Gulyás Gergely: Legyen 18 fok az állami intézményeknél

2022. szeptember 8. – 10:19

frissítve

Gulyás Gergely: Legyen 18 fok az állami intézményeknél
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Ez a tartalom ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Menjen mindenki a dolgára, további szép napot kívánunk.

Arra a kérdésre, hogy szóba jöhet-e a szünetek halasztása, Gulyás azt mondta, hogy teljesen észszerűnek tartja, hogy például ne őszi szünet legyen, hanem a téli legyen hosszabb.

Hogy akkor mi szükség volt a kitermelés szabályainak könnyítésére, arra a Telex újságírója nem kapott érdemi választ.

Sőt, a miniszter szerint a magyar bírói szervezet „lassan már önmagától is független”. Gulyás azt a Telex kérdésére válaszolva azt mondta, az Országos Bírói Hivatal és az Országos Bírói Tanács között vannak ugyan viták, de ezzel nincsen semmi gond.

A miniszter szerint az EU-nak nem volt baja a bírói kinevezési renddel, ez félreértés.

Gulyás azt mondta 2017 óta változatlan a gyakorlat, a kormány nem érti, miért jelentik fel magukat az OBT tagjai, a kormánynak pedig semmi köze nincsen a bírói kinevezésekhez, „felőlünk akár le is válthatják az összeset”.

Gulyás szerint a megegyezésre az EU-val reális esély van. Állítása szerint a jogállamisági lépésekben is sikerült előrelépéseket tenni. Az nem merült fel, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

A korrupcióellenes bizottság tagjairól egyelőre nem kommunikálhat a kormány – mondta Gulyás. Arra kritikákra, hogy a bíróságok nem kellőképp függetlenek a kormánytól, a miniszter azt mondta, hogy a kormánynak semmi köze a bírói kinevezésekhez. „Az, hogy bírói szervezet nem elég független az soha fel sem merült.” Gulyás szerint itt mindig szakmai kérdések döntöttek.

Mondta ezt a miniszter egy, orosz turistákat érintő szankciós intézkedésre vonatkozó kérdésre válaszolva. Szerinte az intézkedés így olyanokat is sújt, akik Putyin ellenzékének számítanak. A kérdést feltevő Magyar Fórum újságírója szerint ráadásul orosz turisták nem szoktak robbantgatni Európában, illegális bevándorlók viszont igen.

Gulyás Gergely nem tud olyan esetekről, amikor a magyar hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket a közbeszerzéseken felmerülő korrupciógyanú ügyében. A miniszter szerint az új ellenőrző szervezet felállításának igénye Brüsszelben merült fel, a kormány elfogadta, de pont azért, mert szerintük eddig is minden rendben volt. Hogy miért volt szükség az új korrupcióellenes szervezetre, azt tehát Brüsszelben kell megkérdezni.

Energiatakarékossági pályázatokból már most is sok van, de ezeket is áttekinti a kormány – mondta a miniszter arra a kérdésre, hogy terveznek-e további energetikai pályázatokat. Gulyás nem akar senkit lebeszélni, hogy új, energiatakarékosabb hűtőt vegyen, de a kormány szerint a valódi megoldást a split, azaz osztott klímák jelentenek, itt gondolkoznak újabb pályázati lehetőségeken.

A műszaki felmérést mindenképp el kell végezni a társasházzá alakulni kívánó házaknál, ez most lassítja az átalakulást – ismerte el Gulyás Gergely, de hozzátette, a kormány dolgozik a folyamat gyorsításán.

A probléma a többgenerációs családi házakat építi elsősorban, őket Gulyás korábban személyesen buzdította arra, hogy alakuljanak társasházzá, hogy jobban ki tudják használni a rezsicsökkentést.

Ezt mondta Gulyás Gergely a Népszava kérdésére. A miniszter válasza szerint „általános rend szerint” függesztik majd fel a végrehajtásokat.

A távhő esetén a nem magántulajdonban álló ingatlanok esetén merült fel ez az emelés, de egyelőre nem terveznek ilyennel, mert nagyon radikális lenne az emelkedés, ami kisebb cégek esetében – például kisbolt – azonnal bezárást jelentene.

Lakossági távhőemelésre ezen a télen biztos nem fog sor kerülni, ezt egyelőre tudja az állam biztosítani a mostani áron. További emelésekről egyelőre nincs döntés – ismételte a miniszter.

