Az ORÖ-elnök letartóztatása után Agócs embere irányítja az Országos Roma Önkormányzatot

2022. szeptember 7. – 09:37

frissítve

Az ORÖ-elnök letartóztatása után Agócs embere irányítja az Országos Roma Önkormányzatot
Lakatos Oszkár 2017-ben – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan múlt hét péntek óta letartóztatásban van Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, akit hivatali vesztegetéssel, pontosabban azzal gyanúsítanak, hogy 30 millió forintért árulta tisztségét, továbbra is ő az elnök, míg le ne mond, vagy el nem ítélik, ugyanakkor akadályoztatása miatt aláírni nem tud, így jelenleg más irányítja az ORÖ-t.

A Hvg.hu azt írja, hogy máris van az ORÖ-nek egy teljes elnöki jogkörrel felruházott vezetője: Lakatos Oszkár a hét elején lépett hivatalba egy olyan 2021-es elnöki határozat alapján, amelyet Agócs János hozott, és amely akadályoztatása esetére őt jelöli ki elnöki jogkörben eljáró helyettesnek.

Lakatos a lapnak az Agócs-ügyről azt mondta, hogy szerinte „ekkora szégyen a magyar cigányságot még nem érte, és én pontosan nem tudom, mi igaz és mi nem ebből, de az biztos, hogy kápó módszerrel húzták csőbe az elnököt”. Szerinte Agócsot megvezették, és hasonlóan gondol erre az ORÖ általános elnökhelyettese, Varga Zoltán is. Azt mondta, neki például semmi ilyesmit nem említett, hogy „lemondana a posztjáról 30 millióért, ha tudom, hogy ezen gondolkodik, lebeszéltem volna róla”.

Az ügyben érintett Tiszabura független polgármestere, ifj. Farkas László is, csak a másik oldalról: ő volt ugyanis az, aki az ügyészséggel együttműködve pénzt adott át Agócsnak, hogy el tudják fogni a nyomozók.

Farkas elmondása szerint az ORÖ egyik képviselőjétől tudta meg, hogy az elnök 30 millió forintért árulja a tisztségét. Agócs az egyik képviselőtársát környékezte meg először, aki visszautasította az ajánlatot. Ekkor Farkas megkérte az érintett képviselőt, tolmácsolja Agócsnak, hogy őt érdekli az ajánlat. Ezután találkoztak Agóccsal, de addigra Farkas már beszélt az ügyészséggel, a pénzt is tőlük kapta a lebuktatáshoz.

„Lebuktattam Agócsot, amiért az elnöki székét bocsátotta áruba, ezért őt most sokan sajnálják, áldozatnak tartják, akit becsapdáztak, én meg a vamzer lettem, de nem bánom, ennek csak így lehetett véget vetni” – mondta most a Hvg.hu-nak Farkas.

Agócs 30 milliót kért a székéért, amiről Farkas azt mondta: „Ez az összeg úgy jött ki, hogy Agócs kiszámolta, a mandátumából hátralévő két év elnöki tiszteletdíja 18 millió forint, és még rádobott 12 milliót, ahogy mondta, azért, hogy a befektetései megtérüljenek”. Elsőre 18 milliót kellett kifizetnie, a fennmaradó 12-re haladékot kapott volna.

Az elnök egyébként nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését, és panasszal élt az őrizetbe vétele és a gyanúsítás közlése ellen. Ha bűnösnek találják korrupcióban, kettőtől nyolc évig terjedő börtönt kaphat.

Az ORÖ vezetője több szempontból szúrhatja a kormány szemét. Január elején kiszivárgott például egy hivatali visszaélés gyanúját felkeltő hangfelvétel, amin a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, Sztojka Attila szerződéseket és támogatásokat ígért a „körön belül lévő” ORÖ-képviselőknek. A kormánybiztos egy budapesti szállodában találkozott az Országos Roma Önkormányzat Lungo Dromhoz tartozó képviselőivel, szerződéseket és támogatásokat helyezett kilátásba a résztvevők számára, ha a kormány számára kedves jelölt lesz az ORÖ listavezetője.

A kormány a Fideszhez közel álló roma szervezet, a Lungo Drom jelöltjét, Farkas Félixet szerette volna a roma nemzetiségi listavezetőnek, azonban az Országos Roma Önkormányzat végül Agócs János elnököt választotta helyette.

Az eredményt eljárási szabálytalanságokra és jogtalanul leadott voksokra hivatkozva a Lungo Drom és szövetségesei később bíróságon támadták meg, a Fővárosi Törvényszék azonban elutasította a beadványt. Az Alkotmánybíróság viszont alaptörvény-ellenesnek ítélte az Országos Roma Önkormányzat nemzetiségi listaállításról hozott közgyűlési döntését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!