Megszólalt Süli, de mégsem derült ki, miért mondott le

2022. szeptember 7. – 17:44

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem a két miniszter kritikája miatt mondtam le, ez a kritika engem nem viselt meg”

– ezt nyilatkozta telefonon az ATV Híradójának Süli János, aki lemondott külügyi államtitkári posztjáról.

Arról viszont nem akart beszélni, hogy mi volt a valódi oka a távozásának. Annyit még elmondott, hogy 66 éves elmúlt, és paksi lakosként, illetve országgyűlési képviselőként van feladata bőven. Ezért elemi érdeke neki is, hogy a paksi beruházás megvalósuljon.

Süli János paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszterként beszédet mond az SP Hungary Zrt. gyártó- és raktárcsarnokának átadóünnepségén Dombóváron 2022. április 1-jén – Fotó: Varga György / MTI
Süli János paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszterként beszédet mond az SP Hungary Zrt. gyártó- és raktárcsarnokának átadóünnepségén Dombóváron 2022. április 1-jén – Fotó: Varga György / MTI

Hétfőn derült ki, hogy Süli János, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára távozik posztjáról. Süli János lemondása néhány nappal azután történt, hogy főnöke nyilvánosan kritizálta a munkáját. Szijjártó Péter az ATV-nek nyilatkozott szeptember 2-án:

„Amikor aláírtuk Moszkvában a paksi atomerőmű építéséről a megállapodást 2014-ben, másnap született meg Patrik nevű fiam. Na most, Patrik holnap kezdi meg a második általános iskolai osztályt. Én elhiszem, hogy a Paks II. egy nagyon bonyolult dolog. De ennyire nem bonyolult, hogy egy gyerek születésétől második osztályos koráig ne történjen semmi.”

Információink szerint Süli János körül már korábban, Szijjártó nyilvános bírálata előtt elfogyott a levegő. Múlt csütörtökön nyújtotta be a lemondását, ám a pénteki kormányülésen Orbán Viktor miniszterelnök kérte, hogy maradjon, de helyzete ekkor már tarthatatlanná vált.

Szijjártó Péter május 17-én jelentette be, hogy Süli János egykori paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter nála fog dolgozni. A 24.hu korábbi cikke szerint ezzel negyedére csökkent a fizetése. Míg korábban bruttó 5 millió forintot kapott havonta hivatali feladatai ellátásáért, államtitkárként ennek már csak a negyede, 1 millió 296 ezer forint járt neki. Kinevezésével ráadásul elbukta a hathavi búcsúpénzét is, 30 millió forintot, amit a miniszteri megbízatása megszűnése miatt kaphatott volna.

Aszódi Attila atomenergia-szakértő, a Budapesti Műszaki Egyetem Természettudományi Karának dékánja szerint leghamarabb a 2030-as évek elején fognak termelni az új paksi blokkok. Nagyjából egymillió köbméter betont be kell építeni, ez jelentős földmunkával, nagy épületekkel és komplex technológiával jár.

Augusztus 25-én jelent meg a hír, hogy a beruházás végre megkapta a létesítési engedélyt az Országos Atomenergia Hivataltól. Aszódi szerint ez ugyan felgyorsíthatja majd a munkálatokat, viszont még további engedélyeket kell beszereznie a beruházónak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!