Gulyás szerint a kormányt úgy tájékoztatták az erdőgazdaságok, hogy háztartásonként tudják biztosítani a 10 köbméter tűzifát. A vásárláskor ezért elképzelhető, hogy a vevők címét fel kell majd venniük.

Két hetük van a minisztereknek arra, hogy kitalálják, hogyan érhetik el a területükön a gázfelhasználás 25 százalékos csökkentését. Az, hogy az iskolákban is 18 fokra kell-e vinni a hőmérsékletet, Gulyás szerint még nem eldöntött ügy. Az egyházi iskoláknak pedig ugyanazt a támogatást kell megkapniuk, amit az államiak kapnak.

A szociális intézményeknek is igyekszik segíteni a kormány, de „a fenntartó az elsődleges felelős” a miniszter szerint.

A kormány állami cementgyárat szeretne építeni, mondta a miniszter a cementgyárak sorozatos leállására.

Gulyás is durva télre számít, de szerinte Európában mindenhol erről beszélgetnek. Szerinte Magyarországon – nyugattal szemben – fő probléma nem az, hogy lesz-e gáz vagy áram, hanem az, hogy mennyiért.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Egyelőre csak az erdőgazdaságokban vezetik be az ársapkát a tűzifára – mondta a miniszter. Gulyás szerint azonban ez a hatósági ár nem fog nagyban különbözni a jelenlegi ártól.

Szentkirályi Alexandra szerint a kormány továbbra sem szeretne beleszólni az emberek mindennapjaiba. Szerinte a kormány előre megmondta, hogy rész vége lesz a szankcióknak. A kormánytagok által korábban az energiatakarékossági intézkedéseknek viccelődő videóra pedig azt mondta, hogy mikor készültek még „más volt a helyzet”.

A Klebersberg Központban zajló jutalomosztásra Gulyás azt mondta, hogy olyan jutalom jár ott is, mint amit a pedagógusok is kapnak.

„Oroszország Ukrajnát támadta meg, hogy Ukrajnában az Egyesült Államoknak milyen befolyása van” arról csak találgatások jelentek meg, ezeket pedig nem célszerű kommentálnia egy miniszternek – mondta Gulyás Gergely a TV2 kérdésére, ami szerint „bizonyos szakértők” azt mondják, a háború nem is Oroszország és Ukrajna, hanem Oroszország és az Egyesült Államok között zajlik. Gulyás szerint ténykérdés, hogy a háború Ukrajna területén zajlik.

„Ez gyakorlatilag egy közbeszerzési ellenőrző hatóság” – mondta Gulyás az új korrupcióellenes testületről. A miniszter szerint a hatóság felállítását az Európai Bizottság kérte, de a kormánynak sem volt ellenére. Az új szerv ellenőrzési és felfüggesztési jogkörrel rendelkezik majd, Gulyás szerint a magyar közbeszerzési szabályok egyébként is a szigorúbbak közé tartoznak, ki is fog majd derülni, hogy Magyarországon sincs több közbeszerzési visszaélés, mint máshol.

Az elszegényedő országra és az emberekre akik már nem tudják megengedni maguknak, hogy bevásároljanak kormány szerint a megoldás szankciók felfüggesztése lenne. A miniszter szerint ebben az esetben azonnal megfeleződne az infláció mértéke. „Rossz választ adtunk az agresszióra.”

A török belügyminiszter újságolta el, hogy 250 ezer magyar útlevelet gyártanak idén Törökországban. Gulyás szerint ez nem igaz, ő megkérdezte a külügyminisztériumot is, ez álhír.

A Hürriyet nevű török lap számolt be arról, hogy Süleyman Soylu török belügyminiszter néhány napja Ankarában azzal dicsekedett, hogy az üzemben, ahol a török útleveleket gyártják, más országok számára is készítenek útleveleket. A miniszter ezek között Magyarországot említette példaként, a török Hürriyet beszámolója szerint azt mondta, év végéig 250 ezer magyar útlevelet gyártanak Törökországban. A hírt először közlő Hvg.hu kérdéseket is küldött a magyar kormánynak ezzel kapcsolatban, de válaszokat egyáltalán nem kaptak.

