A gyanú szerint harmincmillió forintért árulta tisztségét az Országos Roma Önkormányzat elnöke

2022. szeptember 1. – 10:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatali vesztegetéssel vádolta meg az Országos Roma Önkormányzat elnökét, Agócs Jánost az ügyészség. A szervezet vezetőjét el is fogták, a gyanú szerint 30 millió forintért árulta tisztségét.

A megalapozott gyanú szerint az Országos Roma Önkormányzat elnöke 2022 nyarán azzal keresett meg több kisebbségi önkormányzati képviselőt, hogy 30 millió forint ellenében átadja részükre az ORÖ elnöki tisztségét. Agócs konstrukciója szerint 18 milliót kellett volna átadni akkor, amikor lemondott, míg a maradék 12 milliót decemberig kellett volna átadni.

Az elfogáskor előkerült bankjegyek – Fotó: Központi Nyomozó Főügyészség
Az elfogáskor előkerült bankjegyek – Fotó: Központi Nyomozó Főügyészség

Az elnök vállalta, hogy a pénz ellenében lemond az ORÖ elnöki tisztségéről, helyettesítésével a pénzt átadót bízza meg, és közreműködik az illető elnökké választásában.

Agócsot szerdán elfogták a rendőrök, majd az ügyészség elrendelte a kisebbségi önkormányzati vezető őrizetét, később gyanúsítottként hallgatta ki és indítványozza letartóztatásának elrendelését. A kényszerintézkedésről a bíróság pénteken dönt.

Agócs nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését, és panasszal élt az őrizetbe vétele és a gyanúsítás közlése ellen. Ha bűnösnek találják korrupcióban, kettőtől nyolc évig terjedő börtönt kaphat.

Az ORÖ vezetője több szempontból szúrhatja a kormány szemét. Január elején kiszivárgott például egy hivatali visszaélés gyanúját felkeltő hangfelvétel, amin a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, Sztojka Attila szerződéseket és támogatásokat ígért a „körön belül lévő” ORÖ-képviselőknek. A kormánybiztos egy budapesti szállodában találkozott az Országos Roma Önkormányzat Lungo Dromhoz tartozó képviselőivel, szerződéseket és támogatásokat helyezett kilátásba a résztvevők számára, ha a kormány számára kedves jelölt lesz az ORÖ listavezetője.

A kormány a Fideszhez közel álló roma szervezet, a Lungo Drom jelöltjét, Farkas Félixet szerette volna a roma nemzetiségi listavezetőnek, azonban az Országos Roma Önkormányzat végül Agócs János elnököt választotta helyette.

Az eredményt eljárási szabálytalanságokra és jogtalanul leadott voksokra hivatkozva a Lungo Drom és szövetségesei később bíróságon támadták meg, azonban a Fővárosi Törvényszék elutasította a beadványt. Az Alkotmánybíróság viszont alaptörvény-ellenesnek ítélte az Országos Roma Önkormányzat nemzetiségi listaállításról hozott közgyűlési döntését.

Februárban írtunk arról, hogy az ORÖ újabb jelöltállító közgyűlése botrányba fulladt, így végül nem tudtak nemzetiségi listát állítani. A konfliktus a két potenciális listavezető, Agócs János és Farkas Félix között robbant ki, ugyanis egyik sem volt hajlandó visszalépni a másik javára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!