Jobbiktól, hanem az ellenzéki összefogástól is. Azóta többször is emlegette, hogy ő nem pártpolitizál, csak Egert akarja vezetni. A helyi narratíva szerint Mirkóczkinak szintén nem volt jó kapcsolata a korábbi országgyűlési képviselővel, Nyitrai Zsolttal, de Pajtókkal már igen, sőt „sokan úgy vélik, hogy ő volt Pajtók kampányembere a választások alatt”.

Minderre a polgármester a Telexnek úgy reagált: „Szó sincs róla, hogy neki kampányolnék. Abszolút munkakapcsolat van köztünk. Pajtókot nem vezényli politikai bosszúhadjárat, és támogat minden észszerű javaslatot, ami Egernek jó. Nem politikus, ügyvédhivatalnok volt eddig, így abszolút szakmailag, korrektül áll a dolgokhoz. De nem vagyunk mi barátok, nem járunk össze. Nem ármánykodunk politikailag, kizárólag a város ügyeiben beszélünk, és megnézzük, ki miben tud segíteni a másiknak.”

Mirkóczki szerint „tény, hogy amióta Pajtók van, ha nekem problémám van egy-egy városi ügyben, akkor ha tud, biztos segít”, miközben elődje, Nyitrai nem akart egyeztetni, hiába kezdeményezett ő maga megbeszéléseket, és „Nyitrai két év alatt egyedül akkor hívott, amikor intézményvezetőt kellett kinevezni, vagy azért, hogy az ő általa megjelölt cégtől vegyünk maszkokat”. Mirkóczki szerint ezeket nem hajtották végre.

Pajtók Gábor és Orbán Viktor a miniszterelnök egri látogatásán a választások előtti kampánykörútján 2022 márciusában – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Pajtók Gábor és Orbán Viktor a miniszterelnök egri látogatásán a választások előtti kampánykörútján 2022 márciusában – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Pajtók azt a megfogalmazást kikérte magának, hogy jó kapcsolata lenne Mirkóczkival, majd annyit mondott: „Abban működök együtt Eger város polgármesterével, amiben az egriek érdekében szükséges együttműködni. Van, amiben nem lehet” – bár példát erre nem mondott.

Az egri szappanopera

Az időközin függetlenként induló Domán szerint Mirkóczkinak „nagy szerepe van abban, hogy a helyi ellenzéki összefogás szétroncsolódott”. Jelenleg egyik oldalnak sincs többsége a közgyűlésben, ezért aztán

a fideszesek „egy nagy kényszerkoalícióba kerültek a helyi ellenzékkel. Mirkóczki azt próbálja meg eladni, hogy ez egy szörnykoalíció, de azt ő teremtette meg”

– mondta.

Ezt egyébként ugyanígy látja a Fidesz frakcióvezetője, Oroján Sándor is. Szerinte Mirkóczkinak „a hozzáállásán és személyiségén is múlik, hogy nem találja senkivel a hangot, csak a két alpolgármesterrel és a DK-val valamilyen szinten. Ő az az ember, aki az első félidőben gyakorlatilag teljesen szétverte a saját táborát.”

A polgármester szerint a Fidesz addig sok vizet nem zavart Egerben, amíg kisebbségben voltak a közgyűlésben, csak aztán idén februárban jött a fordulat: „szövetséget kötöttek a helyi MSZP-elnökkel, Mirkóczki Zitával”, aki egyébként az ő másod-unokatestvére. „Nyilván tagadják, és úgy adják elő, hogy a város érdekében egyeztek meg.” Ő maga mindezt azzal magyarázza a Fidesz részéről, hogy keserűek, amiért elbukták az önkormányzati választást 2019-ben, a rokonát pedig „személyes gyűlölet” fűti, amiért kirakta őt az alpolgármesteri székből. „A februári közgyűlés óta az utolsó doboz gyufáról is együtt szavaznak, még a látszatra sem adnak” – mondta.

Oroján viszont úgy látja az egri ellenzéket, hogy „teljesen különböző víziójú emberek, közös alapok lefektetése nélkül” voltak kénytelenek együtt dolgozni az áprilisi választásokig, „a baloldaliak a szájuk szélébe harapva adták a nevüket és szavazatukat” Mirkóczki terveihez, de aztán amikor elmúlt a kormányváltás esélye, már nem volt, ami összetartsa őket.

A frakcióvezető azt is tagadja, hogy bármilyen „elvtelen alku” lenne az egri Fidesz és az ellenzék között, „és amíg én itt leszek, nem is lesz”. Oroján szerint csak egy „értelmes párbeszéd” zajlik a két oldal között, az pedig mindenkinek kutya kötelessége a város érdekében. „Egy ember van, aki kilóg a sorból: Mirkóczki Ádám, aki nem akar tárgyalóasztalhoz ülni, hanem egyszemélyes hatalomgyakorlást akar. Ül a pulpituson, az elefántcsont tetején, és aki nem ért vele egyet, az szerinte bolond.”

Oroján szerint a polgármester a bizottsági ülésekre sem megy el, Mirkóczki erre azt mondta a Telexnek, „általában az előterjesztések döntő hányada az enyém, így pontosan ismerem, hogy ott mi hangzik el. És minden bizottsági jegyzőkönyvet elolvasok. Meg vannak maratoni bizottsági ülések, nekem pedig percre pontosan be van osztva minden napom”. De február óta – mióta szerinte alkut kötött a helyi Fidesz és a rokona, az MSZP-s Mirkóczki Zita – már értelmét sem látja, hogy ezekre bejárjon.

De más kritikát is megfogalmaztak róla: a saját terveit előre bejelenti a nyilvánosság előtt, a sajtóban vagy a Facebookján, és a testület ezekre már csak utólag tud reagálni – ilyen volt például legutóbb az árulózást kirobbantó eset, amikor Mirkóczki Pajtókkal együtt tartott sajtótájékoztatót a TOP Plusz-os pályázati tervekről, amikről végül Oroján más véleményen volt, és egri ellenzéki képviselőkkel együtt szavazott a tervek ellen a közgyűlésben.

Mirkóczki nem is tagadja, hogy így jár el, de „nem hagynak más lehetőséget” – mondta erről. Szerinte a TOP-os pályázat egy éven keresztül készült, és az egy-két szóbeli javaslat, ami érkezett hozzá, bele is került, végül mégis „szétverték az egészet. Úgy döntöttem, ezzel a garnitúrával én nem fogok leülni külön, mert nincs értelme. Szeretik azt sugalmazni, hogy fordítva ülök a lovon, de valójában ők ülnek.” A Fidesz frakcióvezetője szerint viszont ezzel a polgármester „jégre vitte a tárgyalópartnereit, vagy szándékosan, vagy nemtörődömségből”.

Mirkóczki szerint ha annyira elégedetlenek vele a közgyűlésben, akkor legalább tárgyalóasztalig eljuthatott volna a feloszlatásuk, de ez nem történt meg, pedig idén ő ezt már kétszer is kezdeményezte. Oroján erre viszont azt mondta, „amíg a közgyűlés döntésképes, addig nincs ok a feloszlatásra. Ez nem úgy működik a demokráciában, hogy addig legyen közgyűlés, amíg nekem tetszik. Ha ő tényleg nem tud ennyire együttműködni senkivel, ennek feloldására egyetlen mód van, hogy lemond.” A polgármester viszont ezt nem tervezi, sőt, azt sem zárja ki, hogy 2024-ben újraindul a város vezetéséért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!