Erre kérdezett rá az RTL a mai kormányinfón Gulyás Gergelynél, aki álhírnek nevezte az egészet. Azt mondta, olvasta a cikkeket, meg is kérdezte Szijjártó Pétert, hogy mi van ezzel, de azt a választ kapta, hogy ilyenről szó sincsen, sőt, erre nincs is mód, a magyar útlevelek Magyarországon készülnek.

„Természetesen az MVM-et, mint állami céget tudja utasítani a kormány” arra, hogy „a piacinál indokoltnál” kevesebb garanciával is adjon el gázt a bajba kerülő önkormányzatoknak – mondta Gulyás az RTL kérdésére. A miniszter szerint nem elképzelhető, hogy az MVM ne adjon ajánlatot egy önkormányzatnak.

Az utóbbi napokban több önkormányzat is jelezte, hogy egyáltalán ajánlatot sem kapnak az általuk kiírt gáztenderekre, ezért nem jutnak gázhoz.

A rendkívüli tanévkezdésre azt mondta Gulyás, hogy egyelőre 10 százalékos béremelést tudnak ígérni a tanároknak januártól, de dolgoznak a további emelésen is. A kormány továbbra is az uniós forrásokban bízik: amíg nem jut az ország hozzá az uniós pénzekhez, addig nehezebb tervezett emelésről beszélni.

200 millió köbméteres spórolást jelenthet az állami intézmények gázfelhasználásának csökkentése Gulyás Gergely szerint. A miniszter azt mondta, szerinte a teljes gázfelhasználás is csökkenni fog, az ipar mindenképpen csökkenti a felhasználást, de valószínűleg a lakosság is. A kormány szerint ez nagyon helyes.

„Jól állunk a gáztartalékok tekintetében” – mondta Gulyás Gergely. A miniszter szerint a jelenlegi ipari és lakossági fogyasztással is 81 téli napra elegendő földgáz van a tárolókban. Ha csak a lakossági felhasználással számolunk, akkor jóval több téli napra elegendő gázunk van.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A költségvetést egyelőre nem írja át a kormány az alulbecsült infláció miatt, de a november–decemberi adatok miatt nem kizárható a módosítás. A kormány januárban tekinti át a helyzetet.

A vállalkozások támogatásáról Gulyás azt mondta, hogy elsősorban az energiában érintett cégeket akarják segíteni, példának hozta az üvegipart és az autóipart. A családtámogatásokhoz egyelőre nem tervez hozzányúlni a kormány.

Gulyás szerint drámai az európai műtrágyahiány, a teljes európai műtrágyaipar válságban van, a legtöbb gyár leállította telephelyeit vagy csökkentette a termelést. A miniszter azt mondta, mivel a műtrágyaelőállítás legfontosabb költsége a földgáz ára, ezért az EU-s szankciós politika viszi fel a műtrágyaárat. Érdemes alternatívákat használni, sajnos ugyanis „ma nincs arra remény, hogy megfizethető műtrágya álljon rendelkezésre”.

A V4-ekről Gulyás azt mondta, hogy a lengyel–magyar szövetség volt a legfontosabb része. Egyértelmű, hogy a két ország között az ukrán helyzetben nincs egyetértés, itt kéne egy minimumot meghatározni a miniszter szerint. Ezentúl pedig olyan kérdésekben együttműködni, amiben egyetértés van.

A miniszter szerint a Mi Hazánk parlamenti szoboravatása „nyilvánvaló provokáció”, de Gulyás azt mondta, ő Antall József ezzel kapcsolatos írásainak tanulmányozását javasolja.

A miniszter szerint ki kell vizsgálni, hogy Márki-Zay Péter mozgalma valóban kapott-e az Egyesült Államokból támogatást a kampányára. Gulyás azt mondta, ez a rendszerváltás óta nyilvánvaló, súlyos vád az, ami felmerült, sőt Márki-Zay már be is ismerte.

Gulyás szerint nem látni, hogy Ukrajna hogyan fog majd kilábalni a mostani gazdasági helyzetéből. Szerinte a szankciók miatt nem sokáig lesz állam aki tudna segíteni. A kormány számítása szerint havi kilencmilliárd euróra van szükség a mostani helyzet fenntartásához Ukrajnában. „Rendkívül nehéz elképzelni, hogy ott egy prosperáló ország legyen” – mondta az Ukrajnának nyújtott segítségekről Gulyás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!